Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
16.03.2015 13:51:32
Deli članek:

Za vse generacije: lego kocke, pivo in vrtalni stroj

Nikola Miljković

ACH Volley se z zaključnega turnirja srednjeevropske lige vrača s tretjim mestom, včeraj popoldne je brez večjih težav ugnal slovaško Myjavo, nedeljska tekma pa se nikakor ne more primerjati s sobotnim polfinalom, ki ga je obiskala tudi ekipa Ekipe24 in se na lastne oči in tudi ušesa prepričala, da Pliberk, majhna vasica tik ob meji s Slovenijo, živi za odbojko. Živi za svoj klub.

Po približno dveh urah zanimive vožnje iz Ljubljane nas je v Pliberku pričakal moderni objekt, tako imenovana arena Jufa, ki je bila v pričakovanju dvoboja Posojilnice Dob in ACH Volleyja nabito polna. In pričakal nas je tudi vonj po številnih mesnih dobrotah, ki so jih pripravljali pred vhodom, ter mrzlo pivo, ki so si ga z veseljem privoščili tako Avstrijci, ki so vajeni takšnega spremljanja športnih prireditev, kot Slovenci, za katere je gledanje tekem v takšnem vzdušju nekaj novega.

Nikola Miljković

KONCLJA VS KONCLJA
Na nasprotnih straneh mreže smo lahko v polfinalu spremljali tudi dvoboj bratov Koncilja. Starejši Danijel je nepogrešljivi član Posojilnice Dob in je prispeval levji delež k zmagi svoje ekipe, mlajši Mario pa brani barve Ljubljančanov. »Pred tekmo sva se malo pohecala, toda med tekmo sva na to pozabila, osredotočila sva se na svojo igro in videli smo, da sem bil tokrat jaz zmagovalec (smeh). Na tribunah so naju spremljali tudi mama, sestra, dva prijatelja, prišlo je tudi Mariovo dekle. Meni je to, da je družina prišla od daleč, največ pomenilo,« je po tekmi povedal starejši Danijel.

S tem se ne želimo obregniti zgolj ob (pre)malo navijačev na tribunah, temveč ob pomanjkanje takšnih športnih praznikov. Kar je prejšnji konec tedna vsekakor bil. Ne le zaradi omenjenih dejavnikov, na tribunah smo lahko opazili navijače vseh starosti, ogromno je bilo družin, ki so s seboj pripeljale svoje malčke. Ti so se veselo družili ob igrišču, če jih tekma že ni tako zelo zanimala, nekateri so imeli s sabo lego kocke, okrog katerih so se zbrali najmlajši, tisti nekoliko bolj izkušeni, z nekaj sivimi lasmi, pa so skrbeli za izjemno vzdušje na tribuni. Ne le rumeno-modri vikingi z bobni, ustvarjanju hrupa se je pridružil možakar, ki je v kombinaciji z vrtalnim strojem in ragljo ustvarjal moteč hrup predvsem za nasprotnika.

A vse to je del odbojkarske folklore, ki je v Pliberku prisotna že nekaj časa. "Lepo je igrati pred tako množico navijačev, so izjemno zvesti. Vesel sem, da so za ACH Volley prišli navijat tudi oranžni zmaji. Priznati moram, da je ob koncih tedna, ko igramo tukaj, stvar podobna, seveda pa vse skupaj še narašča s takšnimi tekmami in končnico državnega prvenstva," je vzdušje opisal Luka Slabe, ki je mogoče tokrat še za odtenek bolj čustveno spremljal igro svojih varovancev in polno dvorano spodbujal k navijanju, ko je bilo to potrebno.

Ekipa ACH Volley je namreč v Pliberku pokazala dober obraz, predvsem izjemno borbenega, k čemer je pripomoglo tudi vzdušje. Čeprav dvorana z izjemo nekaj slovenskih navijačev za oranžne zmaje ni stiskala pesti, pa so se in smo se včasih počutili kot doma, kot v Sloveniji. Ne le dvojezični napovedovalec, ki je z vzkliki "Dajmo naši" mislil na avstrijske predstavnike, svoje je dodala še tipična narodnozabavna pesem Na Golici, ki so jo na navdušenje polne dvorane zavrteli ob vsaki točki za osvojitev niza. Avstrijski seveda.

Nikola Miljković
In na koncu se je polna dvorana veselila zmage nad slovenskimi prijatelji, s katerimi so imeli Avstrijci še neporavnane račune, zato je bila zmaga še toliko slajša. Ljubljančani so imeli svoje priložnosti, da utišajo glasne navijače, toda predvsem v napadu so bili tokrat premalo natančni, premalo agresivni, da bi lahko ogrozili zmago Posojilnice Dob. Še posebej se jim je poznala poškodba Nathana Robertsa, ki je sicer poskušal zaigrati, a bolečina v komolcu mu tega ni dovoljevala, Avstralec pa je po tekmi skrušeno obsedel pred vrati garderobe. 


"Mislim, da v nobenem elementu nismo razočarali, igrali smo dobro, manjkal nam je Roberts, toda to ne sme biti izgovor. Naša šibka točka je bil napad iz cone štiri, tam smo iskali prave rešitve, toda razpoloženega igralca ni bilo," je svoje misli strnil trener oranžnih Bogdan Kotnik. Na koncu so si Ljubljančani okrog vratu nadeli bronasto kolajno, slovaško Myjavo so brez večjih težav odpravili s 3:0, zdaj pa so vse misli že usmerjene v končnico državnega prvenstva.