Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
30.08.2014 13:34:21
Deli članek:

SP na Poljskem: skupina C

FIVB

V skupini, ki bo svoje tekme igrala v Gdansku, bodo igrali tudi prvi favoriti za osvojitev zlata na tem tekmovanju.

Če odštejemo Ruse, se nam v ozadju skupine C obeta nemalo vznemiljivih in napetih tekem, vedno nevarni so lahko četrti z olimpijskih iger Bolgari, svoje mesto na odbojkarskem zemljevidu pa so v zandjih letih našli tudi Kanadčani.


1.Rusija

Mesto na lestvici FIVB: 2.
Uvrstitev na SP 2010: 5. mesto
Največji uspeh: 6 x 1. mesto* (1949, 1952, 1960, 1960, 1978, 1982)
Selektor: Andrej Voronkov
Prvi zvezdnik: Dimitrij Muserski
*še kot Sovjetska zveza

Čeprav njihovi največji uspehi segajo še v čase nekdanje velike Sovjetske zveze, pa Rusi na tokratnem svetovnem prvenstvu nastopajo v vlogi celo prvih favoritov za zlato, oziroma si to mesto v očeh mnogih delijo z Brazilci. Vse skupaj se je začelo s tistim, zdaj že zgodovinskim finalom v Londonu, ko so bili Brazilci na dobri poti do zlata, nato pa se je začelo rusko vstajenje, ki jo je v veliki meri zrežiral Dimitrij Muserski. Slednji bo tudi tokrat veliki, in to tudi dobesedno, saj v višino meri kar 218 centimetrov, adut Rusov. Ti sicer ne morejo računati na nekaj zvenečih imen, medkaterimi so nedvomno poškodovani Maksim Mihajlov, Evgenij Sivoželez in Aleksander Volkov, a to ne zmanjša njihove vloge favoritov.

FIVB



2. Bolgarija

Mesto na lestvici FIVB: 8.
Uvrstitev na SP 2010: 7. mesto
Največji uspeh: 2. mesto (1970)
Selektor: Plamen Konstantinov
Prvi zvezdnik: Cvetan Sokolov

Bolgarija je reprezentanca, na katero je potrebno računati na vsakem velikem tekmovanju in nič drugače ni tudi tokrat. Pred slabima dvema mesecema je vodenje reprezentance prevzel Plamen Konstantinov, po tem ko se je po izjemno slabih nastopih v svetovni ligi poslovil Camilo Placi. Konstantinov je bil seicer še pred štirimi leti kapetan izbrane vrste, toda takoj po upokojitvi se je uveljavil tudi kot uspešni trener. Začel je v Turčiji, v minuli sezoni pa je ekipi Nižni Novogoroda popeljal do srebra v evropskem pokalu CEV

FIVB




3. Kanada

Mesto na lestvici FIVB: 15.
Uvrstitev na SP 2010: 19. mesto
Največji uspeh: 9. mesto (1994)
Selektor: Glenn Hoag
Prvi zvezdnik: Gavin Schmitt

Kanadska reprezentanca je svojo pot proti svetovnemu vrhu začela kovati s prihodom mednarodno uveljavljenega trenerja Glenna Hoaga, ki je svoj globok pečat pustil tudi v slovenski klubski odbojki, svoj največji uspeh pa je ta generacija igralcev dosegla lansko leto s petim mestom v svetovni ligi. Reprezentanca ne vsebuje le odličnega stratega, temveč tudi nekaj igralcev, ki so se uspeli uveljaviti tudi v Evropi. V prvi vrsti je tu Gavin Schmitt, visokorasli korektor Gavin Schmitt, sicer soigralec Matevža Kamnika pri Arkasu, slovenski ljubtelji odbojke pa so imeli priložnost spoznati blokerja Adama Simaca in prostega igralca Dana Lewisa.

FIVB



4. Egipt

Mesto na lestvici FIVB: 17.
Uvrstitev na SP 2010: 13. mesto
Največji uspeh: 13. mesto (2010)
Selektor: Ibrahim Fakheldin
Prvi zvezdnik: Saleh Jusef
Reprezentanca Egipta se je četrtič zapored uvrstila na svetovno prvenstvo in je zmagovalka sedmih zaporednih afriških pokalov, kar le priča o tem, kakšna je njihova premoč na tej celini. Kljub temu pa še čakajo na rezultat in trenutek, ki bi jih v svetovni smetani popeljal med deseterico.


5. Kitajska

Mesto na lestvici FIVB: 19.
Uvrstitev na SP 2010: 19. mesto
Največji uspeh: 7. mesto (1982)
Selektor: Xie Guochen
Prvi zvezdnik: Weijun Zhong
S tem, ko je na klop pomlajenih Kitajcev aprila lani sedel Xie Gouchen, se je začela vzpenjati tudi njihova forma. Prvič po šštirih letih so letos zaigrali v svetovni ligi in si spet zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu, kjer bodo v prvi vrsti želeli izboljšati rezultat izpred štirih let.


6. Mehika

Mesto na lestvici FIVB: 22.
Uvrstitev na SP 2010: 13. mesto
Največji uspeh: 10. mesto (1974)
Selektor: Sergio Hernandez
Prvi zvezdnik: Carlos Guerra

Podobno kot za Kitajsko tudi za Mehičane velja, da so v zadnjih ltih naredili korak naprej, tudi oni so namreč svojo ekipo na največji dogodek tega leta pripravljali v svetovni ligi in upali, da lahko katerim od neposrednim tekmecem za četrto mesto, ki vodi v nadaljnje tekmovanje odščipnili kakšno točko ali dve ali tri.