roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 06.10.2017 22:44:26

Več nismo smeli pričakovati

Kranjčanke so z uvrstitvijo v polfinale izpolnile svoj cilj.
psno
Za Slovenijo je svetovnega pokala konec. Tako Celjankam, kot Kamničanom se ni uspelo uvrstiti v polfinale tega tekmovanja.

Po dolgem času smo tako ostali na tem pokalu brez končnice. To je bilo tokrat celo pričakovano. Obe ekipi, ki sta prišli sem na Češko, dejansko nista imeli veliko možnosti. Glede na vsa dogajanja v klubih v zadnjih mesecih je vse to realnost. Pri Celju so se z obilo problemi srečali že v pripravljalnem obdobju. Kar nekaj standardnih igralk zaradi določenih težav ni moglo trenirati. Trener Gobec je ostal brez Fidelove, za katero se še vedno ne ve, kako bo sploh z nadaljevanjem kariere. Obe sestri Savič sta imeli v domačem krogu tudi težave. Potem pa sta ob težki bolezni očeta ostali tudi še brez njega. In še bi lahko naštevali. Zato je razumljivo, da pripravljenost ni mogla biti na pravem nivoju. V zadnjem trenutku pa so ostali še brez Anje Kozmus. In odkrito povedano, samo z njo bi bile Celjanke v polfinalu. Tako pa je imel trener Lado Gobec veliko problemov, katero igralko dati v igro. In izkazalo se je, da ni imel ravno srečne roke z izbiro. Glede na vse težave, ki jih je imelo Celje, je tudi sama uvrstitev na šesto mesto zelo solidna. Žal smo bili v zadnjih dveh desetletjih preveč razvajeni, saj so se več ali manj obvezno vračale z odličji.

Kaj pa Kamničani? Odigrali so v skladu s pričakovanji. Moramo priznati, da to ni enaka ekipa, kot je bila v zaključku prejšnjega prvenstva. Seveda se pozna, da v ekipi ni več Klemena Mahkovica. Poleg tega so ostali še brez Marka Omana, ki je zaradi operacije zaključil sezono. Trener Spruk je moral poseči po svojih mladih močeh. Žal pa je to bila za mlade moči pretežka naloga. Daleč od tega, da bi mladi fantje slabo odigrali. Lahko rečemo, da kar dobro opravili svoje delo. Žal pa večina ni izkoristila svojih priložnosti, da bi naredili še boljše rezultate. Nekaj časa je kazalo, da bi se lahko vmešali v boj za četverico, toda to je nerealno pričakovati. Žal je trenutna realnost v svetovnem kegljanju v tem, da imajo ekipe, ki sodijo v sam vrh, v svojih vrstah vsaj dva do tri igralce, ki so v vsakem trenutku sposobni delati 650+. Teh pa Calcit trenutno nima v svojih vrstah. Sama ocena za nastop Calcita pa je lahko v vsakem primeru dobra.

V finalu se bosta pri ženska pomerila Bamberg in domači Slovan Rosice, kjer igra nekdaj vrhunska igralka Dobešova. Pri moški pa bosta igrala Zerbst z našima Stoklasom in Benedikom in madžarski Zalaegerszeg.

En sam slab nastop Ljubelju odnesel polfinale

V Hirschauu v Nemčiji, pa se bo s finali končalo tekmovanje v evropskem pokalu. Žal bo minilo brez slovenske udeležbe. Po prvem dnevu sta bila tako Brest kot tudi Ljubelj še močno v igri. Toda Cerkničanke, ki so tudi imele številne težave v pripravljalnem obdobju in so nastopale v močno spremenjeni zasedbi, so drugi dan slabše nadaljevale in tako končale za nastopi. Lahko ugotovimo v skladu s pričakovanji, saj od njih v trenutnem stanju nismo mogli pričakovati vrhunskih rezultatov.

Škoda pa je za Ljubelj. Samo en slab nastop (Janez Čerin) jim je odnesel njihov tihi cilj, uvrstitev v polfinale. Žal se starejši Čerin nikakor ni znašel na teh stezah in konkurenca je Ljubelju ušla. Tako tudi naveza Sobočan in Bajželj ni mogla pomagati, saj je bil zaostanek prevelik, pa četudi bi odigrala na koncu vrhunsko. Res velika škoda je, da po vrhunskem nastopu mladega Blaža Čerina Ljubelju ni uspelo priti do svojega največjega klubskega uspeha v zgodovini kluba. Toda žal na takem tekmovanju ni možnosti popraviti ene napake, ker so vse ekipe več ali manj vrhunske in možnosti vrnitve ni, ker tega konkurenca ne dopusti.

V ženskem finalu se bodo po pričakovanju pomerile Nemke in Romunke, Liedosheim in Targu Mures, pri moških pa Bamberg in Zaprešić iz obrobja Zagreba.

