alex volasko Dobra karma

Najlepši slovenski zvezdniški par gre končno ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

frizerji2 profimedia-0516964947 Svet24.si

Zaščitna oprema golta denar, bo moralo tisoč ...

z najo Svet24.si

»Kdo ima v tem sistemu posebne potrebe: naši ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

STA
STA
0 12.11.2017 21:13:00

Janja Garnbret: Na srečo je bila moja želja, da zmagam večja od pritiska

alesfevzer.com
Že drugo leto zaporedoma najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagovito, tako kot jo je začela, končala sezono svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Od šestih letošnjih zmag v težavnosti ji največ pomeni zadnja, ko je vso svetovno konkurenco premagala pred domačo publiko ter tako prvič okusila slast zmage v Kranju.

"Sezono bi opisala kot neverjetno in ne vem, kdaj se bo to še enkrat ponovilo. Sem res uživala v vsaki tekmi, ampak na koncu sem si želela, naj bo že enkrat konec, ker sem res že utrujena. Sem vesela, da se je tako izteklo in da lahko potegnem pod celotno sezono eno črto in vse to 'sprocesiram' in se lahko začnem pripravljati že na naslednjo sezono," je po koncu kranjskega finala, s katerim se je sklenila sezona svetovnega pokala v športnem plezanju, dejala 18-letna Garnbretova.

Preden je stopila pred snemalnike domačih novinarjev, je Garnbretova vsaj kakšnih deset minut podpisovala avtograme številnim mladim navijačem, ki so prišli v dvorano Zlato polje iz vseh delov Slovenije spodbujat svojo vzornico.

"Zelo rada delim avtograme mladim, nadebudnim plezalcem, tudi vsem ostalim, ker vidim, da me imajo za vzornika. Včasih je prava muka, ker moraš vse na hitro in se ne moreš posvetiti avtogramom, ampak še vedno mi je to v veliko veselje," je dejala po Martini Čufar, Maji Vidmar, Klemenu Bečanu in Mini Markovič peta domača zmagovalka kranjske tekme svetovnega pokala.

Kranjska zmaga ji veliko pomeni, še zlasti, ker je bila na zadnjih dveh tekmah pred domačim občinstvom zelo blizu z dvakrat tretjim mestom: "Končno sem prebila ta led na kranjski tekmi. Moram pa priznati, da sem bila res živčna, leta poprej nisem bila tako živčna, ampak letos sem bila najbolj živčna od vseh mojih nastopov v Kranju. Ampak na srečo je bila moja želja, da zmagam večja od pritiska. Zdaj sem lahko končno pokazala svojo najboljšo formo in res sem vesela, da sem to pokazala na kranjski tekmi, ker pred domačo publiko je res neverjetno zmagati."

Garnbretova je že drugo sezono po vrsti končala kot nosilka dveh naslovov skupne zmagovalke svetovnega pokala v seštevku težavnosti in kombinacije. Letos je naslov v kombinaciji osvojila z devetimi zmagami, šestimi v težavnosti in tremi v balvanih, ter rekordno točkovno razliko več kot 500 točk v primerjavi s prvo izzivalko Južnokorejko Jain Kim.

"Mislim, da je osvojenih devet zmag v eni sezoni kar maksimum. Si sploh ne upam razmišljati, če je možno v eni sezoni osvojiti še kakšno zmago več. Ne morem obljubiti ničesar, se bom pa potrudila pokazati vsem, da se da. Bomo videli," še ni rekla zadnje besede 18-letna tekmovalka.Po kranjskem sklepnem dejanju svetovnega pokala je na novembrskem sporedu še zaključek državnega prvenstva ter masters tekmovanje na Kitajskem, potem pa za mlado tekmovalko sledijo zaslužene počitnice. Priprave na novo sezono se bodo začele konec decembra, nekaj časa načrtuje tudi plezanje v skalah, nato pa znova sledijo priprave na umetnih stenah.

Na Kitajskem bo v Guangzhouju od 17. do 19. novembra odprto prvenstvo Kitajske, ki ne bo štelo za točkovanje svetovnega pokala. Garnbretova se bo na njem preizkusila v vseh treh disciplinah športnega plezanja, težavnosti, balvanih in v Sloveniji nekoliko zapostavljeni hitrosti. Omenjena kombinacija treh disciplin bo tudi na sporedu poletnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.

"Za nastop na Kitajskem na tekmi v hitrosti sem se odločila, ker bo hitrost tudi na olimpijskih igrah in se želim preizkusiti, kako je tekmovati v hitrosti ter preveriti, kam sodim med hitrostnimi plezalkami. Kaj pričakujem? Nič ne pričakujem. Sezona za svetovni pokal je končana, na Kitajsko se odpravljam sproščena, nič ne bom razmišljala, kajti gre za še eno tekmo za zabavo," je sklenila Garnbretova.

Kako dominantna je bila letos Garnbretova v težavnosti, kaže dejstvo, da je na osmih tekmah vpisala prav toliko uvrstitev na zmagovalni oder. Najslabša pa je bila dvakrat tretja. Garnbretova je najbolj vsestranska plezalka v karavani, saj je odlična tudi v balvanih, na kar kaže tudi naslov evropske prvakinje v kombinaciji, ki ga je osvojila z drugim mestom na EP v balvanih in četrtim mestom na EP v težavnosti.

Prav po zaslugi rekordnih dosežkov Garnbretove je Slovenija sezono svetovnega pokala v težavnosti končala na prvem mestu v pokalu narodov pred Francijo, Japonsko in Avstrijo. V prvi deseterici seštevka težavnosti so trije Slovenci, ob skupni zmagovalki Garnbretovi še Domen Škofic in Mina Markovič na skupno četrtem in šestem mestu.

Iz ozadja prihajajo novi tekmovalci. V Kranju je z uvrstitvijo v svoj prvi veliki finale v svetovnem pokalu in osvojenim sedmim mestom prijetno presenetila Vita Lukan, Urška Repušič pa se je odrezala z 10. mestom. V dvajseterico najboljših sta se na kranjski tekmi z osvojenima 19. mestoma prebila Martin Bergant in Mia Krampl.

Članki iz rubrike