Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bc
bc
11.09.2015 20:49:38
Deli članek:

Gledalci me lahko ponesejo

mediaspeed

V soboto se bo v Krškem odvijala letošnja krona motošportnega dogajanja v Sloveniji. Na dirki za svetovno prvenstvo v speedwayu, ki se po enoletnem premoru vrača v Slovenijo, bo imel veliko vlogo tudi Matej Žagar.

Zmagovalec zadnje dirke na Poljskem še čuti posledice padcev, vendar je bil danes po žrebu in treningu zelo zadovoljen.

V Krškem se bodo v soboto po 19. uri najboljši dirkači na svetu spopadli za mesta na vrhu preizkušnje za VN Slovenije. Že danes pa so opravili uradni trening, pa tudi žreb startnih mest za dirko. Že preizkus proge in motorjev je na stadion Matije Gubca privabil veliko gledalcev, kar pomeni, da bo imel domači matador Žagar očitno močno podporo na nabito polnem stadionu.
"Moja največja želja je nastop pred polnim stadionom svojih navijačev in to seveda v Sloveniji. Pred treningom sem bil še na pregledu v bolnišnici, kjer pa so na srečo potrdili, da nimam nobenega zloma, zato sedaj potrebujem samo čas za popolno rehabilitacijo, a za jutri sem pripravljen. Tako jaz kot motorji, zato mislim, da ne bi smelo biti nobenih težav," je po treningu, ki so ga zaradi dodatnega utrjevanja proge morali vmes za slabo uro prekiniti, povedal Žagar in dodal: "Jutri hočem seveda odpeljati dobro dirko, če bom nadaljeval v slogu nastopov v velikem finalu, potem bo to izvrstno, predvsem pa si želim, da bi bilo moje dirkanje jutri varno."

Žagarjeva sezona bi skoraj težko bila boljša, pred zadnjo tretjino prvenstva na četrtem mestu skupnega seštevka le točko zaostaja za Gregom Hancockom, aktualnim prvakom iz Kalifornije, do drugega mesta, ki ga zaseda Danec Nicki Pedersen, pa ga ločijo le štiri točke. Kljub poškodbi sodi po prikazanem na zadnjih treh dirkah med najožje favorite za stopničke. Doslej najboljši rezultat v Krškem ima sicer že iz leta 2005, ko je bil tretji.

"Verjamem, da bi bili lahko na deseti dirki za VN Slovenije v zgodovini gledalci tisti jeziček na tehtnici, ki bi našim voznikom lahko dal dodatno hitrost in motivacijo za najboljše rezultate," pa je povedala predsednica AMD Krško Violeta Freeland, ki jo veseli, da je tudi prodaja vstopnic letos takšna, kot še nikoli doslej.

Ob Žagarju bodo domači navijači stiskali pesti tudi za ostale domače voznike. Aleksander Čonda bo po treh osvojenih točkah v letu 2013 tudi tokrat nastopil kot voznik s posebnim povabilom, Žiga Kovačič in Denis Štojs pa bosta na svojo priložnost čakala kot uradni rezervi.

Žreb je slovenskemu serijskemu prvaku namenil stezno številko 13, kar pomeni, da bo dvakrat startal iz povsem notranjega položaja, kar bi moralo v Krškem biti dobro. Notranji položaj ima tako tudi v 12. vožnji, ko bodo proti njemu nastopili Avstralec Troy Batchelor, vodilni v SP, Britanec Tai Woffinden ter drugi v prvenstvu Pedersen. S Čondo pa se bo srečal v zadnjem nastopu rednega dela dirke, ko bosta v 19. vožnji startala proti Poljaku Macieju Janowskemu in Dancu Nielsu Kristianu Iversenu. (bc)

VOŽNJE SLOVENSKIH VOZNIKOV
1: Jonsson, Doyle, Čonda, Batchelor
4: Holder, Kasprzak, Kildemand, Žagar
5: Žagar, Jonsson, Jonasson, Hancock
7: Jensen, Holder, Pedersen, Čonda
11: Harris, Hancock, Čonda, Kasprzak
12: Žagar, Batchelor, Woffinden, Pedersen
14: Doyle, Žagar, Harris, Jensen
15: Kildemand, Čonda, Woffinden, Jonasson
19: Čonda, Iversen, Žagar, Janowski