Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
12.09.2016 14:02:19
Deli članek:

Francoska senzacija in Škorjina smola

Borut Cvetko/mediaspeed.net
Nick Škorja

V Franciji, v Lamothe-Landerronu, se je s finalno dirko končalo letošnje evropsko prvenstvo v mladinski kategoriji. Po dolgih letih je bil ta finale ponovno zanimiv tudi za slovenske ljubitelje spidveja.

Razlog za to je bil sedemnajstletni Laščan Nick Škorja, ki sicer nastopa za AMTK Ljubljana. Toda dirka se je za našega voznika že začela slabo. Nastopil je že v prvi vožnji, v kateri se je pomeril s Švedom Anderssonom in dvema znancema, Rusom Logačovim in pa Poljakom Kačmarekom. Štart ni bil ravno najboljši, toda z borbenostjo je želel to nadoknaditi po zunanjem delu ovinka in dohiteti tekmece. Toda konkurenca mu ni dala prostora za njegov manever in zanšel se je v ograji. Sledila je daljša prekinitev, po katerem se je na veliko odobravanje številnega občinstva Nick le postavil na noge. Sledil je hladen tuš, saj je bil diskvalificiran.

Naslednji šok je sledil v osmi vožnji, ko so ga Severnjaki, Finec Partinen, Danec Jakobsen in pa Norvežan Frederiksen, ponovno stisnili in doživel je še drugi padec. Z njim so šle po zlu vse dobre želje po odličnem rezultatu. Kljub vsemu pa je razočarani Nick vseeno dokončal dirko in na koncu osvojil častno točko, ko je ugnal drugega Rusa Fajzulina. Po koncu dirke je bilo v našem taboru veliko razočaranja, pa ne zaradi voženj Škorje, ampak zaradi dejstva, da se je ponujala izvrstna priložnost za odličen rezultat, ki sta mu jo odneli smola in morda tudi nepravičnost

Sama dirka pa se je na koncu razpletla zelo presenetljivo. končala. Po koncu rednega dela smo na vrhu imeli dva voznika, domačina Berga in Čeha Krčmarja, ki sta na vsej dirki izgubila le po dve točki, in za zmago je bila potrebna dodatna vožnja. V njej je vse ponovno osupnil domačin Dimitri Berge in ob velikem veselju številnega občinstva prvi prečkal cilj. Tako je Francoz osvojil naslov evropskega prvaka in tako pripravil velikansko presenečenje, kot ga v sodobnem spidveju nismo videli že najmanj 25 let. Po koncu dirke je ostal grenak priokus, saj sta kolajni osvojila Krčmar, katerega je Škorja že večkrat premagal, in Rus Logačov, ki je na kvalifikacijah v Ljubljani zaostal za našim mladinskim prvakom. Razočarali so predvsem Danci in Poljaki.

Izidi
1. Dimitri Berge (Fra) 13+3
2. Eduard Krčmar (Češ) 13+2,
3. Sergej Logačov (Rus) 12
4. Joel Andersson (Šve) 11
5. Erik Riss (Nem) 10
6. Mikkel B. Andersen 9
7. Andreas Lyager 9
8. Frederik Jakobsen 9 (vsi Dan)
15. Nick Škorja 1