hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

rp
rp
0 12.11.2017 20:01:31

Na SP v kikboksu so kolajne kar deževale

Tilen Zajc
psno
Na članskem SP v Budimpešti je 16-članska slovenska tekmovalna odprava v konkurenci 1388 tekmovalcev iz 60 držav osvojila kar 11 odličij, od tega tri zlate.

Tilen Zajc (point-fighting, do 74 kg), Urša Terdin (light-contact, do 70 kg) in Blaž Potočnik (kick-light, nad 94 kg) so svoje nastope okronali z naslovi svetovnih prvakov. Srebrna odličja so osvojili Alen Preložnik (light-contact, 57 kg), David Žibrat (light-contact, 89 kg), Petar Spasenić (kick-light, 69 kg) in Žiga Pečnik (K-1r, 75 kg), bronasta pa Jakob Šimnic (light-contact, 57 kg), Jani Lorber (kick-light, 79 kg), Stefan Stanič (kick-light, 89 kg), in Admir Sinanbegović (point-fighting, do 94 kg). Zgodovinski podvig je na tem prvenstvu uspel Žigi Pečniku, ki je osvojil prvo slovensko odličje na članskih svetovnih prvenstvih v K-1r.

V finalu kategorije do 74 kilogramov v disciplini point-fighting je Tilen Zajc v taktično dovršenem in izenačenem dvoboju z Ircem McDerrmotom odločilno prednost dosegel v zaključni tretji rundi in na koncu slavil z rezultatom 6:3.

"Pot do tega naslova smo začrtali že pred tremi leti, ko sem postal svetovni podprvak. Lani mi je že uspelo osvojiti naslov evropskega prvaka, letos pa sem uspeh nadgradil še z naslovom svetovnega prvaka. Bilo je potrebnega veliko dela, ampak rezultatsko je šlo vse po planu, ne bi si mogel zamisliti boljšega zaključka sezone in občutki so temu primerno izjemni," je svoje vtise strnil svetovni prvak Tilen Zajc.

Urša Terdin je v finalu kategorije do 70 kilogramov v disciplini light-contact suvereno premagala Stefanie Kemper. Nemka kljub veliki prednosti v telesni višini ni bila kos boljši tehniki Mariborčanke, ki je zadevala tako z bočnimi kot visokimi polkrožnimi nožnimi udarci. S kombiniranjem odlično odmerjeni prodorov s prvim direktom je Terdinova nabirala točke vse do predčasne sodniške prekinitve v tretji rundi zaradi velike točkovne prednosti.

V absolutni kategoriji nad 94 kg je v discipline kick-light je Blaž Potočnik bolje začel finalni dvoboj z domačinom Balaszem Vido, nato točkovno nekoliko zaostal, v sredini druge runde pa v sebi značilnem slogu sprožil silovit finiš, ki mu Madžar ni bil kos in borbo zaključil s popolno prevlado za še tretji naslov svetovnega prvaka v vrstah slovenske reprezentance.

V finalnih obračunih članskega svetovnega prvenstva v kickboxingu so nastopili še štirje člani slovenske izbrane vrste. V disciplini light-contact sta Alen Preložnik (do 57 kg) in David Žibrat (do 89 kg) izgubila z minimalno razliko. V ringu je navkljub porazu v finalu kategorije do 75 kilogramov prvo slovensko odličje na članskih svetovnih prvenstvih v disciplini K-1 dosegel Žiga Pečnik. Srebro je v disciplini kick-light pripadlo tudi Petru Spaseniću, ki je bil, po štirih zmagah na tem turnirju, primoran predati finalni dvoboj kategorije do 69 kilogramov zaradi poškodbe noge.

Zelo zadovoljen je bil tudi selektor slovenske kickboxing reprezentance Bojan Korošec: "Slovenci smo tudi na svetovnem članskem prvenstvu v Budimpešti ponovno dokazali, da sodimo v sam svetovni vrh, sploh če upoštevamo razmerje med 16 člani naše tekmovalne odprave in 11 osvojenimi odličji. Posebej smo ponosni na izkazano kontinuiteto uspehov naših tekmovalcev, saj so vsi trije novopečeni svetovni prvaki lani že osvojili tudi evropski naslov. Za to se za vztrajno in dobro delo v prvi vrsti zahvaljujem vsem našim klubom."

Slovensko bero kar enajstih odličij je s srebrom dopolnil še Žiga Pečnik in ob tem dosegel zgodovinski uspeh za slovensko izbrano vrsto. Pečnik, ki je bil v uvodnem krogu izločilnih bojev prost, je svoj zmagoviti pohod začel z zmago proti Špancu, bil v četrtfinalu s soglasno sodniško odločitvijo boljši od Hrvata Ninčevića, prav tako tudi v polfinalu od Turka Kucukcelepa in se v finalu za naslov svetovnega prvaka v K-1r kategorije do 75 kilogramov soočil z Bolgarom Kristijanom Korunčevom. Bolgar si je že v prvi rundi nabral zajetno točkovno prednost. V drugi rundi je 22-letni Rušan odločneje krenil v napad, prevladoval v ringu in večkrat spravil nasprotnika v težave s serijo močnih boksarskih udarcev, vendar se je z zapiranjem v klinč Bolgar uspešno izogibal daljšim serijam izmenjav udarcev in preprečil točkovni preobrat. Pečniku sta tako ob koncu dvoboja do tako želenega naslova najboljšega na svetu v sodniškem točkovanju ločili zgolj dve točki.

"V bolgarskem kotu so se dobro pripravili na ta dvoboj, kar je ključno prispevalo k zmagi njihovega borca, in sicer po hitri kombinaciji prijeti Žigo v klinču, kar mu je preprečevalo, da bi razvil svojo borbo," priznava reprezentančni trener za disciplino K-1r in Žigin klubski trener Andrej Sande.

Srebro in naslov svetovnega podprvaka v K-1r je za Slovenijo prvo odličje v tej disciplini, ki bila pod okriljem združenja WAKO letos bila sporedu tudi na svetovnih igrah v Vroclavu, ki veljajo za čakalnico športov, ki čakajo na uvrstitev v program olimpijskih iger in tako velja za paradno disciplino kikboksa.

Članki iz rubrike