stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

sta
sta
0 20.08.2023 17:49:18

Francozi premočni za slovenske odbojkarje

Profimedia
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na tretji tekmi Wagnerjevega memoriala v poljskem Krakovu izgubila proti Franciji z 1:3 (16, -19, -22, -20). Končna uvrstitev Slovenije bo znana po tekmi med Poljsko in Italijo.

Slovenija je turnir na jugu Poljske začela z zmago po treh nizih proti gostiteljem tekmovanja in zmagovalcem letošnje sezone lige narodov, v soboto pa s 3:2 odpravila še aktualne evropske in svetovne prvake Italijane.

Selektor Gheorghe Cretu je na dvoboj s Francozi na igrišče vrnil udarno postavo, ki so jo sestavljali sprejemalci Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Rok Možič, podajalec Gregor Ropret ter srednja blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik. Slovenska ekipa je odlično začela tekmo in povsem nadzorovala potek prvega niza. Povzpela se je na 13:8, še točko več je razlika znašala po uspešnem napadu Kozamernika. Vodstvo z 20:14 je omogočalo miren zaključek prvega dela obračuna, ki se je zaključil s 25:18.

A po slovenskem vodstvu z 1:0 v nizih se je razmerje moči na igrišču naglo spremenilo, saj so bili Francozi tisti, ki so trdno držali vajeti igre v svojih rokah. Z dobrimi servisi so Slovence držali daleč od mreže, obenem pa izjemno uspešno igrali tudi v obrambi, s katero so odbijali nasprotne napade tekmecev. Po slabem sprejemu slovenskih odbojkarjev so prvi niz začeli z 8:4, v nadaljevanju pa jim niso dovolili, da bi se približali na manj kot tri točke.

Tretji niz je bil zelo izenačen. Z asom Možiča je slovenska vrsta zaostanek še znižala na 21:22 in Francoze poslala na posvet, po vrnitvi na igrišče so si ti po slovenski napaki pri servisu in asu Timotheeja Carla priigrali tri zaključne žoge in izkoristili drugo (25:22).



V četrtem nizu je nato igra od prve točke potekala po notah Francije. Po slabem slovenskem sprejemu in posledičnem nasprotnem napadu je povedla z 11:6. Slovenija se je v naslednjih točkah dvakrat približala na minus dve (9:11 in 11:13), kar je bila najnižja razlika v preostanku obračuna. Tekma se je končala s 25:20.

"V prvem nizu smo prikazali vrhunsko igro v napadu in obrambi ter zaustavili Francoze na vseh igralnih mestih. Nato pa so tekmeci začeli igrati bolje, mi pa smo popustili in jim dovolili, da se razigrajo. A dobro smo se borili. V tretjem nizu, ko so ušli na dve, tri točke razlike, smo se vedno vrnili v igro. A Francozi igrajo kakovostno odbojko in bili so boljši. Vsi smo si želeli še tretje zmage, a nam je zmanjkalo nekoliko energije. Ne glede na vse se iz Krakova vračamo z veliko pozitivnimi stvarmi. Tudi skozi celoten teden smo dobro trenirali in dvigovali telesno pripravljenost," je po tekmi dejal Možič, s 17 točkami najuspešnejši v slovenskem dresu. Dvoštevilčno točkovno bero je ob njem dosegel še Kozamernik (10).

"Za nami je zahtevna tekma proti Franciji. Zavedali smo se, da bo takšna. Francozi so odlično servirali in tako pritiskali na naše sprejemalce. Razliko je zagotovo naredil napad, kjer so bili tekmeci uspešnejši in bolj potrpežljivi. Za nami je turnir, na katerem je celotna ekipa pokazala največ, česar je sposobna. Doživeli smo tudi težke trenutke, a fantje so bili izjemni, izredno sem ponosen nanje," je po koncu dvobojev na Poljskem misli strnil selektor Cretu.

Reprezentanca bo po vrnitvi v domovino s treningi nadaljevala v sredo v Ljubljani. Že v nedeljo se bo podala na pot proti bolgarski Varni, kjer jo nato v sredo čaka začetek evropskega prvenstva, na katerem bo branila srebrno kolajno. Uvodoma se bo ob 16.30 pomerila z Ukrajino.

Članki iz rubrike