900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 12.06.2022 10:10:04

Slovenski odbojkarji prvi turnir lige narodov končali z drugo zmago

www.alesfevzer.com
Slovenska odbojkarska izbrana vrsta je na četrti in zadnji tekmi prvega turnirja lige narodov vknjižila drugo zmago. V Brasilii je bila s 3:1 (15, 20, -18, 25) boljša od Kitajske.

* Arena BRB Nilson Nelson, gledalcev 316, sodnika: Cameron (Kanada), Ivanov (Bolgarija).
* Slovenija: T. Štern 4, Pajenk 6, Planinšič, Kozamernik 3, Gasparini 13, Košenina, Bošnjak, Koncilja 10, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern 9, Videčnik 2, Ropret 3, Možič 17.
* Kitajska: Y. Yang, B. Zhang, Y. T. Yu 6, Y. C. Yu, T. Yang, Li 8, Liu, Jiang, Peng 10, Wang, Yuan, G. Zhang 15, Miao, J. Zhang 20.

Slovenski odbojkarji so z zmago sklenili prvi turnir lige narodov. Po porazih proti ZDA (0:3) in Braziliji (1:3) so najprej upravičili vlogo favoritov proti Avstraliji (3:0), v noči na danes pa še proti Kitajski (3:1).

Na lestvici so tako napredovali na deseto mesto, nekaj obračunov pa bo na turnirjih v Brasilii in Ottawi, kjer igrajo preostale reprezentance, odigranih še danes.

Proti Kitajski so dvoboj začeli korektor Mitja Gasparini, blokerja Danijel Koncilja in Alen Pajenk ter sprejemalca Žiga Štern in Rok Možic. Za organizacijo napada je skrbel Gregor Ropret, prosti igralec pa je bil Jani Kovačič.

Varovanci avstralskega stratega Marka Lebedewa niso imeli večjih težav v prvem nizu proti Kitajcem. Ti sprva niso našli rešitve za razpoloženega Mitjo Gasparinija, ki je v tem delu dosegel sedem točk. V drugem nizu so se Kitajci nekoliko bolje zoperstavili tekmecem in povedli z 10:9, nato pa so se Slovenci zbrali in hitro ustvarili neulovljivo razliko ter niz dobili s 25:20.

Azijski predstavniki so bolje začeli tretji niz, vodili z 9:7, nato pa je z delnim izidom 6:1 Slovenija vzpostavila ravnotežje in povedla. Ko se je že zdelo, da slovenski odbojkarji mirno plujejo do zmage s 3:0, so povsem popustili, Kitajci pa so imeli celo priložnost, da naato izsilijo še odločilni peti niz. Toda po vodstvu z 22:19 so Slovenci le strnili vrste in na razliko ugnali Kitajce za drugo zmago.



Točkovno je bil pri Slovencih najboljši Možič s 17., kapetan Gasparini je dvoboj sklenil s 13, Koncilja pa z 10 točkami. Pri Kitajcih ji je 20 dosegel Yingyin Zhang.

"Danes smo odlično začeli, predvsem v bloku in obrambi smo delovali zelo dobro ter posledično v protinapadih realizirali točke. V tretjem nizu smo želeli na hitro zaključiti, preveč smo silili v to, kar se nam je vrnilo z izgubljenim nizom. V končnici četrtega niza pa smo strnili vrste in odigrali res kakovostno," je današnji obračun opisal izkušeni Gasparini.

"Videli smo, da se lahko kosamo z vsemi reprezentancami. En manjši padec na današnji tekmi v tretjem nizu, a vse skupaj smo na koncu dobro izvlekli. Imamo nekaj stvari za pripraviti, priključili se nam bodo tudi nekateri starejši reprezentanti in verjamem, da bomo na prihodnjih turnirjih prikazali še boljše predstave," se je po koncu prvega turnirja v prihodnost zazrl Žiga Štern.

"Resda dva poraza proti vročima reprezentancama. Proti Braziliji smo se res borili, dali vse od sebe, a na žalost izgubili. Ampak počasi prihajamo v ritem naše igre in to se je videlo na koncu današnje tekme, ki smo jo dobili in osvojili tri točke," je svoje razmišljanje dodal Pajenk. Nekaj misli je razkril tudi slovenski selektor Lebedew, ekipe za nadaljevanje lige narodov pa še ne.

"Za nami je dober teden v Braziliji. To je bila prva priložnost, da nekateri mladi odigrajo prve tekme. Gre za nekoliko drugačno zasedbo od tiste, ki je nazadnje igrala za Slovenijo, zato sem zadovoljen z dvema zmagama, še posebej pa z zelo dobro predstavo proti Braziliji. Pred naslednjim turnirjem na Filipinih imamo postavljene dobre temelje, na katerih lahko gradimo."

Slovenci bodo naslednji turnir lige narodov igrali na Filipinih med 21. in 26. junijem. Tekmeci bodo Nizozemci, Argentinci, Italijani in Japonci.

Tretji turnir bo med 5. in 10. julijem v Gdansku na Poljskem. Zaključni turnir najboljše osmerice bo od 20. do 24. julija potekal v Bologni.

Članki iz rubrike