Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
16.10.2024 11:30:22
Deli članek:

Tadej Pogačar postaja skrb za strokovnjake: To je edini način, da ga zaustavijo

Profimedia

Kako zaustaviti Tadeja Pogačarja? Vprašanje, s katerim se je v tej sezoni (neuspešno) ukvarjala celotna kolesarska karavana. Vprašanje, s katerim se bodo tekmeci ukvarjali tudi v prihodnjih zimskih mesecih, ko se bodo misli obračale k novi sezoni. Da v tem trenutku pravega odgovora ni, se strinjajo tudi kolesarski eksperti, je pa eden med njimi predlagal 'inovativno' rešitev.

Za Tadejem Pogačarjem je sezona, ki bo v zgodovini svetovnega kolesarstva ostala zapisana kot ena največjih, najbolj impresivnih, najbolj dominantnih.

Slovenski kolesarski as jo je zaključil v svojem slogu; konec septembra se je na švicarskih cestah že 100 kilometrov pred ciljem odpeljal proti naslovu svetovnega prvaka in tako težko pričakovani mavrični majici. Slabih 38 kilometrov dolg napad je zadostoval za gladko zmago na prestižni italijanski klasiki po Emiliji, dobrih 48 kilometrov pred ciljem pa je udaril na zadnji dirki sezone, Lombardiji. Remco Evenepoel, njegov prvi zasledovalec, se je v cilj pripeljal s tremi minutami in 16 sekundami zaostanka.

Sklepno dejanje sezone je razgalilo trenutna razmerja moči med najboljšimi kolesarji na svetu in vnovič potrdilo, da Pogačar dirka v svojem razredu.

Profimedia

UCI bo morala ukrepati
Jasno je, da tekmece čaka naporna zima, v kateri se bodo lotili reševanja nerešljive uganke, kolesarski strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da bi se lahko dominacija najboljšega na svetu v naslednjih letih le še stopnjevala.

"Le 26 let ima. Predstavljajte si, da se bo v naslednjih letih še razvijal … UCI (Mednarodna kolesarska zveza op.p.) bo morala v tem primeru ukrepati v naslednjih dveh letih," je malo za šalo in malo za res v podkastu Kop over Kop dejal Karsten Kroon, Nizozemec, ki se je v svoji karieri med drugim veselil tudi etapne zmage na Dirki po Franciji.

Upokojeni kolesar je nato postregel z zanimivo rešitvijo. "V Lombardiji se je celoten peloton boril proti Pogačarju. Dobro so se borili. Ampak niti to ni bilo dovolj, da bi zaustavili ekipo UAE Emirates. Še najbolje bi bilo, če bi povsem zaprli cesto in Pogačarju prišteli 10 minut zaostanka … Pa bi tudi v tem primeru zmagal," je nad lastno idejo hitro obupal Kroon.

Profimedia

Niti Remco v najboljši formi
Njegov rojak in komentator Eurosporta Jeroen Vanbelleghem se je strinjal, da Pogačarjeve zmage na zadnjem spomeniku sezone ne bi moglo preprečiti nič. In nihče: "Niti Remco v svoji najboljši formi. Proti takšnemu Pogačarju nima nobenih možnosti. Morda bi lahko dlje časa zdržal z njim, ampak zmaga? Ne."

Kroon se boji, da bo ob takšnem Pogačarju kolesarstvo izgubljalo svojo draž. "Ampak tudi ta prevlada se enkrat mora končati. Zaenkrat pa je treba pred Pogačarjem samo sneti klobuk. Preprosto najboljši je," je zaključil Nizozemec.