stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 12.03.2024 13:32:09

Slovenske odbojkarice za EP 2026 proti Izraelu in Estoniji

alesfevzer.com
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se bo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu 2026 pomerila z Izraelom in Estonijo, je po žrebu skupin sporočila Odbojkarska zveza Slovenije. Prvi del kvalifikacij bo avgusta, drugič pa se bodo reprezentance med seboj srečale poleti 2025.

Slovenske odbojkarice si bodo skušale priigrati nastop na svojem četrtem evropskem prvenstvu. Tega bodo leta 2026 gostile Češka, Švedska in Turčija, medtem ko četrti organizator še ni znan.

Ob omenjenih treh organizatoricah so na EP že uvrščene Srbija, Italija, Nizozemska, Poljska, Francija, Ukrajina, Bolgarija in Slovaška.

Slovenske odbojkarice pod vodstvom novega selektorja, Italijana Alessandra Oreficeja, bodo reprezentančno sezono sicer začele sredi maja z nastopi v zlati evropski ligi, v kateri se bodo merile z Estonijo, Ukrajino, Španijo, Češko, Švedsko in Slovaško.

V drugem delu bodo Slovenke, ki so lani nastopile tako na evropskem prvenstvu kot v kvalifikacijah za olimpijske igre, odigrale še kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2026.

Prva tekma v skupini C jih čaka 24. ali 25. avgusta v gosteh pri Izraelu oziroma na nevtralnih tleh, drugo tekmo pa bodo odigrale 28. ali 29. avgusta, ko se bodo pred domačimi navijači srečale z Estonkami.

Drugi del kvalifikacij se bo odvil prihodnje leto, ko v začetku avgusta Slovenke čaka še drugi obračun z Estonkami, z Izraelkami pa se bodo znova pomerile 6. avgusta 2025.


Slovenke bodo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo nastopile kot tretje nosilke, več točk na lestvici imajo le Nemke in Belgijke.

Kvalifikacije se bodo sicer odvijale v sedmih skupinah, na EP pa bodo napredovale vse zmagovalke skupin ter še pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc.

* Žreb kvalifikacij za EP 2026:
- skupina A: Nemčija, Švica, Finska;
- skupina B: Belgija, Madžarska, Danska;
- skupina C: Slovenija, Izrael, Estonija;
- skupina D: Bosna in Hercegovina, Črna gora, Latvija;
- skupina E: Španija, Portugalska, Gruzija;
- skupina F: Grčija, Avstrija, Severna Makedonija;
- skupina G: Romunija, Hrvaška, Kosovo.

Članki iz rubrike