Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
14.09.2024 09:44:39
Deli članek:

Tadej Pogačar po drami v zaključku dirke priznal: Storil sem napako (video)

Profimedia

Letošnjemu zmagovalcu Gira in Toura je tudi v Quebecu kazalo odlično, a je v zadnjih metrih dirke ostal praznih rok. Kot pravi Tadej Pogačar, po lastni krivdi.

Razmeroma nezahtevna trasa na Veliki nagradi Quebeca vse do konca ni naredila večjih razlik med kolesarji, razburjenj ni bilo. Čeprav je močna zasedba ekipe UAE nekajkrat močno navila tempo, konkurence ni uspela razredčiti in bilo je jasno, da bo v zaključku vse odvisno od nog, marsikaj pa tudi od taktike Tadeja Pogačarja.

Boj za zmago se je tako razplamtel v zadnjem od skupno 16 krogov dirkanja po Quebecu; dobra dva kilometra pred koncem je slovenski as silovito napadel, a se ni uspel odlepiti od trojice kolesarjev Lotto Dstnyja, del katere je bil tudi lanskoletni zmagovalec dirke Arnaud De Lie.

Sledilo je nekaj trenutkov taktiziranja z obeh strani, še preden bi se Pogačar utegnil odločiti, kako se lotiti številčno močnejšega nasprotnika, pa je četverico ujela glavnina in sledil je sprint. Pogačar se je znašel v vse prej kot idealnem položaju, prostora za napad ni bilo in svojo prvo dirko po velikem slavju v Franciji je zaključil na sedmem mestu.

"To je bila resnično dobra dirka, ekipa je svoje delo opravila odlično, želel sem si napetega zaključka in to nam je uspelo," je po slabih dveh mesecih premora razlagal slovenski šampion.

"Ciljali smo na to, da v zadnjih krogih stopnjujemo tempo, v zadnjem kilometru pa nisem bil prepričan, ali bom napadel ali ne. Sprejel sem napačno odločitev, počakal na sprint in ostal ujet v gneči. Ko sem kilometer pred koncem gledal nazaj, sem videl, da je prednosti pred glavnino še vedno dovolj, zato nisem izvedel daljšega napada. Mislil sem si, da bomo s trojico iz Lotta prišli do cilja pred glavnino, a se je ta zelo hitro približevala. Moral bi napasti že prej," je priznal Pogačar, a hitro dodal, da je v dirki užival.

"Zelo sem vesel, da sem nazaj. Noge so bile dobre in komaj čakam na nedeljo," pravi gorenjski. V nedeljo bo v Montrealu na sporedu še druga enodnevna dirka na kanadskih tleh. Na papirju mu ta trasa odgovarja bolj od tiste v Quebecu.