blagajna, denar, kraja Svet24.si

V centru Ljubljane sta otroka učila tatinske ...

melone Svet24.si

Dišeča melona za hidracijo telesa in zaščito ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

koln nogomet siddharta euro 24 mm Ekipa24.si

Kakšna norišnica! Nepozabni prizori s koncerta ...

STA
STA
0 21.05.2024 06:21:20

Odbojkarji začenjajo lov na tako želeno olimpijsko vozovnico

Martin Metelko
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v sredo, ob 16. uri, v Antalyi s tekmo proti Nizozemski začela ligo narodov. Omenjeno tekmovanje bo zelo pomembno predvsem v luči zagotovitve nastopa na olimpijskih igrah v Parizu.

Slovenija je sicer na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) tretja najbolje uvrščena reprezentanca med tistimi, ki si nastopa v Parizu niso zagotovile lansko leto na olimpijskih kvalifikacijah. Pred Slovenci so Italijani, ti trenutno zasedajo tretje mesto, in Argentinci, ki so trenutno šesti, medtem ko je Slovenija sedma. Dve mesti za Slovenci so Srbi, ki so glede na trenutno razvrstitev zadnji, ki bi se lahko v Pariz prebili preko lige narodov.

Slovenci se bodo poleg Nizozemcev v Antalyi pomerili še s Francozi, Kanadčani in Poljaki. Z Nizozemci se je Slovenija doslej pomerila devetkrat in zabeležila štiri zmage in pet porazov, a so ne glede na statistiko medsebojnih dvobojev dosežki slovenske reprezentance v zadnjih letih precej odmevnejši.

"Nizozemci igrajo pametno in ne delajo veliko napak. Dobro bomo morali servirati in pokazati, da tudi mi gojimo igro z veliko poudarka v obrambi in dotikih v bloku. Če bomo igrali na ta način, ne pričakujem večjih težav," je za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Jan Kozamernik.

Kakovosti tekmecev se zaveda tudi Alen Pajenk: "Mislim, da pri Nizozemcih ne izstopa več le Abdel-Aziz, kot je to bilo v preteklosti, ampak se vse bolj dokazujejo tudi drugi igralci, ki imajo za seboj zelo dobre klubske sezone. Že prva tekma z njimi bo pokazatelj, na kakšni ravni smo. Menim, da nas čaka zelo težko delo, ampak smo zelo dobro pripravljeni na vse, kar nas čaka."



Še nekoliko slabšo statistiko ima Slovenija s Francijo, s katero se bo pomerila v četrtek, ob 13. uri. Sledila bosta še dvoboja s Kanadčani in Poljaki, ki bosta na sporedu v soboto in nedeljo ob isti uri.

Selektor Gheorghe Cretu bo na turnirju v Turčiji računal na podajalca Dejana Vinčića in Gregorja Ropreta, korektorja Tončka Šterna in Nika Mujanovića, srednje blokerje Alena Pajenka, Jana Kozamernika, Saša Štalekarja in debitanta v reprezentančnem dresu Janža Janeza Kržiča, ob njih pa še na sprejemalce Tineta Urnauta, Klemna Čebulja, Žigo Šterna in Roka Bračka ter na prosta igralca Janija Kovačiča in Urbana Tomana.

Po turnirju v Antalyi se bodo Slovenci preselili na Japonsko, kjer bodo v Fukuoki od 4. do 9. junija njihovi tekmeci Turki, Brazilci, Japonci in Bolgari. Vrhunec pa bo sledil od 18. do 23. junija, ko se bodo slovenski odbojkarji v najverjetneje razprodanih Stožicah pomerili z Argentinci, Kubanci, Italijani in Srbi.

Osem najboljših ekip lige narodov se bo nato 27. ali 28. junija pomerilo v četrtfinalu. Polfinalna dvoboja bosta na sporedu 29. junija, finale in tekma za tretje mesto pa dan kasneje.

Značke: odbojka, liga narodov

Članki iz rubrike