Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.03.2015 14:02:53
Deli članek:

Bertoncelj letos bolj optimističen

Grega Wernig

Cottbus je prva postojanka predolimpijske sezone v športni gimnastiki.

V četrtek se bo v Cottbusu začela nova sezona v športni gimnastiki. Devetčlanska slovenska ekipa na čelu s Sašem Bertoncljem se bo v Nemčijo odpravila v sredo. Vrhunec predolimpijske sezone bo jesensko svetovno prvenstvo, kjer bo po mnenju selektorja Sebastijana Piletiča Bertoncelj resen kandidat za odličje in vozovnico za olimpijske igre 2016.

Arsen Perić

Slovenske barve bo v Cottbusu na prvi tekmi svetovnega pokala, ki bo trajala od četrtka do nedelje, branilo šest telovadcev in tri telovadke. Bertoncelj in Jure Pavlica bosta nastopila na konju z ročaji, Alen Dimic na bradlji in drogu, Rok Klavora in Žiga Šilc na parterju in preskoku, Peter Lampret na krogih, Teja Belak na preskoku in dvovišinski bradlji, Tatjana Holeczek na gredi in parterju ter Tjaša Kysselef na parterju, gredi, preskoku in dvovišinski bradlji.

V sezoni 2014 sta v Cottbusu za najboljša slovenska rezultata poskrbela Mitja Petkovšek in Saša Golob na tretjem oziroma četrtem mestu, oba pa bosta letošnjo tekmo izpustila. Lani je najboljši slovenski telovadec Bertoncelj ostal brez finala, vendar pa ima letos višje cilje.

"Letos sem bolj optimističen, ker nimam več takšnih bolečin v komolcu, kot so bile, so pa še vedno prisotne. Nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Kondicijsko sem že dobro pripravljen. Pričakovanja so visoka, najprej se želim uvrstiti v finale, nato pa napasti na najboljša tri mesta. To se od mene pričakuje, to od sebe pričakujem tudi sam," pred uvodom sezone meni Bertoncelj.

Grega Wernig

"Po poškodbi obeh gležnjev že treniram skoraj brez bolečin, čutim jih le ob koncu treningov. Adrenalin na tekmah bo zagotovo naredil svoje. Imam motivacijo, tudi zaradi Žige, ki dobro dela," je pred začetkom sezone povedal Klavora, njegov akrobatski kolega Šilc pa je dodal: "Sem zdrav in se dobro počutim. Komaj čakam tekmo, da razbijemo monotonost s treningov."

Grega Wernig
Rok Klavora

"Sašo Bertoncelj je tako ali tako prvi tekmovalec, Mitja Petkovšek se še rehabilitira, ampak bo verjetno pripravljen nekje do EP. Žiga Šilc in Rok Klavora sta bolj usmerjena na akrobatska orodja, torej na parter in preskok. Alen Dimic, ki bo na svetovnih pokalih tekmoval na bradlji in drogu, sicer meri na mnogoboj. Najmlajši član Peter Lampret, njegovo najboljše orodje so krogi, prav tako meri na mnogobojsko tekmovanje," je sestavo ekipe razkril selektor moške ekipe Piletič, ki napoveduje, da bodo na tekmah nastopili tisti telovadci, ki bodo najbolje pripravljeni.

"Imeli smo nekaj težav, manjših in večjih. Bolj ali manj smo prišli dobro skozi zimski del. Dobro smo se pripravili, kako dobro, pa se bo videlo po prvih tekmovanjih," o pripravah na sezono dodaja Piletič, o vrhuncu sezone, jesenskem SP pa pravi: "Vemo, kako je. Dejansko je pri specialistih na orodjih treba dobiti medaljo. Edini kandidat za to je Sašo Bertoncelj, ki je bil na prejšnjem SP četrti. Mislim, da ima možnosti, da jo ujame. Imamo možnost za enega mnogobojca. Kdo bo, ne vem, pripravljali se bodo trije fantje, Alen Dimic, Rok Klavora in Peter Lampret. Kdo bo prikazal največ, pa bomo videli."