Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.11.2015 15:48:49
Deli članek:

"Že kot majhna punčka sem plezala po omarah, vratih, drevesih ..."

www.alesfevzer.com

Ko se pogledajo članski dosežki športne plezalke Janje Garnbret, gre težko verjeti, da ima mlada Korošica komaj 16 let in da nastopa še med kadetinjami.

Letos je Janja Garnbret zelo uspešno debitirala v svetovnem pokalu, na treh tekmah se je trikrat zavihtela na stopničke.

Obetavna plezalka, pred katero je izjemna kariera, saj je kljub pomanjkanju izkušenj v vertikali tako suverena kot deset ali več let starejše tekmice, je letos prvič tekmovala v članski konkurenci na najvišji ravni. Že zdaj je jasno, da gre za pravi biser in dostojno naslednico Martine Čufar, Maje Vidmar in Natalije Gros ter resno konkurentko Mini Markovič za primat na domači sceni.

"Že kot majhna punčka sem rada plezala po omarah, vratih, še posebej po drevesih." - Janja Garnbret


Na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Chamonixu je osvojila mesto tik za Markovičevo ter je s tem postala evropska podprvakinja v težavnosti. Na tekmah svetovnega pokala je debitirala s trojnimi stopničkami, trikrat je nastopila in trikrat skočila na oder za zmagovalke, z dvema drugima in enim tretjim mestom.

MED KADETINJAMI OSVOJILA VSE
Glede na to, da ni nastopila na vseh tekmah, saj je vmes tekmovala v mlajših kategorijah, je dosežek tudi njeno sedmo mesto v končni razvrstitvi svetovnega pokala v težavnosti. V mladinski konkurenci je med kadetinjami osvojila vse, kar se osvojiti da - štiri naslove, dva naslova svetovne prvakinje in dva naslova evropske prvakinje v balvanih in težavnosti.

V svojem prvem finalu Kranja je osvojila tretje mesto, boljši sta bili le 18-letna Avstrijka Jessica Pilz in enajst let starejša Mina Markovič, ki je na kranjski steni še četrtič zmagala.

www.alesfevzer.com

ZADOVOLJNA S KRANJSKO TEKMO
"Ta sezona je bila zagotovo najboljša sezona od vseh prejšnjih. Sem zadovoljna s kranjsko tekmo, posebej s kvalifikacijami in polfinalom, v finalu se ni vse postavilo na svoje mesto tako, kot bi se moralo, ampak vseeno sem zelo zadovoljna s tretjim mestom ter skupno tremi letošnjimi stopničkami v svetovnem pokalu," je dejala Garnbretova.

Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je v izjemno predstavo pokazala v polfinalu letošnje zadnje tekme svetovnega pokala športnih plezalk v težavnost, ko je edina smer preplezala do vrha: "Polfinale je bil res fenomenalen. Vidim, da lahko točno tako plezam kot starejše in da ni nekih velikih razlik. Se pa vidi, da imajo starejše tekmice v kakšnih smereh več izkušenj, ampak še vedno lahko tudi mlajše tekmovalke stisnemo kaj, ko one ne morejo."

Letos je na najvišji mednarodni članski ravni nastopila le na treh tekmah, v Chamonixu, ki je štel tudi za evropsko prvenstvo, je bila druga in s tem postala evropska podprvakinja, druga je bila tudi v Imstu, za konec sezone pa tretja v Kranju: "Mislim, da bom naslednje leto odplezala celotno sezono v težavnosti, poleg tega bom plezala tudi mladinske tekme. Če bo kakšno prekrivanje mladinskih in članskih tekem, bom šla na člansko, drugače pa se bomo še o vsem dogovorili."

PLEZALA JE PREJ KOT SHODILA
Garnbretova je plezala prej, kot je shodila: "Že kot majhna punčka sem rada plezala po omarah, vratih, še posebej po drevesih. Nekega dne sta me ati in mami peljala v Slovenj Gradec, kjer je bila postavljena plezalna stena, tam sem tudi prvič poskusila, pa sta me kar vpisala v slovenjgraški klub, ki je kasneje sicer razpadel. Pa sem šla v Velenje h Gorazdu Hrenu. Tam zdaj treniram že osem let in zdaj sem tukaj."