Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
17.05.2016 21:33:25
Deli članek:

Dekleta v napad na kolajno

psno
Slovenska reprezentanca na včerajšnji otvoritvi SP za mlajše članice

Takoj po slovesnem zaključku svetovnega pokala za mladince, ki je Slovencem prinesel komplet odličij, se je z uradno otvoritvijo začelo svetovno prvenstvo za mlajše člane.

Na teh prvenstvih smo bili Slovenci v zadnjih petnajstih letih zelo uspešni. Predvsem so kraljevala dekleta z generacijo Barbare Fidel in drugih Celjank. Več kot uspešni so bili tudi fantje, še posebej generacija Mitje Gornika (škoda ker je moral zaradi poškodb začasno opustiti kegljanje), ki je na teh prvenstvih zapustila velik pečat. Na zadnjem prvenstvu, ki je bilo v Brnu na Češkem, je Slovenija osvojila štiri kolajne. Naveza Simčič-Jurca je osvojila bron v tandem dvojicah, Sara Gorjanc je bila bronasta v kombinaciji in tudi ženska ekipa je osvojila bron. Neverjetno pa je presenetil Cerkničan Franci Velišček, ki je postal svetovni prvak med posamezniki.

In s tem bremenom je naša ekspedicija pripotovala v Istro. Te dosežke si želijo vsaj ponoviti, če ne celo minimalno preseči. Realno bo vsaka medalja lep uspeh za naše kegljanje. Med vsemi, ki bodo nastopili, moramo omeniti Uršo Mejač, članico Ljubelja, ki ima v svojih ciljih med drugim, da se približa dosežkom svoje sestre Irene, ki je pred štirimi leti osvojila srebro v sprintu. V lepih spominih pa ima Brno tudi Bizjakova, ki  je na pokalu med mladinkami prišla do srebrne medalje med posameznicami. Ta dosežek je tokrat skorajda ponovila tudi Hrenova.

Prvi dan na prvenstvu bo namenjen dekletom, ki se bodo pomerile v ekipni konkurenci. V tem je bila zelo uspešna Slovenija, ki je na zadnjih petih prvenstvih bila petkrat na stopničkah. Dvakrat so bile prvakinje, enkrat druge in dvakrat so se okitile z bronom. Lahko bi rekli, da je to naša najbolj domača disciplina na prvenstvih med mlajšimi člani. Glede na zadnje prvenstvo pred dvema letoma, je naša ekipa praktično nova in zelo mlada. Večina igralk bo imela na voljo tudi prvenstvo čez dve leti. Toda to ne spremeni naših ciljev oziroma njihovih, če smo iskreni.

Trenerka Brigita Strelec, ki bo po koncu tega prvenstva aktivna na članskem prvenstvu v vlogi igralke, je s svojimi kandidatkami trdo delala. Vse so seveda zelo nabrušene za prvi nastop. Med osmimi igralkami se je morala Strelčeva najprej odločiti, kateri dve igralki bo pustila na klopi. Odločitev je bila vse prej kot lahka, saj med igralkami ni bilo kakšnih večjih razlik. V rezervi bo njena igralka v Triglavu, Nika Blagovič in junakinja mladinskega pokala, Cerkničanka Tina Hren. Slednja je imela tri težke nastope v dobrem dnevu in bi bilo seveda preveč pričakovati, da bi lahko že naslednji dan ponovno nastopila.

Strelčeva se ubada še z drugo težavno nalogo, v kakšnem vrstnem redu bo poslala igralke na stezo. Nastopile bodo Urša Mejač, Saša Črep, Patricija Bizjak, Anja Dobravec, Anja Forštnarič in doslej prva Dolenjka v državnem dresu mlajših članic, Trebanjka Nika Radelj. Pred tekmo je dejala: "Dekleta so trdo delala skozi celotne priprave, v zadnjih dneh pa smo ritem malo popustili. Lahko rečem, da so v formi in upam, da bodo vse normalno zdržale. Smo optimisti. Če bodo vse odigrale maksimalno, trdno verjamem, da se bomo vmešali v borbo za medalje."

Samo tekmovanje se začne že ob osmi uri. Prva naša igralka bo na steze stopila deset minut čez deveto uro. Takoj za njo bo nastopila druga igralka. Deset do dveh je na sporedu tretji naš nastop in takoj za tem bo nastopila še četrta igralka. Dvajset minut čez peto uro popoldne in ob pol sedmih zvečer pa sta uri predvidena še zadnja dva nastopa naše reprezentance. Okoli osme ure zvečer bomo prav gotovo dobili vse odgovore na ekipno tekmovanje v ženski konkurenci. Upajmo, da se bo prvi dan, tako kot se je na zadnjih petih prvenstvih, dobro iztekel za naše igralke in jih bomo lahko videli ponovno na stopničkah za zmagovalke.