Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
07.02.2016 12:05:49
Deli članek:

50. Superbowl: Carolina ali Denver?

Reuters

Kalifornija oziroma San Francisco že nestrpno pričakujeta začetek enega največjih športnih dogodkov na svetu, finala lige NFL, v katerem se bodo pomerili Denver Broncos in Carolina Panthers.

Superbowl - začel se bo v ponedeljek ob 0.30 po slovenskem času - s sabo prinaša ogromno sentimentalnosti, pogleda v preteklost, solz sreče, in kdo ve, morda tudi dokončno slovo enega od največjih.

Favoritinja Super Bowla je brez dvoma ekipa Caroline, ki bi jo lahko primerjali z Golden Statom v košarki in, da, ne glede na to, kako noro se sliši, z Leicester Cityjem v angleškem prvenstvu. Prav zadnja primerjava ni iz trte izvita, obe ekipi držita vodilni položaj, čeprav jima pred začetkom prvenstva niso napovedovali veliko možnosti za uspeh.

Medtem ko je angleška ekipa Claudia Ranierija nekakšen svoj Super Bowl odigrala včeraj z Manchester Cityjem, bo Carolina naskakovala svoj prvi naslov v zelo mladi zgodovini kluba, ki ima le dvaindvajset let. Ekipi povezuje tudi zanimivo spletno prijateljstvo, ki sta ga stkala njuna uradna twitter profila, nemalo nogometašev Leicesterja pa je posnelo poseben posnetek v podporo panterjem. A vse to bo posrednega pomena, ko se bo Carolina sprehodila na zelenico stadiona Levi's v San Francisco in se spoprijela z najboljšo obrambo lige.

NE PODCENJUJTE DENVERJA
Denver Broncos je po mnenju večine na tej tekmi v podrejenem položaju, na svetu ni stavnice, ki bi mu dala prednost pred letos pošastnim napadom Caroline, a ekipa Peytona Manninga se tako počuti dobro. Morda še bolje, kot če bi ji na ramenih ležalo breme favoritinje. Vsi pričakujejo, da se bo Peyton Manning poslovil sklonjene glave, da mu ne bo uspelo priti do drugega šampionskega prstana, toda tako legendo bi bilo nepravično odpisati že pred začetkom. Tudi zaradi zadnje tekme, ki jo je odigral v dresu Denverja, ko je odpravil prav tako favoriziranega Toma Bradyja, čeprav je to njegova najslabša sezona, ki se je zanj končala s Super Bowlom.

A po poškodbi ga je naredila tudi močnejšega. Prvič je moral tekme svojih soigralcev spremljati s klopi, ekipo je gledal z drugačnega zornega kota. Prej je vedno on vlekel voz, tokrat vendarle potrebuje več pomoči svojih soigralcev. Denver ima ob najboljši obrambi v ligi svoje adute, podcenjevati igralce, kot so tekač C. J. Anderson ter lovilca Demaryius Thomas in Emmanuel Sanders, bi bilo lahko usodno.

NEWTON MVP SEZONE
Zelo zanimivo bo videti, kako se bo z nenadnim zvezdništvom spoprijel trinajst let mlajši podajalec v dresu Caroline Cam Newton. Mladenič se je v letošnji sezone zavihtel na sam vrh učinkovitosti na svojem igralnem položaju, njegove številke so resnično izjemne, na igrišču in ob njem je videti, kot da je zanj vse zgolj velika zabava, toda nikoli ni na njem ležalo tako veliko breme.

V nedeljo njegove odločitve ne bodo smele biti tako nespametne kot tista, ko je oblekel hlače z zebrastim vzorcem v črni in rumeni barvi. Vsekakor lahko tudi on računa na pomoč zelo dobre obrambe na čelu z Lukom Kuechlyjem, za mnoge najboljšim obrambnim igralcem v ligi, in raznovrstnega napada na čelu z zanesljivim Gregom Olsnom. Še preden se bo podal v pravi boj, je prejel nagrado za najkoristnejšega igralca sezone.

Za trenerja leta je bil izbran njegov trener 54-letni Ron Rivera. Nagrado za najboljšega obrambnega igralca lige NFL je prejel J. J. Watt, zvezda ekipe Houston Texans, medtem ko je bil Jameis Winston, igralec Tampa Bay Buccaneers, imenovan za novinca leta.

VELIKO VEČ KOT TEKMA
Že dolgo pa Super Bowl ni več zgolj obračun dveh ekip, temveč pravi dogodek, ki traja več kot tiste štiri ure. Je šov, ki zahteva deset mesecev priprav in ki svoj vrhunec doseže pod prho konfetov. Obračun, ki si ga bodo v noči na ponedeljek ogledali tudi slovenski ljubitelji ameriškega nogometa, je v zadnjih nekaj letih vrhunec celotnega dogajanja, še zdaleč pa ne edino, kar obdaja enega od najbolj globalnih športnih dogodkov. Celotno dogajanje se začenja teden pred usodno nedeljo, ko obe ekipi prispeta na prizorišče dogajanja in se začnejo vsakodnevne medijske obveznosti. Na sporedu so še zadnji treningi, ki so posvečeni taktičnim zamislim obeh trenerjev.

