stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

ou/STA
ou/STA
0 16.09.2023 19:56:38

Kakšna drama v Rimu! Slovenci zapravili veliko prednost, sledil je peti niz in ... To je Slovenija!

Profimedia
Slovenski odbojkarji so zmagoslavno končali evropsko prvenstvo. Osvojili so bronasto kolajno, potem ko so v malem finalu v Rimu po ogorčenem boju premagali Francijo s 3:2 (22, 16, -21, -18, 11).

Slovenska odbojkarska reprezentanca noče sestopiti z zmagovalnega odra evropskih prvenstev. V Rimu je osvojila že tretjo zaporedno kolajno, skupno pa četrto. V zadnjih letih samo enkrat ni osvojila odličja, vse prejšnje pa so bile srebrnega leska. Z zmago v malem finalu so se Francozom tudi oddolžili za nekaj bolečih porazov, kot sta bila na primer finalni na prvenstvu leta 2015, ko jih je vodil zdajšnji francoski selektor Andre Giani, in kvalifikacijski za olimpijske igre v Tokiu, ko so v Berlinu prav tako po vodstvu z 2:0 igrali pet nizov. Če bi takrat dobili "tie break", Francozi ne bi mogli pozneje osvojiti olimpijskega zlata.

Toda tokrat se je tekma končala drugače. Varovanci Gheorgheja Cretuja, ki so z odlično igro, predvsem v obrambi, že vodili z 2:0, tokrat nikakor niso želeli tekmecem prepustiti odločilnega niza, velika želja, borbenost in konec koncev tudi kakovost je bila v Rimu na njihovi strani. V odločilnem nizu se roke niso zatresle, napadalci so z odliko opravili svoje delo, predvsem je bil odličen Rok Možič, ki je dosegel nekaj odločilnih točk, s 26 pa je bil tudi najučinkovitejši igralec tekme.

Začetek tekme je napovedoval velike reči, napovedoval je nekaj velikega. Z blokom kapetana Tineta Urnauta so Slovenci povedli z 8:3, videti so bili zelo razigrani. Blok je deloval, kot so si želeli, Dejan Vinčič, ki je le dan prej dopotoval v italijansko prestolnico, da bi zamenjal poškodovanega Gregorja Ropreta, je odlično organiziral napade, ki so jih Klemen Čebulj, Urnaut in Možič uspešno zaključevali. Nekaj slabših trenutkov je sicer bilo, tekmec je na 11. točki izenačil, toda to nikakor ni spravilo v nevarnost vodstva z 1:0. Pa čeprav so se izbranci Gianija v končnici približali na točko zaostanka. A mladi Možič, ki je deloval kot izkušen igralec, je v odločilnih trenutkih dosegel točki, ki sta zadostovali za zmago v uvodnem nizu.


Še boljšo predstavo so Možič in kolegi pokazali v drugem nizu. Predvsem v njegovem drugem delu, v katerem so povsem nadigrali nemočne tekmece. Ti niso našli odgovora na slovensko igro, prednost je od izida 9:8, kar je bilo prvo vodstvo Slovenije v tem nizu, le rasla. Vsaka bojazen, da bi Francozi še preprečili izid 2:0, je izginila po asu Urnauta za 22:13.

A kot se v odbojki velikokrat zgodi, so se v tretjem nizu reči na igrišču spremenile. Tekmec je začel bolje igrati v napadu, ob fantastičnem sprejemu slovenska obramba ni več imela možnosti, da bi zaustavljala njihove akcije. Tudi v tem nizu je bilo sicer nekaj preobratov, toda dokončnega Slovencem ni uspelo napraviti. Po zaostanku 18:22 so sicer dosegli dve zaporedni točki, imeli priložnost tudi za tretjo, s so se Francozi rešili iz zelo neugodnega položaja. Videti je bilo, kot da bi to Slovencem vzelo nekaj volje.

Izgubili so niz, nato tudi naslednjega in prišlo je do drame. Navijačem so se vrnili spomini na nekatere medsebojne tekme teh reprezentanc, očitno pa ne slovenskim igralcem. Spet so stopili skupaj, z odličnimi servisi prišli do vodstva z 9:6, ki ga niso več izpustili iz rok. Vinčić ji je na svoj dobro znani način, s preigravanjem, priboril zaključno žogo, da pa se jim ni bilo treba mučiti, so z napako poskrbeli kar tekmeci.

Slavje se je začelo in bo zagotovo nekaj časa trajalo. A s tem uspehom se sezona za slovenske reprezentante še ni končala, čakajo jih namreč še kvalifikacije za olimpijske igre. Konec meseca bodo začeli turnir na Japonskem.

Članki iz rubrike