Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
14.09.2024 11:03:48
Deli članek:

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili so me, da ...

Profimedia

Kolumbijski kolesar razkril, da so ga vodilni možje ekipe Red Bull Bora - hansgrohe silili, da dirka bolan.

Sergio Higuita, 'pošast' iz Kolumbije. Fant iz Medellina je profesionalni kolesar postal pri 19 letih, ko je podpisal za talentirano kolumbijsko ekipo Manzana Postobon, dve leti kasneje, leta 2019, si je izboril mesto v ekipi EF Education First in ob svojem debiju v novi sredini na Dirki po Kaliforniji zasedel drugo mesto. Prehitel ga je le takratni vzhajajoči superzvezdnik kolesarstva Tadej Pogačar.

Kolumbijca, ki se odlično počuti na strmih cestah, so hitro opazili tudi odgovorni možje ekipe Bora – hansgrohe, pogodba je bila podpisana leta 2022, Higuita pa je v ekipi hitro našel svoje mesto. Z Aleksandrom Vlasovom sta tvorila močan tandem, skupaj sta se podpisala po kar nekaj odmevnih zmag.

Po koncu letošnje sezone se zgodba kolumbijske pošasti pri Bori zaključuje, v naslednji se bo pridružil ekipi Astane, še pred tem pa je z nekaj ostrimi kritikami uperil prst v svojo trenutno ekipo.

"Že prvo leto sem začel z bronhitisom. Po Dirki po Kataloniji sem moral še v Baskijo, na Valosko puščico, potem še Liege-Bastogne-Liege. V Baskiji sem moral sestopiti s kolesa, odstopil sem. Do takrat ni bilo težav, poslušali so me," je za portal CiclismoInternacional.com začel razlagati Higuita, nato pa razkril, da so bili odnosi v nadaljevanju njegove avanture pri nemški ekipi vse prej kot idilični.

"V naslednji sezoni so bili v ekipi prepričani, da gre le za izgovore in da si ne želim dirkati. To seveda ni bilo res, vedno sem hotel dirkati. Po vseh zdravniških pregledih so vedeli, da ne hlinim bolezni. Ko smo se vrnili v Baskijo, je bil zrak poln cvetnega prahu. Kolumbijci imamo z njim pogosto težave in tam sem še bolj zbolel. Šlo je le še na slabše; od Baskije do Ardenov je le en teden in v tem času se nisem uspel pobrati. Ekipo sem prosil, da izpustim Liege-Bastogne-Liege. Pa sem moral dirkati še na Amstel Gold in Valonski puščici. Dokončal nisem nobene od teh treh dirk. Vedno sem bil discipliniran kolesar, a sem na Dirko po Švici prišel popolnoma izčrpan, ekipi sem povedal, da preprosto ne morem tekmovati," je nekaj ostrih puščic proti Nemcem izstrelil 27-letni kolesar.