Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
03.01.2016 16:45:45
Deli članek:

Kateri posamezniki so zaznamovali leto 2015?

cev
Tine Urnaut

Verjetno ni športa v državi, kjer ne bi ob koncu leta podelili priznanja najboljšim posameznikom v iztekajočem se letu. Oziroma je: v Sloveniji boste za zdaj še vedno zaman čakali na izbor najboljših odbojkarjev, v športu, ki je v tem letu prinesel toliko uspehov.

Morda bi vodilni možje na Odbojkarski zvezi Slovenije v prihodnje lahko razmislili o izboru, ki ga ima med drugim tudi Madžarska, ki je neprimerno manjša riba v svetu odbojke. Smo se pa zato po letu, ki je bilo polno mejnikov in uspehov, v vašem in našem športnem dnevniku odločili, da ovrednotimo leto z izborom najboljših slovenskih odbojkarjev, odbojkaric, trenerja in dveh mladih upov. Izbira je bila nedvomno težka, saj je bilo kar nekaj izstopajočih posameznikov v vseh kategorijah.

NAJBOLJŠI ODBOJKAR: Tine Urnaut
V članski kategoriji je bilo kandidatov vsaj pet, srebrno leto na evropskem prvenstvu je namreč rodilo kar nekaj junakov, ki so vsak na svoj način prispevali delež k tako velikemu uspehu. A vendar je koroški sprejemalec najbolj izstopal, na evropskem prvenstvu pokazal obraz pravega vodje, tudi igralsko je naredil velik korak naprej, številni evropski trenerji pa o njem govorijo z izbranimi besedami. Verjetno ga ni junaka, ki si Korošca ne bi želel imeti v svoji ekipi; ne nazadnje mu slepo zaupa tudi Andrea Giani, v njegovih očeh ni boljšega odbojkarja, ki bi lahko to generacijo fantov bolje vodil na parketu. Z nagrado za najboljšega sprejemalca na evropskem prvenstvu je svojo kakovost še potrdil.

NAJBOLJŠA ODBOJKARICA: Sara Hutinski
Ženska članska izbrana vrsta je naredila majhen, a za to generacijo deklet pomemben korak, da bi šle po poti moške izbrane vrste. Ob uvrstitvi na sploh prvo evropsko prvenstvo v članski konkurenci je imela v veliki meri prste oziroma obe roki vmes tudi trenutno najboljša blokerka v Sloveniji Sara Hutinski, ki je že vrsto let nepogrešljiva članica slovenske izbrane vrste, z igranjem v tujini pa je še napredovala. V pretekli sezoni se je dokazovala v francoskem Vennellesu, tudi v Franciji so opazili njeno kakovost, kar ji je prineslo tudi pogodbo z enim od najboljših ženskih odbojkarskih kolektivov v deželi galskih petelinov, Cannesom, s katerim nastopa tudi v ligi prvakinj.

Drago Wernig - TAKA


NAJBOLJŠI TRENER: Iztok Kšela
Mož, ki smo mu podelili laskavi naslov v kategoriji najboljših trenerjev, si je ta naziv zaslužil predvsem z delom v mladinski reprezentanci, prav tako pa je mlado ekipo zgornje Gorenjske popeljal v prvo državno ligo. Četrto mesto z evropskega prvenstva je z generacijo, ki je dala nemalo odličnih odbojkarjev, uspel še nadgraditi. Skozi dva kroga kvalifikacij se je uspel uvrstiti na svetovno prvenstvo, kar je v moški konkurenci šele drugič v zgodovini Slovenije, tudi pred tem so tam igrali mladinci s Tinetom Urnautom na čelu, za nameček pa je na največjem tekmovanju poskrbel za najboljši rezultat – sedmo mesto.

CEV


NAJBOLJŠI MLADI ODBOJKAR: Jan Kozamernik
Izbira v tej kategoriji je bila najlažja. Visokorasli bloker je igral pomembno vlogo pri osvojitvi pokala Slovenije in državnega prvenstva z ACH Volleyjem, bil je eden od ključnih mož v mladinski reprezentanci, ki je na SP osvojila sedmo mesto, igral je na zaključnem turnirju evropske lige in si pridobil zaupanje Andree Gianija, ki je takrat še devetnajstletnega mladeniča brez pomisleka uvrščal v prvo postavo proti velesilam, kot so Poljska, Italija in Francija. Če bo nadaljeval v tem slogu, lahko postane veliki zvezdnik slovenske odbojke.

FIVB


NAJBOLJŠA MLADA ODBOJKARICA: Lana Ščuka

Slovenija je z generacijo, ki jo je Jože Časar popeljal do srebrne kolajne na evropskem prvenstvu leta 2014, dobila nemalo mladih odbojkaric, ki bodo v naslednjih letih krojile vrh. Lana Ščuka je ena od njih, saj je bila odbojkarica verjetno glavna junakinja serije petih tekem državnega prvenstva in se na koncu veselila naslova državnih prvakinj s kamniško ekipo. Odlične predstave so ji prinesle tudi prvi odhod v tujino, trenutno se kali v močni italijanski ligi pri Modeni, bila pa je tudi del ženske članske reprezentance na EP.

Arsen Perić
Lana Ščuka