To je teden, ko začne celotno mesto, v tokratnem primeru je to San Francisco, dihati s Super Bowlom. Če za kaj, potem znajo Američani poskrbeti za pravi šov, za to, da se na vsakem koraku čuti utrip. Pa naj bodo to prav posebne ponudbe v restavracijah, ogromni plakati, izjemno povečana prodaja navijaških artiklov, ljudje so že več dni pred nedeljo oblečeni v dres svoje najljubše ekipe. Temu fenomenu, ki je iz leta v leto bolj približan Evropi s prenosi tekem in gostovanjem ekip na stari celini, se še najbolj približa finale lige prvakov, čeprav gre Super Bowl čez lužo še korak ali dva dlje.

600 UR IN VEČ V DVEH MESECIH
Temu primerne so tudi priprave na celotni dogodek, ki se začne ne tri tedne, temveč deset mesecev prej. Zanimivo je, da so možgani za organizacijo celotnega dogodka enaki že tri desetletja. Gre za podjetje Noel Leasley Event Services, ki so ga vodilni možje najeli, da organizira 19. Super Bowl, in vse od takrat sta platno in škarje v njegovih rokah. "Ta tekma je edino, kar šteje 100 milijonom ljudi po vsem svetu. Dogodek se gradi vse leto," se zaveda Bill Thompson, ki je že 19 let vodja celotnega projekta, ki skrbi za uspeh Super Bowla – od glasbenega vložka ob polčasu do ogromnega prostora za medije, vse mora potekati brezhibno.

Čeprav imajo pri podjetju za sabo trideset izvedb himne, trideset medijskih dni, trideset glasbenih vložkov, od katerih se je eden končal z izpadom elektrike, pa vse do tridesetih podelitev pokalov in gore konfetov, je vsako leto nov izziv. Ob povečani globalnosti dogodka so zahteve iz leta v leto večje, Super Bowl dosega vse več ljudi. Leta 1997 je bila celotna ekipa, ki je skrbela za vse prej omenjeno, sestavljena iz 20 članov in petih tovornjakov, kar letos ne bi zadoščalo niti za manjši projekt v okviru Super Bowla.

Zdaj za organizacijo dogodka vsak dan skrbi 125 ljudi, dva od teh vse dneve zgolj varita, 12 članov skrbi za preproge, štirje so električarji. Da so stadion Levi's pripravili na veliki dogodek, so delavci v zadnjih dveh mesecih delali 600 ur in več, postaviti so morali na kilometre ograj okrog stadiona, 70 začasnih kontejnerjev, ki služijo kot pisarne za različne medijske hiše in novinarje, ki poročajo s Super Bowla. Celotna ekipa se je dela lotila že 10 mesecev prej, ko je začela pripravljati grafični načrt in seznam opravil, ki jo čakajo, preden se je decembra preselila v mesto, ki gosti Super Bowl. Njeno delo je, da karkoli se zgodi, ekipa žogo brcne točno ob minuti, ko se mora tekma začeti.

ZMAGA BREZ OSVOJENEGA PRSTANA
Seveda k delu organizatorjev spada tudi skrb za navijače, zagotoviti je treba zadostno količino piva, saj ljudje med tako pomembno tekmo ne morejo ostati brez dragocenega hmeljevega napitka, treba je poskrbeti za dovolj dobro spletno povezavo, ki se ne sesuje ob tako veliki obremenitvi in ki hkrati zagotavlja hiter prenos podatkov, nato pa so tu še posebne zahteve obeh ekip. Letos so imeli prav posebno delo, saj so morali zagotoviti poseben prostor za maskoto Denverja, ki je pravi živi beli konj z imenom Thunder.

"Na vse moramo misliti. Kaj pa če bo zunaj –12 stopinj? Kako bodo v tem primeru delovale kamere? Kako poskrbeti za to, da ima vsak sedež povezavo s spletom? Kaj pa če dežuje? Bo dovolj piva? So goli postavljeni ravno? Je v ložah za posebne goste dovolj sedežev? Če svojega dela ne opravim dovolj dobro, potem ga nihče drug ne more, ne poročevalci, ne igralci, ne delavci na stadionu. Stvari pridejo tako daleč, da moramo razmišljati o navijaču, ki je šel med četrtinama po hot dog in mora odvreči papir, ne da bi pri tem zamudil trenutek tekme. Poskrbeti moramo za koš za smeti na vsakem koraku," je še dodal član ekipe Kevin Jennings.

Po izjemno napornih dveh mesecih, ko se tekma začne, se delo za to ekipo konča. Najbolj bizarno je, da v tekmi ne uživa na stadionu, temveč se zbere nekje pred televizijo v svojih začasnih domovih v kontejnerjih. "Najlepši so trenutki, ko so vrata pred tekmo še zaprta, ko stojimo na stadionu in slišimo, kako množice vzklikajo in se veselijo dogodka. To je trenutek, ko smo zmagali, le da ne dobimo prstana," je dodal Thompson.