Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
31.08.2014 13:08:51
Deli članek:

SP na Poljskem: skupina D

Zadnja skupina svetovnega prvenstva brez dvoma prinaša najbolj izenačen boj za najvišja mesta.

Koga prazaprav postavitina vrh favoritov skupine D, ki bo svoje moči merila v prečudovitem Krakowu? V prvi vrsti so tu Italijani, a za vrat jim diha kar nekaj reprezentanc.


1. Italija

Mesto na lestvici FIVB: 3.
Uvrstitev na SP 2010: 4. mesto
Največji uspeh: 3x 1. mesto (1990, 1994, 1998) 
Selektor: Mauro Berruto
Prvi zvezdnik: Ivan Zajcev

Naši zahodni sosedi so nedvomno tista reprezentanca, ki ima z zadnjega prvenstva veliko neporavnanih računov. Nenazadnje so gostili najboljše odbojkarje na svetu, na koncu pa za las ostali brez kolajne, ko jih je v tekmi za 3. mesto premagala Srbija. Od zadnje njihove kolajne je minilo že šestnajst let, ko so prekinili niz kar treh zaporednih naslovov, da pa se njihov sloves spet vrača na pota stare  slave pa dokazujejo uspehi v zadnjih dveh letih, ko so varovanci Maura Berruta na olimpijskih igrah in zadnjih dveh svetovnih ligah osvojili tretje mesto. Mešanica izkušenj in mladostne zagnanosti je lahko recept za njihov uspeh, veliko pa bo odvisno od neustavljivost Ivana Zajceva.




2. ZDA

Mesto na lestvici FIVB: 4.
Uvrstitev na SP 2010: 6. mesto
Največji uspeh: 1. mesto (1986)
Selektor:  John Speraw
Prvi zvezdnik: David Lee

Američani so na presenečenje mnogih pred mesecem in pol osvojili svetovno ligo, milijon dolarjev in prepotrebno samezavest pred svetovnim prvenstvo. Svetovni prvaki izpred osemindvajsetih let so imeli v zandjih letih po menjavi generacije nemalo težav, nenazadnje imajo v svoji ekipi igralce, ki nikoli niso zaigrali na profesionalni ravni, od dobre stare garde je tu predvsem David Lee, veliko izkušenj z največjih tekem pa ima tudi Matt Anderson. Toda Američani so predvsem v svetovni ligi širši javnosti predstavili kar nekaj nadarjenih mladeničev, ki bi lahko tudi v prihodnosti utegnili pustiti svoj pečat v klubih na steri celini, predvsem to velja za Taylorja Sanderja in organizatorja igre Micaha Christensena.




3. Iran

Mesto na lestvici FIVB: 11.
Uvrstitev na SP 2010: 19. mesto
Največji uspeh: 19. mesto (2010)
Selektor: Slobodan Kovač
Prvi zvezdnik: Mir-Saeid Maruf Lakrani

Varovanci Slobodana Kovača, izjemnega srbskega stratega, ki je pred prihodom na to mesto delal čudeže v italijanski Perugii, so poskrbeli za pravo odbojkarsko pravljico po vzoru Pepelke. S premagovanjem najboljših ekip na svetu in uvrstitvijo na zaključni turnir najboljše šesterice so presegli vsa pričakovanja. To pa še ni bilo vse, v domovini so povzročili pravo evforijo. Vstopnice za dvorano v Teheranu, ki sprejme 20 tisoč navijačev so za vsako domačo tekmo pošle v zgolj nekaj minutah, odbojkarji so na letališču ne enkrat doživeli množični sprejem, glavni akterji pa so postali pravi zvezdniki. Ali bodo kos tudi pritisku svetovnega prvenstva in ali je v njih ostalo še kaj energije, bomo videli, nedvomno pa izboljšanje najboljšega rezultata te države skoraj ne bi smelo biti vprašljivo.




4. Francija

Mesto na lestvici FIVB: 13. 
Uvrstitev na SP 2010: 11. mesto
Največji uspeh: 3. mesto (2002)
Selektor: Laurent Tillie
Prvi zvezdnik: Antoinin Rouzier

Izjemno izenačena in zanimiva skupina D se nadaljuje s še eno reprezentanco, ki letos cilja izjemno visoko. Francijo je po letu 2012 prevzel najboljši odbojkar v zgodovini te države in reprezentanco na zadnjem evropskem prvenstvu popeljal do petega mesta. Tudi letos so imeli svoje načrte v svetovni ligi, kjer so z izjemnim nizom prišli do finala skupine 2 in bili le korak oddaljeni od nastopa na vleikem finalu v Firencah, preden jih je na presenečenje vseh premagala Avstralija. Ali je Francoze ta poraz še bolj podžgal, bomo videli, vsekakor pa gre za reprezentanco z izjemnimi posamezniki in neverjetnim potencialom.



Portoriko

Mesto na lestvici FIVB: 21. 
Uvrstitev na SP 2010: 13. mesto
Največji uspeh: 12. mesto (2006)
Selektor: David Aleman 
Prvi zvezdnik: Maurice Torres

Za Portoriko bi lahko rekli, pa jim s tem ne želimo delati krivice, da nekoliko odstopajo od ostalih pet reprezentanc. So zadnja reprezentanca, ki se je še uspela uvrstiti na to prvenstvo, pa tudi sicer s predstavami v zadnjem letu niso tako navdušili, da bi si upali napovedati njihovo napredovanje v drugi del tekmovanja. Ne v tako izenačeni konkurenci.




Belgija

Mesto na lestvici FIVB: 24.
Uvrstitev na SP 2010: -
Največji uspeh: 8. mesto (1970)
Selektor: Dominique Baeyens
Prvi zvezdnik: Sam Deroo

Čeprav jim do statusa najboljših evropskih držav vendarle še nekaj manjka, je Belgija ena od tistih reprezentanc, ki je naredila velik korak naprej tudi pri popularizaciji odbojke. Na evropskem prvenstvu so lani osvojili sedmo mesto, v skupini 2 svetovne lige letos so osvojili tretje mesto, svoje navijače pa navdušujejo tudi z izvirnimi posnetki. Zadnjega od njih so posneli pred svetovnim prvenstvom.