Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 10.09.2018 18:50:24

Slovenski odbojkarji nestrpno pričakujejo prvi nastop na SP

Slovenska odbojkarska reprezentanca nestrpno pričakuje sredo, ko bo v Firencah na tekmi proti Dominikanski republiki doživela krst na svetovnih prvenstvih. Slovenski igralci in selektor Slobodan Kovač ne obljubljajo kolajne, njihova pričakovanja so realna, zavedajo se, da lahko premagajo vsakogar, a da imajo tudi svoje pomanjkljivosti.

Vse to je pokazal tudi pripravljalni turnir v Stožicah, kjer so Slovenci premagali Kanado in Iran, šesto in osmo reprezentanco sveta, izgubili pa proti Američanom, drugim na lestvici mednarodne zveze. Tudi njim so se dobro upirali, toda ravno na tej tekmi se je pokazalo, da jim manjkajo težke tekme.

"Razlika med nami in na primer Američani je v tem, da mi delamo osnovne napake, oni pa ne. Imamo dobre akcije, iz težkih položajev jih zaključujemo, manjka pa nam osnov. Vidimo, da lahko premagamo tudi kakovostnejše reprezentance od nas, to pravzaprav že dolgo vemo," meni kapetan Tine Urnaut.

"A vemo tudi, da so druge reprezentance v prednosti, kar se tiče igranja na velikih tekmovanjih in igranja težkih tekem. To lahko prevesi marsikatero pomembno točko, ki na koncu lahko odloči tekmo. Na žalost mi nimamo možnosti, da na takih težkih tekmah odpravljamo malenkostne napake, s katerimi tekmecem podarjamo odločilne točke," je še dodal Urnaut, ki pa napoveduje, da bo ekipa naredila vse, da med prvenstvom popravi napake in da na koncu doseže rezultat, na katerega bo ponosna.

"Na vsaki tekmi bomo šli na zmago, nikogar ne bomo precenjevali in nikogar podcenjevali. Vsaka tekma bo pomembna, ni nam vseeno, s koliko točkami bomo šli v drugi del tekmovanja, še posebno, ker se točke prenašajo in bodo pomembni tudi obračuni z na papirju lažjimi tekmeci. Z dobro odigranim prvim delom si lahko praktično že skoraj zagotoviš uvrstitev med najboljših šest reprezentanc," napoveduje kapetan.

Ob tem še obljublja, da bodo Slovenci bolj osredotočeni na svojo igro in manj na tekmece, v predtekmovalni skupini bodo to poleg Dominikanske republike še Japonska, Belgija, Argentina in Italija.

Tudi Kovač je prepričan, da reprezentanca ima kakovost, da lahko premaga vsakogar, zaveda pa se, da bo morala odpraviti napake, ki jih je po njegovem mnenju preveč, predvsem ni zadovoljen z igro v napadu.


"Na pripravljalnih tekmah sem videl pozitivne in negativne stvari. Predvsem v napadu slabše predvidevamo tekmečevo obrambo. Treba bo vzeti pamet v glavo, razmišljati, da so vsi dobri, toda mi najboljši. Če hočemo do dobrega rezultata, moramo biti v vseh pogledih maksimalni. Tudi v glavi, mogoče je dobrodošlo, da smo proti Američanom izgubili, da ne bi preveč poleteli. Moramo biti rudarji, moramo kopati in kopati," razmišlja Kovač.

Kovač meni, da jim je šel razpored predtekmovalne skupine dokaj na roko, saj bodo lahko stopnjevali formo, najprej bodo igrali proti najslabšemu, nato pa z vse boljšimi, v zadnjem krogu jih čaka Italija.

"Skupina je izenačena, nekoliko slabša reprezentanca je le Dominikanska republika. Mislim, da njo moramo premagati, v kakršnem koli stanju in s kakršno koli postavo. Na tej tekmi bomo zagotovo malce utrujeni, predvsem so zato krivi prireditelji, ki so zamenjali termin treninga. Mislili smo imeti trening v torek, a so nam dali ponedeljek, tako da bomo torek preživeli v fitnesu. Tako na tekmi ne bomo najbolj sveži, a zmaga ne bi smela biti pod vprašajem," pravi Kovač.

"Proti Japonski pa bi že morali biti pravi. Vsekakor pa bo že proti Azijcem zelo težka tekma. Zelo solidno so igrali v ligi narodov, že sam njihov nastop tam pa je velik plus. Belgija je naš stari znanec, reprezentanca približno na naši ravni, o Argentini in Italiji pa ni treba izgubljati besed. A menim, da imamo kakovost, da se uvrstimo med najboljše štiri reprezentance, a ne samo to, imamo kakovost, da se v drugi del uvrstimo v zelo ugodnem položaju," je pred odhodom v Firence dejal Kovač.

Prvenstvo bo potekalo v štirih delih. V drugi del se bodo uvrstile najboljše štiri ekipe iz vsake predtekmovalne skupine. Te reprezentance bodo sestavile nove štiri skupine s štirimi ekipami. Iz teh skupin bodo v tretji del napredovale zmagovalke in najboljši dve drugouvrščeni ekipi. Za konec bodo še polfinalni in finalni obračuni.

Naslov bo branila Poljska, ki je bila pred štirimi leti najboljša na domačem igrišču. Poljaki so ena sedmih reprezentanc, ki so že osvojile naslov, najboljši so bili dvakrat. S šestimi naslovi so sicer najuspešnejši Rusi, tudi letos eni glavnih favoritov za zlato, Brazilija in Italija sta bili najboljši trikrat, Čehi tako kot Poljaki dvakrat, Nemci in Američani pa enkrat. Kolajne je doslej osvojilo 15 reprezentanc, tudi po številu odličij so na prvem mestu Rusi (12).

Letos strokovnjaki največ možnosti dajejo Rusom, Američanom, Italijanom in Brazilcem, za visoka mesta naj bi se potegovali še Srbi, Francozi in Argentinci, še kar nekaj reprezentanc pa ne namerava igrati vzporedne vloge, med njimi je tudi Slovenija.

Značke: odbojka, sp

Članki iz rubrike