Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ou
ou
0 14.09.2021 13:20:28

42. JURIŠ NA VRŠIČ in VOŽNJA PO PUMPTRACKIH: Udeležence nagradilo tudi vreme

Cilj na Vršiču
Dvainštirideseti Juriš na Vršič je za nami in čestitke vsem udeležencem, ki so se v idiličnem vremenu podali na grizenje vršiškega klanca. Boljših razmer za kolesarjenje v sončnem vremenu, zmernih temperaturah in seveda brez prometa si kolesarji na Vršiču lahko le želijo.

Doseženi časi niso bili med najhitrejšimi, a po videnem se je tudi tokrat na cesti odvijala prava dirka, ki številnih gledalcev ob progi ni pustila ravnodušnih. Tokrat je šla v moški konkurenci zmaga v tujino, saj je najhitreje na cilj prikolesaril Italijan Andrea Calza (Bike Shop Racing) s časom 33:36 ter s prednostjo 20 sekund na cilju prehitel Martina Grada (Gel Team; 33:56) in tretjeuvrščenega Deana Bratuša (Tuš Team; 34:08).

Zelo pester je bil boj v ženski konkurenci, saj je tokrat na cilj prva prikolesarila lani druga Katarina Novak (Tuš Team), ki je s časom 41:14 za 17 sekund prehitela štirikratno zmagovalko Juriša Špelo Škrajnar (Ganesha Team; 41:31) in za kar 1:16 izboljšala svoj lanski rezultat. Tretja je na cilj slabi dve minuti kasneje prikolesarila Eva Zorman (KK Pocinkovalnica Celje) s časom 43:25.

Zelo smo bili veseli novega nastopa Nandeta Vičiča (70), ki še naprej pridno zbira nastope na Jurišu in je od zadnjega nastopa Branka Dežmana na 39. Jurišu na Vršič edini, ki je nastopil na vseh 42.

Zelo smo zadovoljni, da nam je po lanskem premoru in ob trenutno zahtevnih razmerah uspelo izpeljati legendarni kolesarski vzpon na Vršič. Prav tako smo prepričani, da nam bo uspelo tudi prihodnje leto, zato vabljeni tudi na naslednji, že 43. Juriš na Vršič!

Dveh prireditev ne bo
Organizatorja prireditev, ki bi morali biti organizirani v nedeljo, 19. septembra, v Vuhredu, Cestni kolesarski maraton Vuhred 2021 (organizator KD Vuhred), in v Beltincih, Beltinski maraton (organizator KK Pomurje Beltinci), sporočata, da kolesarski maratoni žal odpadejo zaradi ukrepov, povezanih s covidom-19.

832-28-bike 1
Bike festival Ljubljana 2021

832-28-bike 2
Tudi Urban je prečkal cilj.


PRIHAJAJOČI DOGODKI
25. september: Kolesarski maraton Sveta Trojica, ŠD Sveta Trojica – Valerijan Zorko: 051 778 543
26. september: Puconci, 21. RKM Občine Puconci, ŠZ Puconci – Jožef Fartek: 041 615 384
26. september: Novo mesto, Kolesarski maraton Po dolini reke Krke, KK Adria Mobil – Bogdan Fink: 041 766 322

Grbine so fine
'Pumptrack' je zvrst kolesarjenja, ki obstaja že celo večnost. Iz prvotne ideje vožnje brez verige po krožni progi z grbinami in bandami – na začetku so bili to izključno zemeljski objekti, danes so večinoma asfaltni – pa je nastala priljubljena oblika kolesarjenja za vse in osnova za vse druge discipline, hkrati pa bi lahko tudi rekli, da so 'pumptracki' sodobna različica zunanjega otroškega igrišča.

Vožnja po pumptrackih (pravega slovenskega prevoda nimamo, zato se uporablja tujka) prinaša boljše pogoje za razvoj kolesarstva, saj na prijazen in zabaven način seznanja mlade s kolesarskim športom. Izkazalo se je tudi, da so tovrstni objekti pomemben prispevek k lokalni skupnosti in postajajo prava mala družabna medgeneracijska središča. Trenutno je po Sloveniji že več kot 50 pumptrackov, iz meseca v mesec pa gradijo tudi nove.

Da bi disciplino pumptrack še bolj popularizirali, se je letos Kolesarska zveza Slovenije v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – Zvezo športnih društev povezala z občinami ter lokalnimi klubi in obudila serijo tekmovanj Pumpaj, Slovenija (in jo celo nadgradila v državni pokal) ter dodala spremljevalni program Grbine so fine. Seveda so k projektu pristopili tudi na lokalni ravni in postavili piko na i celotnemu projektu. Ko je vlogo ambasadorja sprejel Filip Flisar, pa je bilo tudi jasno, da bo vse skupaj zelo odmevno.

V Sloveniji smo imeli lani med prvimi na svetu državno prvenstvo v pumptracku, serija Pumpaj, Slovenija, ki je letos nadgrajena v državni pokal, pa samo še povečuje prepoznavnost discipline in mladim omogoča spoznavanje s tekmovalnim športom – na varen in zabaven način. Za vse, ki še niso pripravljeni na startno številko na svojem kolesu, pa je tu spremljevalni program Grbine so fine, prek katerega učitelji KZS, med njimi Matej Žan, državni prvak v BMX-disciplini prostega sloga, svoje znanje predajajo mladim talentom. Na vsakem od prizorišč bo tudi dobrodelna akcija, zbrana sredstva pa bodo namenjena razvoju mladih prek športa.

KZS bo s projektom Pumpaj, Slovenija in spremljevalnim programom Grbine so fine tako povečala prepoznavnost kolesarstva med mladimi in število športno aktivnih otrok, za tovrsten šport motivirala odrasle, izboljšala splošno kolesarsko znanje in spodbujala regijski razvoj. Nastale bodo skupine in tudi društva v krajih, kjer jih do zdaj še ni bilo, z nadaljnjim povezovanjem društev pa se bodo večale možnosti za razvoj mladih športnikov. Zveza želi s tem tudi razvijati tekmovalni sistem na vseh ravneh in povečati število registriranih športnikov ter s tem dati večjo veljavo kolesarstvu med drugimi športi.

Serija Pumpaj, Slovenija in Grbine so fine se je v letošnji sezoni že ustavila v Zagorju ob Savi, sledijo pa še naslednje lokacije: Laško (16. september), Ljubljana (18. september), Škofja Loka (26. september) in Apače (2. oktober). Velja še omeniti, da bo dan za ljubljansko dirko, 19. septembra, na isti lokaciji na Novih Fužinah potekalo drugo državno prvenstvo v pumptracku.

832-28-pump 2

832-28-pump

832-28-pump 3

Značke: kolesarstvo, kolo, vršič

Članki iz rubrike