Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 30.05.2021 18:02:42

Drama, padec tik pred ciljem in HITRI SLOVENEC! Takole se je končal letošnji GIRO!

Reuters
Zanimivo je bilo.

Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je zmagovalec kolesarske dirke po Italiji. V zadnji etapi, 30,3 kilometra dolgem kronometru, ga sicer ni bilo med najhitrejšimi, zasedel je 24. mesto, a je zadržal minuto in 29 sekund prednosti pred Italijanom Damianom Carusom. Tretje mesto v skupnem seštevku je zasedel Britanec Simon Yates.

Kronometer je še petič zaporedoma na dirki po Italiji dobil Bernalov moštveni kolega, domačin Filippo Ganna, ki je bil 12 sekund hitrejši od Francoza Remija Cavagnaja. Ganna, tudi svetovni prvak v tej disciplini, je imel v zadnjem delu težave s počeno zračnico, Cavagna ga je ogrožal na prvem mestu, a nato 500 metrov pred ciljem storil napako, v zavoju je zadel v ogrado in se prevrnil na tla. Poškodoval se ni, a izgubil dragocene sekunde, ki so ga najbrž stale zmage.

"Imel sem smolo, toda hitro smo zamenjali kolo in to je bilo danes odločilno. Veselim se svojega uspeha, ravno tako pa skupne zmage moštvenega kolega. Mislim, da smo v treh tednih zanj dobro skrbeli, vrnil pa nam je na najboljši način," je dejal Ganna, ki je postal prvi kolesar s petimi zaporednimi zmagami v uri resnice na Giru.

Zelo dobro se je odrezal tudi edini preostali slovenski predstavnik Jan Tratnik, ki je vožnjo na čas končal na osmem mestu, za zmagovalcem je zaostal 42 sekund. Skupno je dirko končal na 70. mestu.

"Bil sem povsem osredotočen na svojo vožnjo. Imel sem lepo prednost, zmago bi mi lahko odnesla le kakšna napaka ali okvara. Zato nisem tvegal, poganjal sem na delih, kjer sem lahko, v zavojih pa sem bil pazljiv, en sam napačno izpeljan ovinek bi se mi lahko maščeval. Kronometra običajno ne maram, tokrat pa sem resnično užival. Ves čas sem s pomočjo svojega trenerja nadzoroval položaj, dodatno spodbudo so mi dajali številni navijači in kolumbijske zastave, ne morem pa opisati občutka, ko sem prečkal ciljno črto," so bile prve besede Bernala, 24-letnega Kolumbijca, potem ko je še zadnjič oblekel rožnato majico.

Bernal je po Nairu Quintani postal drugi kolumbijski zmagovalec Gira, po Touru leta 2019 pa je drugič zmagal na eni izmed treh največjih večdnevnih dirk. Lani je po porazu na dirki po Franciji, na kateri je odstopil zaradi bolečin v hrbtu, preživljal težke trenutke, dolgo časa ugotavljal, zakaj ga pestijo težave, a ko jih je odpravil, se je začel pripravljati na Giro, ki je bil letos njegov glavni cilj.

"Ne morem povedati, koliko mi po vseh težavah pomeni ta zmaga. Rožnata majica je posebna, Giro pa najlepša dirka v najlepših krajih na svetu. Nikoli ne bom pozabil, kako sem z napadi zlomil Remca Evenepoela za svojo prvo etapno zmago, teh današnjih trenutkov pa tudi ne. Na kolesu spet čutim svobodo, uživam v dirkanju, spet mi je všeč, kdo sem in s čim se ukvarjam," je bil čustven zmagovalec.

Zelo zadovoljna sta bila lahko na koncu tudi Caruso, ki je z drugim mestom dosegel svoj največji uspeh v karieri, začinil ga je tudi z zmago v predzadnji etapi, in Simon Yates, ki se je po treh letih spet vrnil na stopničke ene od velikih dirk.

Značke: kolesarstvo, giro

Članki iz rubrike