Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
16.10.2024 12:40:20
Deli članek:

Tadej Pogačar - Chris Froome 11655:0 Plus

Profimedia

Kako je Chris Froome, nekoč eden najboljših kolesarjev sveta, postal karikatura samega sebe.

Še pred leti je bile eden najboljših, če ne kar najboljši kolesar za etapne oziroma tritedenske dirke. Navsezadnje je bil po legendarnih Eddyju Merckxu in Bernardu Hinaultu tretji ter do danes zadnji, ki je na grand tourih uspel zabeležiti hat-trick – v nekem trenutku je bil aktualni zmagovalec Gira, Toura in Vuelte. Nekaj, kar (še) ni uspelo niti Tadeju Pogačarju.

Froome je za ta sijajen hat-trick dobil Tour 2017, Vuelto 2017 in Giro 2018. Skupno je dobil sedem tritedenskih dirk, kar ga na večnih lestvici uvršča na četrto mesto. Več so jih dobili le Merckx (11), Hinault (10) in Jacques Anquetil (8). A dnevi grmenja so že dolgo mimo …

NAJVEČ ZMAG NA GRAND TOURIH

11 - Eddy Merckx (Bel)

10 - Bernard Hinault (Fra)

8 - Jacques Anquetil (Fra)

7 - Fausto Coppi (Ita), Miguel Indurain (Špa), Alberto Contador (Špa), Chris Froome (VB)

Njegovo kariero bi lahko razdelili na tri dele. Zgodnja leta v ekipi Barloworld, ko bi le redki uganili, kaj bo sledilo, potem vrhunec kariere, ko je s Skyjem dominiral na tritedenskih dirkah, in za konec precej manj uspešna leta v vrstah ekipe Israel Premier Tech, ko je le še bleda senca samega sebe. Lahko bi jo razdelili tudi na dva dela. Na tisti del pred 12. junijem 2019 in tisti po njem. V tistem popoldnevu se je namreč med izvidnico pred eno izmed etap na Kriteriju Dofinej pošteno polomil in nič več ni bilo tako, kot je bilo.


Najslabša pogodba v zgodovini kolesarstva
Leta 2020 je z ekipo Israel Premier Tech podpisal petletno pogodbo. Israel Premier Tech je želel svoj projekt (z)graditi prav okoli Frooma, a kot se je izkazalo so kupili mačka v žaklju. In Froome je s svojo pogodbo danes kot mlinski kamen okoli vratu. Froome je le še bleda senca Frooma iz časov Skyja, kljub pomanjkanju rezultatov pa je še vedno eden najbolje plačanih kolesarjev v karavani.