Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 29.09.2019 16:46:37

ALI PARIZ GORI? Ne, Pariz skače po slovenskih ritmih (FOTOGALERIJA)

Martin Metelko
Slovenija je v Parizu. To je v nedeljo v francoski prestolnici mogoče zelo dobro videti in občutiti. Navijači so povsod in čeprav jih ne bo toliko kot v Stožicah, že pred finalom odbojkarskega evropskega prvenstva skrbijo za glasno prepoznavnost Slovenije.

Slovenijo je po uvrstitvi odbojkarske reprezentance v četrtfinale in nato polfinale evropskega prvenstva zajela navijaška mrzlica. Veliko navijačev se je odločilo za nakup aranžmajev, bodisi z letalskimi prevozi ali pa z avtobusnimi.

Takšnih navijačev, ki so jih v agencijah lahko prešteli, je po ocenah okrog 2000. Še vsaj dvakrat toliko pa naj bi bilo takšnih, ki so se odločili za pot v lastni režiji in so v Sloveniji prek uradnega ponudnika agencije Palma kupili le vstopnice, marsikdo pa verjetno po razpletu drugega polfinala računa tudi na to, da dvorana ne bo povsem polna in da bo vstopnice mogoče pred njo kupiti še tik pred finalom.

Veliko navijačev je v Pariz prihajalo že v soboto, večina pa danes zjutraj. Okolica dvorane je bila že v zgodnjih urah obarvana v modro, zeleno in belo, skorajda vsak navijač, ki je stopil iz avtobusa ali kombija, pa je imel na sebi nekaj prepoznavno slovenskega. Bodisi zastavo, šal, kapo ...

Za tiste, ki so v morda hlastnem načrtovanju poti pozabili na kakšno navijaško malenkost, so poskrbeli tudi pri vladnem uradu za komuniciranje. V preddverju dvorane ima pred in med finalom predstavitveni prostor, navijači pa lahko tam dobijo tudi navijaške zastavice.

Velika večina pa je že prišla v Pariz dobro opremljena. Skupina dobro razpoloženih navijačev je takoj, ko so stopili iz kombija pred dvorano Bercy, razvila zastavo in nato še potrenirala znani navijaški slogan o skakanju in slovenstvu.

"Prišli smo iz Gorenjske, iz Radovljice, potovali smo 12 ur. Odločili smo se po polfinalu, da gremo. Ni bilo večjih težav na poti, vstopnice pa že imamo. Pričakujemo napeto tekmo in našo zmago," je pojasnila ena od navijačic iz te skupine.

Nekoliko naprej se je pred dvorano ustavil avtobus in tudi iz njega so se vsuli navijači, za katere je bilo mogoče takoj ugotoviti, da so Slovenci. Kot je pojasnila ena od privrženk Slovenije, je avtobusni prevoz organizirala ena od političnih strank, toda dodala je, da danes politika ni pomembna, da je pomembno le navijanje za Slovenijo: "Danes nismo obarvani ne politično, ne kako drugače. Navijamo samo za naše Slovence."



Navijanja pa je bilo veliko že nekaj ur pred tekmo v središču mesta. Prodajalci spominkov na trgu Trocadero bi lahko danes teoretično naredili velik "biznis", a kaj, ko velike večine tistih, ki so se danes zbrali tam, miniaturni Eifflovi stolpi in ostali turistični praholovci niso zanimali. Zgodilo se je celo obratno - eden od prodajalcev je v roke dobil slovensko zastavico, navijači pa so ga učili, kako se skače po slovensko.

Razlegali so se slovenski napevi, seveda ni manjkala harmonika, vsakih nekaj minut je ena od skupin začela Kdor ne skače, ni Slovenc ... in v nekem trenutku se je zdelo, da se bo razgledna terasa kar podrla, saj se je tudi sama tresla v slovenskem ritmu.

"Za obisk sem se odločil že po četrtfinalu, ker sem bil prepričan, da bo Slovenija uspešna. Sem ljubitelj športa, za odbojko pa sem se navdušil zdaj. Pričakujem pa dobro vzdušje in zmago," je pojasnil navijač iz Lenarta, ki je do Pariza ubral udobnejšo pot z letalom iz Budimpešte. Že v dneh pred finalom je bilo slutiti, da bo Pariz ta konec tedna zelo zaželena destinacija za Slovence, saj so bili tudi leti z okoliških letališč dan ali dva pred tekmo polni in na vsakem je bilo veliko Slovencev.

Za trening pred popoldansko tekmo so navijači nato že na Trocaderoju razvili tudi velikansko zastavo, ki je postala zaščitni znak tekem v Stožicah, ter zapeli himno - tako, kot jo bodo v dvorani, ko se bo ob 17.30 začel finale.

Med navijači je bilo tudi veliko mladih, ki so jim starši omogočili enkratno doživetje in naredili obisk Pariza za nekaj prav posebnega.

"Na pot smo odšli v soboto. Že sicer sem navijač odbojke, tako da je tukaj vse super," je pojasnil mladi navijač iz Gorenjske in samozavestno dodal, kaj pričakuje na finalu: "Zmago, seveda."

Težko je bilo oceniti, koliko je bilo navijačev na tem neuradnem zbirališču pred tekmo. Nekateri so prihajali, drugi že odhajali, nekaterim se je že mudilo do Bercyja, drugi so sklenili, da bodo ure do tekme izkoristili še za kakšno okrepčilo ali morda za ogled Eifflovega stola, pred katerim so danes sicer poskrbeli za lepo slovensko kuliso. In tudi pariški javni prevoz je bil danes slovenski: v marsikaterem vagonu podzemne železnice so domači potniki lahko ugotovili, da Slovenci zelo radi skačejo ...

Značke: odbojka, ep, navijači

Članki iz rubrike