Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
18.05.2016 22:01:26
Deli članek:

Slovenke ostale praznih rok

psno
Nika Radelj

Prvi dan kegljaškega SP za mlajše člane in članice v Novigradu so se Slovenke na ekipni tekmi morale zadovoljiti s petim mestom.

Naša selektorka Brigita Strelec se je po prespani noči odločila, da prvenstvo za našo vrsto odpre Urša Mejač, članica Ljubelja. V pripravljalnem obdobju je bila Urša v zelo dobri formi, vrhunske trenutke pa je doživljala v Postojni, kjer na finalu turnirja Postojna 2016 podrla kar 673 kegljev. Tokrat pa se je že v uvodnih metih videlo, da tokrat ni na takem nivoju. Opaziti je bilo, da jo tudi zdeluje trema. Po neprepričljivem začetku se je kasneje le sprostila in na koncu zaključila pri 560 podrtih kegljih.

Precej več mednarodnih izkušenj ima Celjanka Saša Črep, ki pa se je vseeno dolgo lovila. Na koncu je podrla bolj skromnih 550 kegljev. Tretja naša igralka je bila Litijanka Anja Dobravec, ki je med sezono naredila izvrstno potezo, ko je prestopila iz Celja v Triglav. Tu je pod vodstvom trenerke v klubu, ki je tudi selektorica, naredila velik napredek in se tudi prebila v reprezentanco. Njen nastop je tudi malce nihal, toda pristala je pri zelo solidnih 563 kegljih. V tem času so nekatere ekipe kar lepo pobegnile, predvsem Madžarke, ki so si nabrale že lepo prednost. Toda naše na polovici tekme vendarle niso imele prevelikega zaostanka.

Naša četrta igralka je bila Trebanjka Nika Radelj. Dolenjka je v začetku kar dolgo rabila, da se je ogrela. Na polovici nastopa je imela na svojem kontu skromnih 273 kegljev. Potem pa je prestavila nekaj prestav višje in navijači so lahko oživeli in začeli glasneje navijati. V drugi polovici je razigrana nekdanja mažoretka opravila izvrstno. Podrla je odličnih 309 kegljev in svoj nastop zaokrožila na 582 podrtih kegljev. Naše delnice so se tako močno popravile. Potem je na stezo stopila Anja Forštnarič, sicer hčerka selektorke Strelčeve. Bila je pred težko nalogo, kako zadržati pozicijo, napasti takrat vodilne ekipe in priti blizu boja za odličja. Vse nize je devetnajstletna igralka Triglava solidno odigrala ina koncu prišla do 554 kegljev. Čeprav to ni bil blesteč rezultat, je vseeno več kot dobro zdržala boj z nasprotnicami in našim ohranila možnost napada na medaljo.

Toda je bil seveda dodatni pritisk na Patricijo Bizjak, Celjanko, ki sicer že dve leti igra za B ligaša Ceršak. Že na začetku je močno napadla Hrvatica Klara Sedlar, ki je sicer že tudi članska reprezentantka južnih sosedov. Zelo hitro je nadoknadila zaostanek za Madžarkami, ki je bil velikih 51 kegljev. Bizjakova, ki je končala pri 562 podrtih kegljih, ni mogla držati koraka, zelo razpoložena pa je bila tudi zadnja Nemka Neundorferjeva. Tako je bilo že po dveh nizih zadnjih igralk jasno, da so Hrvatice, Madžarke in tudi Nemke preveč ušle in Bizjakovi je preostala borba za končno četrto mesto z zadnjima igralkama Srbije in Češke. Vse tri so bile vseskozi zelo izenačene, v zadnjih metih pa je Boškova iz Srbije uspela malce uiti in svoji ekipi prinesla četrto mesto. Naše so na koncu zaostale 11 kegljev za Srbijo, medtem ko so Čehinje podrle enako število kegljev. Ker so bile naše boljše v čiščenju, jim je na koncu pripadlo peto mesto.

Zelo razburljivo je bilo v boju za naslov svetovnih prvakinj. Potem ko so Hrvatice že vodile, pa se je zadnja igralka Madžarske vendarle razigrala in začel se je dramatičen boj za zmago. Čeprav je Sedlarjeva do konca izvrstno odigrala in končala pri 617 podrtih kegljih, to vendarle ni bilo dovolj za naslov prvakinj. Dobesedno v zadnjem metu je Madžarka vendarle uspela prehiteti nasprotnice in to za dva keglja. Več kot zadovoljne z bronom so bile tudi Nemke, saj so se na sredini tekme znašle v težavah, ko so morali celo menjati.

Samo peto mesto niti ni neuspeh. Toda končala se je dolga serija odličij iz ekipnih tekem. Žal je bil samo en odličen nastop (Radljeva, ki pa si je privoščila celo 6 praznih!) premalo za medaljo. Sicer nobena med ostalimi ni razočarala, saj so vse razvrstile med 563 in 550 keglji. V nedeljskem finalu posameznic bomo imeli tako le eno igralko, Niko Radelj, ki je s 582 keglji sedma najboljša posameznica med vsemi igralkami. Mejo 600 kegljev je poleg Sedlarjeve presegla le še Madžarka Hegedusova (za šest). Dobravčeva je s 563 keglji končala na 25. mestu in le za kegelj zaostala za finalom. Bizjakova je bila 29., dve mesti za njo pa je Mejačeva. Forštnaričeva je na koncu pristala na 41. mestu, Črepova pa še šest mest za njo. Naše so bile po tekmi potrte, saj so se zavedale, da so izpustile iz rok lepo priložnost za medaljo.

KONČNI VRSTNI RED
1. Madžarska 3460 
2. Hrvaška 3458
3. Nemčija 3419
4. Srbija 3382
5. Slovenija 3371 (1117)
6. Češka 3371 (1087)
7. Slovaška 3323