Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
26.07.2016 22:24:24
Deli članek:

Bach: Odločitev o Rusiji je bila težka, a pravilna

vszi

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach pravi, da je bila odločitev o tem, da v celoti ne prepovejo nastopov ruskih športnikov na avgustovskih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, težka, a pravilna.

Ob tem je poudaril, da bi Svetovna protidopišnka agencija (Wada) morala reagirati že prej.

"Mok je moral sprejeti težko odločitev. Morali smo se odločiti za kazen za celoten sistem in za to, do kakšnih razsežnosti lahko kriviš športnike za ta sistem," je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Bach.

V nedeljo je Mok odločil, da bodo ruski športniki lahko nastopili na OI 2016, če jim bodo zeleno luč prižgale mednarodne zveze v njihovih športih, in to pod strogimi pogoji, čeprav so Rusijo zajele obtožbe o široko razširjenem in od države podprtem dopinškem sistemu, zaradi česar je Wada zahtevala popolno izključitev Rusije z OI.

"Nočem izrekati nikakršnih obtožb. Toda lahko se poudari to, da bi se lahko izognili tem težavam, če bi Wada že prej, leta 2010, preučila dokaze gospoda Stepanova (moža ruske 'žvižgavke', atletinje Julije Stepanove)," je dejal Bach in podprl odločitev Moka, da ne dovoli nastopa Stepanovi, tekačici na 800 metrov, zaradi njene dopinško omadeževane preteklosti.

Bach je sicer še pojasnil, da na Mokovo odločitev ni vplival domnevno dober odnos z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Odločitev je soglasno sprejel izvršni odbor," je zaključil Bach.