Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
14.09.2016 10:34:36
Deli članek:

Sedeči velikan paraolimpijskih iger (video)

rio2016.com

Iranski sedeči odbojkar velja za prav posebnega moškega, ki ruši rekorde tudi izven odbojkarskih dvoran.

Morteza Mehrzad namreč v višino meri kar 246 centimetrov. Prav ste prebrali. Iranec je s tem daleč najvišji udeleženec tako olimpijskih kot paraolimpijskih iger v zgodovini.

Pravzaprav je drugi najvišji živeči človek na svetu, le šest centimetrov nižji od rekorderja v Guinnessovi knjigi rekordov Sultana Köcena. Nastopa pa v športu, kjer mora vseskozi sedeti. A tudi tako 29-letni Iranec z roko seže v zrak več kot dva metra.

Da nastopa na paraolimpijskih igrah je pravzaprav kriva kolesarska nesreča pri 16. letih. Že prej so mu sicer diagnosticirali akromegalijo, ali pomanjkanje določenega hormona, zaradi katerega predvsem okončine in obraz rastejo nekontrolirano hitro. Po kolesarski nesreči pa mu je desna nogo enostavno nehala rasti, tako da je zdaj, če stoji na desni nogi visok »zgolj« 231 centimetrov.

vszi

V sedečo odbojko pa je zašel pred petimi leti, ko ga je selektor reprezentance videl na televiziji. Njegovo višino je vsekakor izkoristil in pridobil pomembnega igralca. Pred štirimi leti je že osvojil srebrno kolajno na paraolimpijskih igrah, letos pa je na dobri poti, da skupaj z reprezentanco uspeh ponovi, če ne celo izboljša.