Kranjčanke edine v polfinalu

V Münchnu pa se zaključuje predtekmovanje na pokalu NBC. Pri Gorici je prvi drugi dan nastopil Dominik Konec, katerega pa so na polovici morali zamenjati (268). Zamenjal ga je Simon Lapanje, ki je bil boljši in z 290 keglji malce ublažil spodrsljaj. Potem pa je prišel do svojih vrhunskih minut Primož Gostinčar. Ljubljančan je dresu Gorice opravil daleč najboljši nastop, saj je podrl izvrstnih 670 kegljev. Tako je pred Branko Bratino bila težka naloga. Tudi on bi moral opraviti vrhunsko. Čeprav je odigral zelo dobro in končal na 612 kegljih, pa je bilo to dovolj samo za šesto mesto. Toda Goričani so postavili izvrsten ekipni rezultat, ki znaša kar 3668 kegljev. To pomeni, da so opravili vrhunsko delo.

Še malo boljši pa je bil na koncu Konstruktor in to za 16 kegljev. Timi Jurančič je za Mariborčane podrl lepih 614 kegljev. Po pričakovanju pa Robi Pinterič ni bil toliko uspešen (po pričakovanjih), podrl je 568 kegljev. Na koncu pa je bila vrsta na Alešu Blažu, da pripelje svojo ekipo v polfinale. Ob sebi je imel vrhunsko zasedbo. Vseskozi je imel skupaj s trenerjem Pihlarjem na očeh Avstrijca Patricka Vonderheidta. Avstrijec je imel dobropis desetih kegljev prednosti. Vseskozi sta se dajala, toda Blažu nikakor ni uspelo nadoknaditi razlike. Na koncu je Kranjčan Blaž v dresu Konstruktorja končal na 618 podrtih kegljih, medtem ko je Avstrijec uspel v zadnjih metih prehiteti Aleša in podrl 625 kegljev. Tako je Mariborčanom ob odlični predstavi pripadlo nehvaležno peto mesto.

Tudi v ženski konkurenci so o končnem razpletu odločale zadnje igralke v posameznih ekipah. Za Triglav je nastopila Anja Forštnarič, ki se je zaustavila na 567 podrtih kegljih. Toda potem je navdušila Nika Blagovič z osebnim mednarodnim rekordom, saj je podrla kar 600 kegljev. Delo pa je na koncu dokončala naša reprezentantka Brigita Strelec, ki je podrla 584 kegljev. Brigita je imela težko delo, saj se je morala braniti napadov zadnje Splitčanke, Čehinje in Madžarke. Toda svoj nastop je rutinirano pripeljala do konca in triglavanke so se lahko vrgle v objem, saj so se ponovno prebile v polfinale tega tekmovanja in s tem rešile čast Slovenije.

Tudi igralke Ljubelja so bile dolgo v igri za napredovanje. Visoko je letvico dvignila Anja Jeršin Grilc, k je končala svoj nastop pri 593 podrtih kegljih. Toda vse je padlo v vodo po nastopu Birgit Schoffmann, ki je sicer solidno začela, potem pa je padala v igri in končala pri le 483 podrtih kegljih. Urša Mejač je na koncu prišla do 573 kegljev in Tržičanke so končale na devetem mestu. Žal so imele igralke Ljubelja v ekipi dve veliki luknji in teh se ni dalo pokrpati kljub odlični predstavi Irene Mejač.

Kranjčanke v polfinalu čaka tekma z Istro iz Poreča. Če bi zmagale, jih potem čaka v finalu zmagovalec med Gyorom iz Madžarske in avstrijskim Neukirchnom, katerega je do tretjega mesta pripeljala naša reprezentantka Eva Sajko s 619 podrtimi keglji. Ob porazu pa v nedeljo Kranjčanke čaka tekma za tretje mesto.

Svetovni pokal
Ženske
BBSV Wien (Avt) – Slovan Rosice (Češ) 2:6 (8:16;3444:3484); Bamberg (Nem) – Zagreb 7:1 (15:9;3383:3303).
Moški
Zalaegerszeg (Mad) – Split 6:2 (14:19;3678:3616); Zerbst (Nem) – Podbrezova (Svk) 4:4 (13,5:10,5;3713:3681)
Evropski pokal
Ženske
Liedosheim (Nem) – Zalagerszeg 5:3 (13:11;3444:3378); Targu Mures (Rom) – St. Polten (Avt) 6:2 (14:10;3537:3317).
Moški
Zaprešič (Hrv) – Szeged (Mad) 6:2 (14,5:9,5;3720:3649), Bamberg – St. Polten 6:2 (14,5:9,5;3668:3593)
Pokal NBC
Ženske
1. Istra Poreč (Hrv) 3497, 2. Gyor (Mad) 3476, 3. Neukirchen (Avt) 3465, 4. Triglav 3449, 5. Split (Hrv) 3436, 9. Ljubelj 3359
Moški
1. Schwabsberg (Nem) 3840, 2. Staffelstein (Nem) 3795, 3. Beograd (Srb) 3773, 4. KSV Wien (Avt) 3701, 5. Konstruktor 3684, 6. Gorica 3668
Galerija

Članki iz rubrike