Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
07.02.2016 09:17:33
Deli članek:

Po izpadu Slovenije na EP v futsalu: neuspeh in razočaranje

dp

Dve tekmi, dva visoka poraza – 1:5 proti Srbiji in 2:6 proti Portugalski. Selektor Andrej Dobovičnik in igralci niso izpolnili cilja, ki so si ga zastavili pred odhodom v Beograd na evropsko prvenstvo v futsalu.

Predvsem peče poraz na prvi tekmi z domačini, pred 11.000 gledalci v Areni. Toda če smo iskreni, smo realno gledano tudi pričakovali, da bo Slovenija izpadla po skupinskem delu. Seveda je za nastop v Beogradu najbolj odgovoren selektor Andrej Dobovičnik, ki je na slovenski klopi že desetletje.

"Proti Portugalski smo odigrali podobno kot proti Srbiji, le da smo imeli več priložnosti za gol in več možnosti, da bi na tej tekmi nekaj naredili. Spet se je ponovila zgodba, ki jo poznamo in o kateri smo se s fanti že večkrat pogovarjali; da je treba imeti za tako raven tekmovanja veliko kakovostnih igralcev. Mi tega nimamo in vprašanje je, ali bo Slovenija sploh kdaj imela dovolj dobrih, enakovrednih igralcev na klopi, da bi lahko vzdržala takšen ritem igre, kot se ga igra na velikih tekmovanjih. Lahko ste opazili, da težave nastanejo v zadnjih petih minutah prvega polčasa in po pritisku nasprotnika v drugi polovici drugega polčasa. Proti temu preprosto nimamo orožja. Toda fantom lahko samo čestitam. Na tekmi proti Portugalski so pustili srce na igrišču. Po težkem porazu na prvi tekmi, na kateri smo pričakovali precej več, smo se uspeli zbrati in motivirati tudi za drugo tekmo. Lahko rečem, da je bila druga tekma precej boljša kot prva," je selektor na kratko ocenil obe tekmi na prvenstvu.

NAREDILI MANJ OD PRIČAKOVANJ
Na drugi tekmi je bilo v ekipi nekaj sprememb in selektor je poskušal tudi z več menjavami med igro. "Spremembe smo morali narediti, ker so bile pač okoliščine take. Ne glede na poškodbo Roka Mordeja bi zagotovo uporabili še enega igralca, saj je portugalska ekipa telesno in tekaško izjemno pripravljena. Tega smo se zavedali. Zavedali smo se tudi tega, da so naši igralci telesno močnejši od njih, kar smo izkoriščali s podajami na osrednjega napadalca. Na žalost smo morali Roka pustiti na klopi, kar je bila zame zelo težka odločitev. Toda tako je bilo pač zdravniško priporočilo. Zavestno smo se odločili, da se ne bomo igrali z igralčevim zdravjem, čeprav je imel željo, da stopi na igrišče."

In splošna ocena prvenstva? "Naredili smo manj, kot smo pričakovali. Dobili smo nekaj informacij, kaj nam še manjka. Nekaj smo jih že poznali in določene napake bomo poskusili odpraviti. Res pa je, da v določenih pogledih ne bomo nikoli enaki velesilam. Oni iz kvantitete delajo kvaliteto, pa še naturalizirajo nekaj Brazilcev in potem lahko ustvarijo odlično reprezentanco. V tem pogledu se ne bomo mogli nikoli kosati z njimi. Kljub vsemu pa sem vesel, da smo se po težkem porazu proti Srbiji uspeli pobrati. Kot vedno sem tudi tokrat ponosen, da sem jim stal ob strani."

Čez mesec in pol je zadnji krog dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Se da v tem času kaj narediti, spremeniti, popraviti? "Težko obljubimo karkoli. Priprave bodo še krajše, kot so bile za evropsko prvenstvo, toda enako bo tudi za druge ekipe. Zelo pomembno bo to, v kakšnem tekmovalnem ritmu in v kakšni formi bodo igralci. To formo bodo prinesli v reprezentanco in mi se bomo poskušali z ekipno igro, kot to vedno želimo, boriti z ekipo, ki bo zagotovo zelo kakovostna."

