Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ou
ou
1 26.08.2022 22:37:15

Navdušenje v Stožicah! Slovenski ledolomilec strl vroče Kamerunce!

alesfevzer.com
Slovenska odbojkarska reprezentanca je domače svetovno prvenstvo v Ljubljani začela z zmago proti Kamerunu s 3:0.

V skupini D varovance romunskega stratega Gheorgheja Cretuja čakata še nedeljski obračun proti Franciji in torkov proti Nemčiji.

Slovenija - Kamerun 3:0 (19, 23, 21)
Ljubljana - Arena Stožice, gledalcev 6986, sodnika: Kandil (Egipt), Epaminondas (Grčija).
Slovenija: T. Štern 18, Pajenk 8, Kozamernik 2, Gasparini, Vinčić 2, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1, Urnaut 8, Čebulj 11, Možič 2.
Kamerun: Badawe 3, Mbutngam 4, Amabaya, Kofane 4, Dolegombai, Mandeng 3, Bitouna 8, Sali Hile, Deffo, Bassoko, Kavogo 9, Kody 9, Djam, Voukeng 11.

Slovenski odbojkarji so za uvod v SP upravičili vlogo favoritov in slavili proti lani drugouvrščeni reprezentanci afriškega prvenstva. Čeprav so imeli na trenutke kar nekaj težav s Kamerunci, zmaga nikoli ni bila vprašljiva.

Na tribunah največje dvorane v slovenski prestolnici se je zbralo skoraj 7000 gledalcev, ki so od samega začetka glasno spodbujali kapetana Tineta Urnauta in soigralce. Na povabilo slednjih so si današnjo tekmo ogledali tudi gasilci, ki so od 15. julija pomagali pri gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije.

Cretu je na igrišče poslal preverjeno sedmerico, s katero je začenjal tudi obračune na zadnjih pripravljalnih tekmah. Ob sprejemalcih Tinetu Urnauti in Klemnu Čebulju sta za blok skrbela Alen Pajenk in Jan Kozamernik, korektor je bil Tonček Štern, podajalec pa Dejan Vinčić. Vloga prostega igralca je pripadla Janiju Kovačiču.

Slovenci so drugi nastop na SP v zgodovini, ob prvem so bili v Italiji 12., začeli še nekoliko zadržano in se takoj znašli v zaostanku z 1:4. Afriški predstavnik je prednost treh točk držal do 11:8, nato pa je po bloku Čebulja in asu Tončka Šterna Slovenija izid izenačila ter nato še povedla s 15:13. Prednost je nato le še oplemenitila in niz osvojila s 25:19.

Drugi niz je bil od samega začetka slovenski. Začel se je z vodstvom 4:0, kar je bilo sprva dovolj za dokaj mirno nadaljevanje, a le do končnice. Takrat so se Kamerunci trikrat približali na vsega točko, nazadnje pri 24:23, a do izenačenja niso mogli. Niz se je po napaki kamerunskega servisa končal s 25:23 v korist domače izbrane vrste.

Afriški predstavnik je tretji niz začel bolje in hitro povedel s 5:2. Krajši premor je slovenski zasedbi dobro del, saj je tekmece ulovila pri 9:9, nato pa po petih zaporednih točkah ter uspešnih servisih Tončka Šterna povedla s 15:11. Čeprav so se tudi v tretjem nizu Kamerunci približali na vsega točko (21:20, 22:21), je predvsem Tonček Štern hitro rešil vprašanje zmagovalca tretjega niza (25:21).

V slovenski vrsti je bil najbolj učinkovit Tonček Štern z 18 točkami, dosegel je tudi pet asov. Klemen Čebulj je dodal 11 točk. Toliko jih je dosegel tudi najboljši kamerunski posameznik Christian Voukeng.

Zmago je v skupini D zabeležila tudi Francija. Galski petelini in zmagovalci nedavno končane lige narodov so bili po treh tesnih nizih boljši od Nemčije.

V nedeljo se bosta ob 17.30 najprej pomerili reprezentanci Nemčije in Kameruna, tri ure kasneje pa sledi še obračun Slovenije in Francije pred polnimi tribunami v Stožicah. Skupinski del se bo igral do srede, 31. avgusta, nato pa od 3. septembra naprej sledijo izločilni boji.

V slovenski skupini Francozi do zmage
Z obračuni skupinskega dela se je v Sloveniji in na Poljskem začelo svetovno prvenstvo. V slovenski skupini D so zmago zabeležili Francozi, ki so bili s 3:0 v nizih boljši od Nemcev. V skupini B so prav tako v Ljubljani Brazilci po preobratu premagali Kubo s 3:2. V skupini D so v Stožicah prve tri točke pričakovano vknjižili Francozi. Zmagovalci letošnje lige narodov so bili nekoliko bolj prepričljivi v prvem nizu, v drugem pa zaostajali že s 16:23, a na koncu zaigrali bolje in povedli z 2:0. Tudi v tretjem nizu so nadoknadili zaostanek 17:20 in 19:22 ter slavili s 3:0 v nizih. Domača reprezentanca Slovenije je prav tako s 3:0 ugnala Kamerun in zasedla vrh lestvice zaradi nekoliko boljšega razmerja med danimi in prejetimi točkami. Prepričljivo zmago so v skupini B zabeležili Japonci, ki so s 3:0 strli Katar. Japonci imajo tako tri točke, dve pa ima Brazilija. Slednja se je zbrala šele po nenadejanem zaostanku z 0:2 proti Kubi, nato pa ekspresno izenačila in na razliko dobila še odločilni peti niz.
Tekmovanje se je začelo tudi na Poljskem, natančneje v Katovicah, kjer sta se za uvod v skupino C pomerili reprezentanci ZDA in Mehike. Prepričljivo je slavila prva s 3:0 v nizih. Ob 20.30 so SP začeli tudi branilci naslova Poljaki. Domačini so bili prav tako zanesljivi proti Bolgarom in dvoboj dobili s 3:0. V soboto bodo v Katovicah in Stožicah igrali v skupinah A, E in F. Na Poljskem bosta v skupini A tekmi Tunizija - Portoriko (17.30) in Ukrajina - Srbija (20.30), v Stožicah pa v skupini E obračuna Turčija - Kitajska (11.00) in Italija - Kanada (21.15). Prav tako v Ljubljani bosta še tekmi Nizozemska - Egipt (14.00) in Argentina - Iran (17.30) v skupini F.

Članki iz rubrike