Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
du
du
17.03.2015 08:29:52
Deli članek:

Benjamin Savšek: To bo spet pomembna sezona

Arsen Perič

Pred slalomisti na divjih vodah je nova sezona. V to se podajajo po napornih pripravah v Združenih arabskih emiratih, prvi uradni preizkus ta konec tedna v Solkanu pa nestrpno pričakuje tudi svetovni podprvak v kanuju Benjamin Savšek. Glavni cilj sezone je septembrsko svetovno prvenstvo v Londonu, kjer bodo lovili olimpijske kvote.

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu slalomistov v Deep Creeku septembra lani osvojil srebrno kolajno, leta 2013 v Pragi je bil bronast. Dobro pripravljenost je v minuli sezoni napovedoval že v svetovnem pokalu, kjer je bil dvakrat četrti, v Pragi je bil tretji, v Tacnu je zmagal.

Tudi letos želi posegati po najvišjih mestih, zato je znova opravil priprave na arabskem polotoku, ki jih je zaradi pričakovanja naraščaja razdelil na dva dela. Starševskih radosti se je razveselil v začetku februarja, nato pa se je znova odpravil v Al Ain in odpravil še drugi del priprav.

Arsen Perić

"Še vedno se dobro počutim, sem v formi, čez zimo sem dobro treniral. Občutki v čolnu so dobri, cilji pa znova visoki, še posebej za svetovno prvenstvo, ki bo septembra. Do tja je sicer še nekaj časa, čez celo sezono pa bom poskusil graditi svoje nastope, da bom tam najbolje pripravljen. Zdaj se nam začne sezona, najprej sledijo izbirne tekme, konec maja evropsko prvenstvo v Markkleebergu, kamor gremo že naslednji teden na trening. Progo malo že poznam, saj je bil tam že svetovni pokal, tam sem nastopil tudi na evropskem prvenstvu do 23 let. A pred velikimi tekmami rabiš še malo treninga, da se navadiš, in to nas najprej čaka," je povedal Savšek.

Priprave so potekale, kot si je želel, tudi s trenutno pripravljenostjo je nadvse zadovoljen. "V Al Ainu sem opravil zimski paket priprav, s katerimi sem kar zadovoljen. Forma dobro kaže, v soboto smo že imeli trening tekmo, kjer sem malo videl, kje sem. Vseskozi skušam držati visoko raven, to bo spet zelo pomembna sezona. Na splošno bi jo rad dobro oddelal, tako kot lani, kjer se mi je zalomilo le v Augsburgu," je dejal Ljubljančan, ki se veseli tudi sprememb v njihovem športu.

ČAS PROTESTA SE KRAJŠA
Na lanskem SP je bil nekaj minut namreč celo svetovni prvak, potem pa zaradi protesta Francozov padel na drugo mesto. Ta čas protesta se zdaj v novi sezoni krajša, prav tako je omejeno število poizvedovanj posameznih ekip, ki na tak način preverjajo pravilnosti sodniških odločitev ob morebitno sporno prevoženih vratih z dotikom.

Arsen Perić

"Dobro je, da se tako odvijajo stvari. Upam, da bi bili rezultati čim prej po tekmi uradni, saj te v nasprotnem primeru vse skupaj spravlja v dvome, ne veš točno, kje si. Zdi se mi v redu, da se to spreminja, čeprav kakšnih večjih sprememb za letos še ni," je dejal Savšek.

Prvi večji preizkus bo tako evropsko prvenstvo v nemškem Markkleebergu pri Leipzigu konec maja. Izbirni tekmi za slovensko reprezentanco bosta 2. maja v Solkanu in 7. maja v Tacnu, po evropskem prvenstvu sledi serija svetovnih pokalov junija, julija in avgusta, vrhunec bo septembrsko SP na olimpijski progi v Londonu.