PADLI Z DVIGNJENIMI GLAVAMI
Podaljšana roka selektorja na igrišču je kapetan Igor Osredkar, ki je na tekmi proti Portugalski igral res odlično, dokler mu ni zmanjkalo moči. Zagotovo je eden najboljših obrambnih igralcev v Evropi. "Na drugi tekmi smo zaigrali tako, kot bi morali že na prvi tekmi. Če bi tako igrali s Srbijo, bi bilo zagotovo vse drugače. Tudi drugo tekmo proti Portugalski smo izgubili, vendar pa smo na tem srečanju pokazali, da smo kvalitetna ekipa in da lahko igramo z vsakim nasprotnikom. Ne bom se izgovarjal na ostale dejavnike. Mislim, da so vsi, z vseh zornih kotov, videli ... Ne vem, zakaj ekipe, kot je Portugalska, potrebujejo pomoč drugih. Res je, da smo na tem prvenstvu padli, vendar smo padli z dvignjenimi glavami. Evropsko prvenstvo zapuščamo z dvema porazoma, toda s tekmo proti Portugalski smo pokazali, da smo si zaslužili nastopanje med najboljšimi dvanajstimi ekipami v Evropi. Z malo sreče bi bilo lahko proti Portugalski tudi drugače."

Kaj je bilo na drugi tekmi drugače? "Drugačen je bil predvsem naš pristop. Glave smo imeli na mestu in pustili smo srce na igrišču. Borili smo se do zadnjega, kar pa žal ni bilo dovolj. Kljub vsemu smo pokazali všečno in ekipno igro. Zdaj je čas za analize in pripravo na dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo."

Primerjava med Srbijo in Portugalsko? "Portugalska je boljša ekipa, tako po tehnični plati kot v telesni pripravi. Nastopa na evropskem prvenstvu ne morem oceniti kot pozitivnega. Zame je to neuspeh, saj nismo osvojili niti točke. Napovedoval sem, da bomo prišli do četrtfinala, kar se nam žal ni posrečilo in zato je zame to evropsko prvenstvo neuspeh."

CILJI SO BILI VIŠJI
Na drugi tekmi je med vratnicama stal Damir Puškar, ki je svoje delo opravil zelo dobro. Morda bi moral dobiti priložnost že na prvi tekmi. "Na drugi tekmi smo poskušali popraviti vtis s prve. Borili smo se in očitati si ne moremo ničesar. Portugalska je res močna ekipa. Mogoče jim je malo pomagal tudi sodnik z nekaterimi spornimi odločitvami. Toda to ni krivo za poraz. Pričakoval sem sicer, da bom imel veliko dela, toda morda je bila to celo lažja tekma kot tista s Srbijo, saj nismo imeli česa izgubiti."

In kako je bilo, ko ste ustavljali strele Ricardinha, najboljšega igralca na svetu? "Nanj se ne moreš pripraviti, saj je res najboljši. Treba je pohvaliti našega kapetana Osredkarja, ki je dolgo časa zdržal Ricardinhev pritisk v obrambi. Mislim, da se niti ni dobro razigral, pa čeprav je dal tri zadetke."

Ter še črta pod evropskim prvenstvom. "Naši cilji so bili višji. Razočarani smo, saj smo hoteli napredovati v naslednji krog. Prva tekma proti Srbiji se nam je popolnoma ponesrečila. Mislim, da smo v preveliki želji pregoreli. Celotna ekipa," je končal Puškar, ki je branil zelo dobro, dokler je naša ekipa igrala dobro v obrambi. Ko pa so Portugalci dobili preveč prostora, pa šlo vse skupaj samo še navzdol.

In naprej? Najprej analiza, samokritičen pogled vase, potem pa z vsemi silami proti svetovnemu prvenstvu.

dp