Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tk
tk
19.08.2015 10:06:55
Deli članek:

Na FIVB še skrivnostno molčijo o slovenski udeležbi v svetovni ligi

Včeraj je bilo v Lozani še kako zanimivo. Svetovna odbojkarska zveza je namreč uradno potrdila udeležence najmočnejših dveh skupin in predstavila nov format tekmovanja.

Za zdaj še ni uradnih podatkov o tem, katere ekipe bodo nastopale v skupini 3, jasno je le, da bosta odigrana dva turnirja in zaključni turnir med 1. in 3. julijem 2016. Je pa zelo čudno, da je edino obvestilo, ki so ga medijem posredovali, to, da bodo ekipe skupine 3 znane naknadno. Kdo ve, kaj se plete v ozadju že tako nerazumljivega sistema, ki ga FIVB vsako spreminja tako, da ustreže vsem velikanom. Seveda je veliko negotovosti prisotne tudi na OZS, kjer prav tako nimajo konkretnih podatkov o ničemer, a bi jih kot zmagovalci evropske lige, če bi šlo za urejeno zvezo morali imeti.

Na FIVB smo se obrnili tudi s prošnjo, naj nam pojasnijo, zakaj še ni objavljenih reprezentanc za skupino 3, kjer mora biti tudi Slovenija, a smo dobili le skop odgovor, naj si preberemo uradno izjavo za javnost, v kateri je zapisano, da bo vse znano naknadno. Kdaj in kakšen bo sistem, pa vedo le v Lozani. Ali pa še tam ne. 

Upamo le, da se ne bo potrdil tisti seznam, ki so ga objavili Finci, ki so o žrebu v živo poročali iz Lozane, in sicer da na seznamu reprezentanc skupine 3 ni Slovenije. Tudi Makedonci so imeli na primer zagotovilo FIVB, da bo seznam vseh sodelujočih objavljen v torek, pa se to ni zgodilo.

SAMO, DA SO OBDRŽALI RUSIJO
Že dolgo se je namigovalo, da bo svetovna odbojkarska zveza naredila vse, da zaščiti eno od najuspešnejših in najmočnejših reprezentanc na svetu. Rusija je namreč v tem letu zelo slabo nastopila v tem tekmovanju, tako slabo, da je na koncu osvojila le točko in bi morala po pravilih izpasti v drugi kakovostni razred, namesto nje pa bi morala med osmerico najboljših zaigrati Francija kot zmagovalka. A ker si vodilni možje v pisarnah niso znali in zmogli predstavljati, kaj bi za popularnost odbojke pomenilo, če bi morala Rusija zaigrati proti slabšim reprezentancam, so strnili glave in se spomnili novega sistema tekmovanja. Tako zdaj elitna skupina šteje dvanajst članic. Velika Rusija je kljub rezultatskemu polomu obdržala svoje mesto, dvanajsterici so se pridružili še Argentina, Belgija, Bolgarija in Francija. Vse lepo in prav, vsi srečni in zadovoljni.

Drugi kakovostni razred je sestavljen iz treh skupin s štirimi reprezentancami, zaradi spremembe sistema pa so štiri reprezentance dobile tako imenovani »wild card« iz tretje skupine. Štiri srečnice so Kitajska, Turčija, Slovaška in Egipt, ki si je napredovanje priigral z zmago na zaključnem turnirju.


RAZPORED REPREZENTANC
Skupina 1: Francija, Italija, Avstralija, Rusija; ZDA, Brazilija, Iran, Argentina; Srbija, Bolgarija, Belgija, Poljska
Skupina 2: Nizozemska, Portugalska, Turčija, Slovaška; Japonska, Koreja, Finska, Kuba; Kanada, Kitajska, Egipt, Češka
Skupina 3: še ni potrditve udeležencev (predvidoma v petek)