Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
12.09.2015 13:20:50
Deli članek:

Tekel 46 dni, podrl rekord in dobil ... kazen

Ameriški ultramaratonec Scott Jurek je potreboval 46 dni, da je pretekel 3523 kilometrov in za nekaj več kot tri ure podrl prejšnji svetovni rekord. Njegov dosežek pa se čisto vsem vendarle ni zdel tako sijajen.

Scott Jurek je bil rojen v Koloradu, že od otroštva pa je njegova velika strast tek. Na zadnji podvig se je tako pripravljal zadnjih nekaj let, v 46 dnevih, osmih urah in sedmih minutah pa je pretekel apalaško gorovje, ki se nahaja v jugovzhodnem delu Združenih držav Amerike.

Jurek je vsak dan pretekel približno 80.000 metrov, na koncu pa je skupno pretekel 3523 kilometrov. Njegov podvig je v zadnjem delu poti spremljalo tudi nekaj prijateljev, v cilju pa je v njihovi družbi nazdravil novemu svetovnemu rekordu.

Na vrhu 1610 metrov visoke gore Katahdin je odprl šampanjec in naredil nekaj požirkov, na njegovo žalost pa uradne osebe, ki bdijo nad tem zaščitenim parkom, nad to potezo niso bile najbolj navdušene. Namesto, da bi ga zaradi omenjenega dosežka potrapljali po hrbtu in mu čestitali, so mu napisali dolg spisek kazni in pozivov za na sodišče.

Obtožili so ga namreč pitja na javnem prostoru, odlaganja smeti v naravi, poleg tega ga naj bi v zadnjih kilometrih spremljalo preveliko število ljudi. Po predložitvi vseh dokazov je Juraku uspelo izpodbiti vsaj zadnji dve kazni. Ob njem je bilo namreč le 12 ljudi, toliko, kolikor jih je dovoljeno, ni bilo tudi nikakršnih dokazov, da je kdo od njih resnično smetil, priznal pa je pitje alkohola. Zaradi zadnjega prekrška je moral odšteti 500 dolarjev.

Njegov odvetnik je kasneje dejal, da so se uradne osebe nad njegovega klienta spravile le zato, ker je bil deležen prevelike pozornosti javnosti, oglasil pa se je tudi Jurak, ki je prek twitterja zapisal: "Primer je končan. Skupina ni štela več kot 12 članov, pil sem šampanjec in to je bilo najbolje zapravljenih 500 dolarjev do zdaj!"