Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
19.08.2024 16:43:32
Deli članek:

Uf, kako je udaril po kolesarski zvezi: Ker ni bilo Pogačarja na olimpijskih igrah, je izgubil ...

Profimedia

Z odsotnostjo Tadeja Pogačarja z olimpijskih iger ni izgubilo zgolj slovensko kolesarstvo, temveč celoten slovenski šport.

Tako je prepričan generalni direktor kolesarske ekipe Bahrain Victorious Milan Eržen, ki se je v pogovoru za POPkast med drugim dotaknil tudi dejstva, da Tadeja Pogačarja ni bilo na olimpijskih igrah v Parizu. In ob tem izrekel precej hudih obtožb na račun Kolesarske zveze Slovenije. "Ni izgubilo slovensko kolesarstvo, izgubil je slovenski šport, slovenska promocija, kajti nedvomno, da je Tadej Pogačar najboljši kolesar na svetu, da bi bil zagotovo med 10 najbolj priljubljenimi športniki na svetu. Brez dvoma se primerja z Novakom Đokovićem, košarkarji lige NBA in podobno in se mi zdi, da tu je bila največja izguba," je v pogovoru za POPkast dejal Eržen.

In nadaljeval: "Naj vam povem zgodbo iz Toura. Na zadnji etapi v Nici sem bil približno kilometer pred ciljem, ko je prihajal Pogačar, pa je množica skandirala "Pogi, Pogi". V vseh teh letih nisem videl, da bi ljudje tako navijali za enega kolesarja, ki ni Francoz. Njega so vse nacije posvojile zaradi načina dirkanja, preprostega karakterja, načina, kako pritegne ljudi ... On ni le najboljši kolesar na svetu, ampak tudi najboljši promotor kolesarstva na svetu."

alesfevzer.com
Uraden razlog za Pogačarjevo odsotnost z olimpijskih iger je bila utrujenost, čeprav so mnogi prepričani, da je najboljši kolesar na svetu Pariz prečrtal predvsem zato, ker selektor Gorazd Penko v žensko reprezentanco uvrstil Urško Pintar namesto njegove izbranke Urške Žigart. "Nimam vseh informacij, če je resnično težava bila njegova utrujenost, je legitimno, da odpoveš nastop. Ko so me začeli ljudje klicati, če lahko pomagam, pa me je razžalostilo dejstvo, da so ljudje, ki so v slovenskem kolesarstvu dvignili roke in se niso želeli mešati v zgodbo, čeprav se njih ta zgodba tiče. Vam povem, zakaj? Ko sta Tadej Pogačar in Primož Roglič osvojila medalji v Tokiu sta pridobila naziv športnika svetovnega razreda, Kolesarska zveza Slovenije pa pridobila največjo možno denarno pomoč s strani Fundacije za šport in olimpijskega komiteja. Denar, s katerim potem financirajo marsikaj. Dejansko pa o tem denarju odločajo ljudje, ki so v tem odboru cestnega kolesarstva. In dejansko so se oni odločili, da nočejo več tega denarja, če bi Tadej Pogačar osvojil medaljo," je še razložil Eržen.