Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
30.09.2024 10:10:36
Deli članek:

O Pogačarju kot nihče drug: Kot začetnik, kot debitant na otroški dirki, ki sploh ne pozna ...

Komentar slovitega italijanskega časnika je o razsežnostih uspeha slovenskega šampiona povedal vse.

Kar nekaj je razlogov, zaradi katerih pri kultni La Gazzetti dello Sport veličastne dosežke spremljajo še nekoliko bolj podrobno, kot bi jih zaradi njihove veličastnosti že tako ali tako. Tesna povezava Gazzette z dirko Giro d'Italia (tako tesna, da rožnata majica izhaja ravno z rožnatega papirja tega časnika) je eden od teh razlogov, dodatno pa so Tadeja Pogačarja v Italiji za svojega vzeli zaradi njegove izrazite naklonjenosti tej deželi, tamkajšnji kulturi, italijanski kavi in kulinariki na čelu z veliko ljubeznijo do testenin.  

V tem duhu so pri Gazzetti nadvse podrobno in izpostavljeno pospremili tudi epski Pogačarjev podvig na svetovnem prvenstvu, kjer je z neverjetnim 100-kilometrskim begom prvič v karieri (in prvič v zgodovini Slovenije) osvojil zlato kolajno ter spisal kar nekaj zgodovinskih poglavij. Med drugim je postal šele tretji kolesar s trojčkom Giro-Tour-mavrična majica v istem letu, hkrati pa je Slovenija postala šele prva država v zgodovini, ki je v istem letu slavila na Giru, Touru, Vuleti in na cestni dirki svetovnega prvenstva.

Gazzetta je ob tem izpostavila čisto vse, s čimer Pogačar polni časnike po vsem svetu, in poudarila vse najbolj udarne odzive - verjetno najdlje pa je šla z lastnim komentarjem izpod peresa prvega kolesarskega novinarja, tudi namestnika odgovornega urednika znamenite edicije Piera Bergonzija. Njegove besede so resnično nekaj, kar si velja prebrati večkrat, si zapomniti, za vsak primer pa si tudi natisniti, uokviriti ter po potrebi obesiti na katero od bližnjih sten.

"Ko je začel svoj beg, sem enako kot vsi tudi sam pomislil, da je ta človek nor. Toda resnica je, da je Tadej Pogačar nor genialec. Samo on je sposoben česa takega in hkrati je samo on sposoben zmagati na katerikoli dirki kateregakoli tipa. Ena njegovih glavnih odlik je njegov pogum, hkrati pa ni samo kolesarski velemojster, temveč ga odlikujejo tudi povsem drugačne stvari. Način, na katerega je zmagal, je skupek vsega tega in dokaz, kako veliko mu pomeni nekaj, kar lahko poimenujemo srečno kolesarstvo," je - nekoliko strnjeno - začel svoj zapis. 

"Zanj je zelo pomembno, da ga dirka zabava, ga dela srečnega. S svojim mojstrstvom je taktiko sposoben povsem poenostaviti in jo zamenjati z entuziazmom popolnega začetnika. Zna biti kot kot debitant na otroški dirki, ki pravil taktike sploh še ne pozna. Načrte vrže stran in sledi zgolj svojemu instinktu. To si lahko privošči s svojo kakovostjo, s svojim neverjetnim talentom. Celo na trasi, ki je bila taka, da so vsi konkurenti verjeli, da mu lahko sledijo in da jim ne more narediti česa takega. Tudi največje gigante med njimi je povsem zmanjšal in na novo definiral. Pri čemer smo ves čas imeli občutek, da zgolj zadržuje varno prednost in da se mu nikoli ni bilo treba spraviti pod večji pritisk ali v težave," je še dodal. 

Vam pravimo, boljšega opisa ne boste našli ...