Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
16.09.2024 11:16:47
Deli članek:

Pogačar v cilj s prepovedano Ronaldovo gesto? Slovenec pojasnil, za kaj je šlo - in presenetil (video)

Marsikdo je opazil, da se je Tadej Pogačar ob zmagi v Montrealu proti cilju peljal drugače kot ponavadi.

Potem ko je podelil nekaj pozdravov z roko (tako imenovanih petk) navijačem ter tudi enemu od kolesarjev, ki dirke ni dokončal (več o tem na tej povezavi), je Slovenec vstopil v zadnje metre dirke, ki jo je dobil s sanjskim pobegom dobrih 23 kilometrov pred koncem. Tam pa se je Pogi odločil za gesto, ki je doslej od njega nismo bili vajeni in ki so jo mnogi športni navdušenci hitro prepoznali kot gesto, s katero je svoje zadetke nekoč proslavljal veliki Cristiano Ronaldo. 

Gesto so pred leti imenovali 'calma, calma' (v prevodu iz španščine 'mirno, mirno'), Ronaldu pa sta jo tako Fifa kot Uefa prepovedali oziroma zanjo zagrozili kazen, saj naj bi šla čez mejo v smislu izzivanja nasprotnih navijačev in nogometašev. Ronaldo se je sicer branil, da je namenjena njemu in njegovim soigralcem, a posebej na gostovanjih je res delovala provokativno in ostalo je pri prej omenjeni odločitvi. Zato so se mnogi spraševali, kaj je s to malce polemično in malce sporno gesto želel povedati Pogačar. 

Teorij je bilo kar nekaj, komu in zakaj naj bi bilo sporočilo namenjeno, vendar pa so bile očitno vse daleč od resnice. Pogačar se je namreč z gesto poklonil organizatorjem in mestu Montreal. Ob večkratni vožnji po ulici, ki je služila kot ciljna ravnina, je namreč opazil kip George-Etienna Cartierja, kanadskega državnika, znanega kot očeta kanadske konfederacije in sobivanja angleško ter francosko govorečih Kanadčanov. Omenjeni kip pa je oblikovan tako, da slavni velikan iz 19. stoletja z roko počne prav to - umirja. 

"Zakaj sem to naredil? Vidite kipe ob cesti in med njimi tip tistega gospoda, ki roko drži točno tako? Sporočilo je, da moramo biti mirni," se je ob pojasnilu nasmehnil Pogačar, in zakaj mu ne bi verjeli. ne pravimo pa, da mu morate tudi vi ...  Vse skupaj pa si lahko ogledate tudi spodaj.