Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.08.2016 18:16:02
Deli članek:

S polomljenim kolenom za olimpijske ideale

vszi

Stari olimpijski rek o pomembnosti sodelovanja, ne zmagovanja je sicer lep, a v sodobnem času vse bolj potisnjen na stranski tir.

Povsem pozabljen pa ni, kar je dokazal nemški telovadec Andreas Toba, ko je kljub poškodbi kolena dokončal nastop in pomagal svoji ekipi.

Bilo je boleče, a si je nemški telovadec prislužil aplavz navijačev, moštvenih sotekmovalcev, tekmecev in postal junak družbenih omrežij. V Riu ne bo več nastopil, je pa pokazal, kako se bori za olimpijske sanje in svojo državo.

In kaj se je zgodilo? Toba si je med nastopom v kvalifikacijah na parterju po padcu poškodoval koleno, nato pa je kljub močnim bolečinam ob pomoči kolegov še prišepal do naslednjega orodja, konja z ročaji, ter nastop tudi končal. S tem je pomagal Nemčiji, ki se je tako uvrstila med osem najboljših reprezentanc.

Dan po pogumnem dejanju je že jasno, da je olimpijskih iger zanj konec. Moral bo na operacijo, nemški olimpijski komite pa je sporočil, da v Riu ne bo mogel več tekmovati. Pri padcu si je potrgal sprednje križne vezi in poškodoval meniskus, je pokazal današnji pregled z magnetno resonanco.

Njegovi reprezentančni kolegi so mu pohvale izrekli tudi na družbenih omrežjih, Fabian Hambüchen in Lukas Dauser sta ga ljubkovalno označila za "delovno živinče", vsi skupaj pa so v besedni igri, povezani z imenom mesta, ugotavljali, da je Hero de Janeiro (Junak Janeira).

Zgodba Andreasa Tobe je sicer zelo zanimiva. Je romunskega rodu, njegov oče je bil prav tako telovadec in je leta 2000 nastopil na olimpijskih igrah v Sydneyju, kjer je bil šesti na krogih. Andreas Toba med kolegi velja za prijaznega in simpatičnega človeka, ki pa se ne sili v ospredje, ostaja v senci drugih, tudi medalje so večinoma osvajali njegovi kolegi.

Sam se je po poškodbi sprijaznil s tem, da je olimpijskih sanj zanj konec, ni pa želel, da bi zaradi njegove smole trpeli še drugi v moštvu. "Leta in leta vsi trdo treniramo. Res bi bilo škoda, da bi se zdaj ustavili," je dejal 25-letni telovadec in dodal: "Saj smo kot družina. Fantom sem želel samo pomagati."