ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 16.11.2022 19:58:59

Slovenski odbojkarji na evropsko prvenstvo v Bolgarijo, odbojkarice v Belgijo

Martin Metelko
V Neaplju so izžrebali skupine za evropsko prvenstvo 2023. Slovenke bodo prvi del prvenstva igrale v Belgiji, kjer se bodo pomerile z gostiteljicami, prav tako pa tudi s Srbijo, Poljsko, Ukrajino in Madžarsko. Moška reprezentanca pa bo srebro branila v zanjo srečni Varni, njeni tekmeci bodo Bolgari, Finci, Ukrajinci, Hrvati in Španci.

Evropsko prvenstvo v odbojki za ženske, ki bo potekalo med 15. avgustom in 3. septembrom prihodnje leto, bodo gostile Belgija, Estonija, Italija in Nemčija. Na prvenstvu bo že tretjič po vrsti nastopalo 24 reprezentanc. Organizatorji so si lahko še pred žrebom izbrali eno izmed držav, ki bo nastopala v njihovi skupini, in tako se je Belgija odločila za Slovenijo. Poleg njiju bodo v skupini A, ki bo tekmovala v Gentu, igrale še Srbija, Poljska, Ukrajina in Madžarska. Izločilni boji bodo potekali v Firencah in Bruslju, ki bo gostil tudi obračune najboljših štirih ekip.

Najboljši odbojkarji stare celine bodo tekmovali med 28. avgustom in 16. septembrom. Moški turnir bodo skupaj gostili Bolgarija, Izrael, Italija in Severna Makedonija. Slovenci so bili na podlagi svoje visoke uvrstitve na evropski lestvici razporejeni v prvi boben žreba. Trikratni evropski podprvaki so bili izžrebani v skupino B, ki bo svoje tekme igrala v Varni. Tam se bodo pomerili z gostitelji Bolgari, poleg njih pa še s Finsko, Ukrajino, Hrvaško in Španijo.

Tekme osmine finala in četrtfinalni obračuni bodo odigrani v Bolgariji in Italiji. Slovenski zahodni sosedje bodo tudi gostitelji obeh polfinalnih srečanj in tekem za medalje, ki bodo podeljene v Bologni.

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, Metod Ropret, je zadovoljen, da sta obe slovenski reprezentanci med najboljšimi evropskimi ekipami. "Že prej smo vedeli, da si nas je Belgija izbrala, da prvi del tekmovanja igramo v Gentu. V nadaljevanju pa bi se žreb lahko odvil tudi drugače. Dobili smo svetovne prvakinje in dve ekipi iz deseterice zadnjega evropskega prvenstva. Jaz verjamem v naše mlade punce, ki bodo drugo leto še bolj izkušene in uigrane. Prepričan sem, da lahko izkoristijo svojo priložnost in presenetijo tudi katerega izmed favoritov," je dejal Ropret, nato pa ocenil že žreb fantov.

"Fantje se vračajo v Varno, kjer so začeli svoj pohod na evropski in svetovni vrh. Verjamem, da bodo tudi tokrat zaigrali, tako kot znajo. Res je, da je skupina vsaj na papirju lažja kot pri ženskah, vendar imamo v njej spet Ukrajino, za katero vemo, kako je odigrala na letošnjem svetovnem prvenstvu v Ljubljani. Bolgari, čeprav z mlajšo reprezentanco, so pred domačim občinstvom vedno nevarni. Je pa naša reprezentanca že večkrat pokazala svojo kakovost in verjamem, da bo prvenstvo uspešno," je optimist predsednik.


Skupine EP za ženske
- skupina A: Gent (Belgija): Belgija, Slovenija, Srbija, Poljska, Ukrajina, Madžarska;
- skupina B: Verona, Monza, Torino (Italija): Italija, Romunija, Bolgarija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Švica;
- skupina C, Düsseldorf (Nemčija: Nemčija, Azerbajdžan, Turčija, Češka, Švedska, Grčija;
- skupina D, Tallinn (Estonija): Estonija, Finska, Nizozemska, Francija, Slovaška, Španija.

Skupine EP za moške
- skupina A: Rim, Perugia, Ancona (Italija: Italija, Švica, Srbija, Nemčija, Belgija, Estonija;
- skupina B: Varna (Bolgarija): Bolgarija, Finska, Slovenija, Ukrajina, Hrvaška, Španija;
- skupina C: Skopje (Severna Makedonija), Severna Makedonija, Črna Gora, Poljska, Nizozemska, Češka, Danska;
- skupina D: Tel Aviv (Izrael): Izrael, Romunija, Francija, Turčija, Portugalska, Grčija.

Značke: odbojka, ep, metod-ropret

Članki iz rubrike