Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
05.01.2016 11:40:14
Deli članek:

Kvalifikacije za OI: Kdo bo močnejši od opice?

FIVB

Evropsko prvenstvo v malem bi lahko poimenovali olimpijske kvalifikacije v moški konkurenci, ki se bodo v Berlinu začele danes, v nedeljo zvečer pa bo po velikem finalu znan naslednji potnik na olimpijske igre v Riu.

Boj za zlata vredno vstopnico in dve mesti, ki ponujata drugo priložnost, bi lahko brez trohice pretiravanja poimenovali kot najbolj krvav, saj se bo osem evropskih velesil, od katerih bi se jih vsaj šest v Riu lahko borilo za kolajne, tako rekoč steplo za eno mesto. Drugo- in tretjeuvrščeni ekipi pa bosta dobili še eno možnost v svetovnih kvalifikacijah, ki bodo maja na sporedu na Japonskem, kjer bodo imele evropske države morda celo nekoliko lažje delo kot v Berlinu, saj bodo tam nastopile reprezentance z vseh celin, ki so odpadle v prejšnjem krogu kvalifikacij.

SPORED 
1. krog (danes): Finska – Rusija (15.00), Belgija – Nemčija (18.00), Srbija – Poljska (20.30) 
2. krog (jutri): Bolgarija – Finska (15.00), Nemčija – Srbija (18.00), Rusija – Francija (20.30) 

SKUPINE 
Skupina A: Nemčija, Poljska, Srbija, Belgija 
Skupina B: Rusija, Bolgarija, Francija, Finska


Dejstvo je namreč, da so ob Braziliji prav evropske države tiste, ki pobirajo večino kolajn na največjih tekmovanjih; še več, na olimpijskih igrah je na vseh tekmovanjih vsaj ena evropska država osvojila zlato. Svoje mesto v Riu si je že zagotovila Italija, ob njej pa bo prostora še za največ tri evropske reprezentance.

Seveda je motivacija vseh osmih udeležencev enormna, tu pa nastanejo težave selektorjev, ki so imeli na voljo malo časa za izbiro štirinajstih posameznikov in zelo malo časa za pripravo ekipe na tako naporen ritem tekem, kjer ni prostora za napake. Zelo slikovit opis celotnega boja za prvo mesto je pred prvimi tekmami podal nemški selektor Vital Heynen, ki je med drugim dejal, da je nemogoče napovedati, katere tri reprezentance bodo na koncu na vrhu. Enemu od novinarjev na novinarski konferenci naj med listki izžreba tri reprezentance, ki so bile Belgija, Srbija in Finska. "Predstavljajte si, da so to tri ekipe, ki bi jih na vrhu napovedala opica. Če bomo želeli uspeti in se uvrstiti v Rio, bomo morali biti močnejši od opice," je bila Heynenova izjava. Srbi so na prizorišče dogajanja prispeli v noči z nedelje na ponedeljek, kar nekaj ur po tistem, ko so ostale reprezentance že opravile prvi trening, saj jim je na poti nagajalo sneženje in so bili njihovi leti do Berlina prestavljeni, že danes pa jih čaka ena od odločilnih tekem na turnirju, v derbiju prvega kroga se bodo namreč pomerili s Poljaki.