Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
20.08.2015 14:01:32
Deli članek:

Škandalozni zapleti pri slovenski udeležbi v svetovni ligi

Tudi če se bo slovenska izbrana vrsta (predvidoma jutri) pojavila na seznamu tistih reprezentanc, ki bodo zaigrale v skupini 3 svetovne lige v naslednjem letu, je način izbire udeležencev za tretjo skupino vse prej kot običajen. Prej bi rekli sumljiv.

Da to, da obstaja oziroma je obstajala verjetnost, da bi Slovenija ostala brez nastopa v svetovni ligi, ni le izmišljotina ali kakršnokoli napihovanje, je potrdil tudi predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ki je včeraj ves dan preživel na telefonu in iskal odgovore. Kakršnekoli, naj mu vsaj potrdijo slovensko udeležbo, a naletel je na gluha ušesa veljakov na mednarodni odbojkarski zvezi (FIVB). Vse skupaj se je začelo že v torek, ko so bili objavljeni žreb skupin za skupino 1 in 2 svetovne lige, nov format tekmovanja in tudi datumi tekem. Torej vse, kar so morali udeleženci vedeti.

A zapletlo se je, ko uradno ni bil objavljen seznam imen skupine 3, kamor bi se morala uvrstiti tudi Slovenija. In to brez kakršnegakoli pojasnila o tem, zakaj je do tega prišlo. Le skop stavek, da bo to objavljeno naknadno. Mnogi so govorili, da bi morali uskladiti datume tekem te skupine, toda ta ugibanja so na trhlih tleh, če upoštevamo, da so včeraj brez zapletov objavili seznam in žreb skupin ženske različice tekmovanja. To bi bilo sicer čudno, a sprejemljivo, če iz drugih virov ne bi začele curljati drugačne informacije. Predstavniki finske zveze, ki so v Lozani v živo spremljali žreb, so na primer objavili, da je skupina 3 sestavljena iz osmih reprezentanc in da med njimi ni Slovenije.

NIHČE NI VEDEL NIČESAR
Na Odbojkarski zvezi Slovenije niso dobili nobenega obvestila o tem, kaj se pravzaprav dogaja, niso bili niti povabljeni na žreb v Lozano, zato se je Ropret želel kot uradni predstavnik reprezentance, ki si je uvrstitev v svetovno ligo zagotovila na parketu, prepričati pri vodilnih možeh na zvezi. Prepričan je bil, da so se Finci pač zmotili. A vendarle zadeva ni tako zelo nedolžna, še zdaleč ne. "Klical sem različne ljudi na FIVB, bil sem na zvezi tudi s podpredsednikom mednarodne in evropske odbojkarske zveze Aleksandrom Boričićem, toda nihče mi ni znal povedati ničesar, naletel sem le na jecljanje v telefon in izgovore, nihče ni vedel povedati, kaj se dogaja. Poslali smo tudi uradni dopis in izpostavili, da si kot zmagovalci evropske lige zaslužimo igranje v svetovni ligi. Na FIVB so nas vprašali le, ali se strinjamo s pogoji in seveda se. Če se morajo vsi, nam je jasno, da se bomo tudi mi. Tu naj povem, da je znesek, ki ga morajo udeleženke odšteti za igranje v svetovni ligi, 60 tisoč ameriških dolarjev," je povedal vidno razburjeni predsednik Ropret, ki je ves dan preživel na telefonu.

Kje bi se pravzaprav lahko zapletlo, da bi Slovenija lahko ostala brez svojega trdo prigaranega mesta v svetovni ligi? "Mislim, da bi bil tu lahko kriv izključno le finančni vidik. Res ne vem, kaj se dogaja, mogoče si koga ne upajo izločiti. Ker smo se takoj odzvali, smo dosegli vsaj to, da FIVB ni objavila udeležencev skupine 3 brez Slovenije, v nasprotnem primeru ne vem, kaj bi se zgodilo. Kot sem slišal, se trenutno v Lozani pogovarjajo le o Sloveniji. Najtežje od vsega mi je bilo poklicati Andreo Gianija na dopust. Ni mogel verjeti, da se lahko to zgodi. Ne nazadnje gre za enega najboljših odbojkarjev na svetu, ki ga je FIVB uvrstila v odbojkarski hram slavnih."

FIVB JIH JE ŽE OŠKODOVALA
V Odbojkarski zvezi Slovenije sicer upajo, da bodo iz Lozane prejeli pozitivne novice, so pa pripravljeni na najslabše mogoče scenarije, in kot pravi Ropret, ne vedo več, kaj naj pričakujejo. Ne nazadnje so povsem neupravičeno ostali brez mesta na evropskih igrah v Bakuju. Poleg gostiteljice bi moralo tam nastopiti še enajst najboljših evropskih držav po lestvici. Prav Slovenija je bila tista zadnja, ki bi morala ujeti zadnji vlak, a so tebi nič, meni nič spremenili pravila, Slovenija je ostala brez tekmovanja, v Baku pa so poslali Turke. Prav ti Turki so, čeprav so bili skupaj z Grčijo in Španijo najslabša evropska ekipa v skupini 3, zdaj dobili wild card za uvrstitev v višji rang tekmovanja. Na podlagi česa? Prikazanega na parketu prav gotovo ne, je pa zelo jasno, da Turki imajo denar in da v odbojko veliko vlagajo.

In verjetno v tem grmu tiči razlog za to, da so povsod v ospredju dogajanja, pa čeprav si to na parketu niti približno niso zaslužili in prislužili. Sreda na Celovški 25 je torej minila v pričakovanju tistega, kar bo domnevno prinesel petek. Pripravljene imajo tudi rešitve v primeru najslabšega scenarija. "Borili se bomo tudi na sodišču, če bo treba. Moramo iti do konca, fantje so si to pošteno prislužili in ne bomo dovolili, da bi ostali brez nastopa v svetovni ligi," je neomajen Ropret.

FIVB pa se je še enkrat izkazala za zelo netransparentno zvezo, v kateri obstajajo prav posebna pravila. Takšna, kakršna ustrezajo velesilam in vodilnim možem, na majhne reprezentance pa se kratko malo požvižgajo. Rusi, zaradi katerih je sploh prišlo do celotne spremembe sistema, zato da morda ne bi igrali z razred slabšimi reprezentancami od njih, so bili trdno prepričani, da se bo to zgodilo in da se bodo lahko njihovi navijači še naprej veselili tekem z Brazilijo in Poljsko. Toda eno so aktualni olimpijski prvaki, drugo pa Slovenija.