Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
18.08.2024 18:35:30
Deli članek:

Drugo etapo na Vuelti po sprintu dobil Avstralec, Roglič v času zmagovalca

Množični sprint v zaključku druge etape dirke po Španiji je dobil Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), njegov prvi zasledovalec je bil Belgijec Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), ki si je nadel rdečo majico. Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je v času zmagovalca ciljno črto prečkal kot 57.

Kolesarji so po sobotnem uvodnem kronometru tudi v drugi etapi ostali na Portugalskem in pedala vrteli na 194 kilometrov dolgem razgibanem terenu od Cascaisa do Ourema.

Etapo je zaznamoval zgodnji pobeg dveh španskih kolesarjev, Ibon Ruiz (Kern Pharma) in Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) sta bežala štiri ure, približno 50 kilometrov pred ciljem pa ju je glavnina ujela.

Sama etapa je bila sicer zelo mirna in predvsem počasna, saj so kolesarji za prvotno časovnico organizatorjev zaostali dobro uro.

V zadnjem delu so skušale biti tako ekipe kandidatov za skupno zmago kot tiste redkih sprinterjev v čim boljšem položaju na razgibanih cestah, pričakovano pa je po grdem padcu ob koncu prišlo do sprinta glavnine.

Največ moči je imel najboljši sprinter na letošnji Vuelti Groves, ki je slavil 17. zmago v karieri in že peto na španski pentlji. Drugi je bil Van Aert (Visma-Lease a Bike), ki je zaradi šestih bonifikacijskih sekund prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Tretji je bil Novozelandec Corbin Strong (Israel-Premier Tech).

Roglič, ki je bil z osmim mestom in 17 sekundami zaostanka na kronometru zadovoljen, sicer pa je prepričan, da se bo Vuelta odločala na gorskih etapah, ostaja pri vrhu in v krogu najresnejših kandidatov za skupno zmago. Spomnimo, pred tem je že trikrat slavil na španski pentlji - v zaporednih letih 2019, 2020 in 2021.

V današnji razgibani etapi z okoli 2700 višinskimi metri se je Slovenec izognil vsem težavam, tudi padcu v zadnjih dveh kilometrih, ter varno prečkal ciljno črto in prejel čas zmagovalca zaradi pravila zadnjih štirih kilometrov.

V seštevku je po sobotnem tretjem mestu v vožnji na čas na vrh skočil Van Aert, ki ima zdaj tri sekunde naskoka pred Američanom Brandonom McNultyjem. Roglič v skupnem seštevku zaostaja 20 sekund.

Profimedia


Jutri kolesarje čaka še tretja in obenem zadnja etapa na portugalskih cestah, podobna današnji, za tri kilometre krajša, med Louso in Castelom Branco. Bržčas spet ne bo prinesla večjih razlik, na svoj račun bi lahko znova prišli redki sprinterji na dirki. Etapa se bo začela ob 12.50 in končala okoli štiri ure in pol kasneje.

V torek bo karavana prečkala mejo, v Španiji pa jo čaka že prva gorska preizkušnja.

Izidi, 2. etapa, Cascais - Ourem (194 km):
  1. Kaden Groves (Avs/Alpecin-Deceuninck)            5:12:55
  2. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)          isti čas
  3. Corbin Strong (NZl/Israel-Premier Tech)
  4. Pau Miquel (Špa/Kern Pharma)
  5. Lennert Van Eetvelt (Bel/Lotto Dstny)
  6. Pavel Bittner (Češ/DSM-firmenich PostNL)
  7. Jon Aberasturi (Špa/Euskaltel-Euskadi)
  8. Aleksandr Vlasov (Rus/Red Bull-BORA-hansgrohe)
  9. Brandon Rivera (Kol/Ineos Grenadiers)
 10. Filippo Baroncini (Ita/UAE Team Emirates)
...
 57. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     isti čas
...

- skupni vrstni red (2/21):
  1. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)           5:25:27
  2. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates)           + 0:03
  3. Mathias Vacek (Češ/Lidl-Trek)                       0:05
  4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                      0:09
  5. Edoardo Affini (Ita/Visma-Lease a Bike)             0:11
  6. Joshua Tarling (VBr/Ineos Grenadiers)           isti čas
  7. Mauro Schmid (Švi/Soudal Quick-Step)                0:19
  8. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)         0:20
  9. Bruno Armirail (Fra/Decathlon AG2R)                 0:21
 10. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                0:22
...