Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zr
zr
28.08.2015 09:49:36
Deli članek:

Slovenski padalci evropski prvaki

zr

Na osmem evropskem prvenstvu v klasičnih padalskih disciplinah, ki ga gosti bolgarska Montana, je reprezentanca Slovenije v postavi Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Matej Bečan ubranila naslov evropskih prvakov.

Po dramatičnem razpletu, odločitev je padla šele v zadnji, osmi seriji, so bili slovenski padalci najbolj zbrani, unovčili so bogate izkušnje in ostali na evropskem vrhu. Slovenci so prvenstvo odprli odlično, si do polovice tekmovanja zagotovili lepo prednost, ki pa se je do sedme serije stopila zavoljo nekoliko slabšega nastopa v peti in sedmi seriji, pred finalno serijo so bili izenačeni z Rusi. Tako kot že velikokrat doslej so naši najboljše prihranili za konec, ki jim je prinesel naslov prvakov stare celine. Rusom, ki so skakali zadnji, je v zadnji seriji padla koncentracija, kar je bila le voda na mlin za Slovence.

"Tako kot vsako tekmovanje doslej je bilo zahtevno tudi evropsko prvenstvo, na katerem smo morali pokazati vse, kar  znamo, kar nam je prineslo nov uspeh. Sicer smo za razliko od nekaterih predhodnih tekmovanj tokratno prvenstvo odprli z odličnimi skoki in si po polovici tekmovanja nabrali veliko zalogo, a je ta na žalost do sedme serije skopnela, saj so tudi druge ekipe skakale odlično. V zadnji seriji smo ostali mirni, zbrani in povsem osredotočeni na najbolj pomemben skok, ki nam je zelo dobro uspel. Očitno in na našo srečo so bili Rusi precej bolj obremenjeni kot mi, kar je zadoščalo za osvojitev naslova," je prvenstvo ocenil Uroš Ban.

Prvenstvo pa še ni končano, kajti pred padalci sta še dva skoka med posamezniki. V polfinalu bodo od Slovencev nastopili Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič in Borut Erjavec, izhodišče pred zadnjima serijama pa je odlično. Senad Salkič si namreč po osmih serijah deli prvo mesto z Rusom Dimitrijem Maksimovim, oba sta zbrala vsega dva kazenska centimetra in imata pred tretjeuvrščenim Čehom Jirijem Gečnukom tri centimetre naskoka, takoj za Čehom je na četrtem mestu še Peter Balta s šestimi centimetri. Poleg moških imamo Slovenci v ognju še eno železo med ženskami. Maja Sajovic je namreč po sedmih serijah na šestem mestu, za bronom zaostaja le dva centimetra, do konca pa so še tri serije.        


1. Slovenija (Balta, Ban, Salkič, Erjavec, Bečan) 21 cm
2. Rusija 24 cm
3. Češka 31 cm