požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

sta
sta
2 20.10.2020 16:30:58

FANTASTIČNO! Nov VELIK USPEH slovenskega kolesarstva, tole je (prvi) JUNAK DNEVA!

profimedia.si
Vse oči slovenske javnosti so bile danes uprte v Španijo, kjer se je začela Vuelta s Primožem Rogličem v glavni vlogi, v Italiji pa je z zmago na 16. etapi Gira vmes za velik uspeh slovenskega kolesarstva poskrbel Jan Tratnik.

Slovenski kolesar Jan Tratnik je zmagovalec 16. etape Dirke po Italiji od Vidma do San Daniele del Friullija. Po 229 kilometrih, ki jih je 30-letni Idrijčan preživel v begu, je bil kolesar Bahrain-McLarna v zahtevnem zadnjem kilometru boljši od Avstralca Bena O'Connorja. Postal je peti Slovenec z etapno zmago na Giru.

To je do zdaj uspelo Primožu Rogliču (tri etapne zmage), Janu Polancu (2) ter Luki Mezgecu in Mateju Mohoriču.

V 2000. etapi v zgodovini Gira, ki je potekala po Furlaniji Julijski krajini, lep del pa tudi po Beneški Sloveniji, se je Tratnik znašel med 28 ubežniki, ki jih je glavnina spustila predse na začetku 229 kilometrov dolge etape.

Medtem ko je glavnina varčevala moči za zelo zahteven spored v naslednjih dneh v Alpah, so kolesarji v ospredju dobili priložnost, da obračunajo za etapno zmago.

Napadi so se začeli vrstiti v zadnjem delu trase, ki je v treh krogih potekala v okolici San Daniele del Friullija in je vsebovala kratek, a strm vzpon na Ragogno (2,8 kilometra, povprečni naklon 10,4 odstotka).



Dobrih 65 kilometrov pred koncem sta napadla tudi Tratnik in Manuele Boaro (Astana) in si kot specialista za vožnjo na čas prikolesarila zavidljivo prednost 45 sekund pred zadnjima dvema vzponoma na Ragogno.

Na prvem od teh se je Tratnik v močnem ritmu znebil Boara in sam nadaljeval v zadnjih 45 kilometrih. Ves čas je nadzoroval prednost pred zasledovalci, na zadnjem kategoriziranem vzponu pa ga je hitro lovil O'Connor.

Na vrhu vzpona, ki je prišel 13 kilometrov pred ciljem v San Daniele del Friulliju, sta bila O'Connor in Tratnik poravnana, oba pa sta morala sodelovati na poti do cilja, saj so jima sledili trije kolesarji. Hitro je postalo jasno, da sta si Tratnik in O'Connor privozila dovolj prednosti, da sta v zadnjih kilometrih obračunala za zmago.

Posebej zahteven je bil zadnji kilometer z odsekom, kjer se je cesta pokonci postavila tudi z naklonom 20 odstotkov. Odločitev je padla prav tam, več moči pa je prihranil Tratnik. Avstralec je prvi napadel, a se Slovenca ni mogel znebiti, ta pa je nato v protinapadu po desni švignil mimo O'Connorja in dosegel največjo zmago v karieri.

Tratnik je slavil tretjič v karieri na dirkah, kjer ni šlo za vožnjo na čas, v tej kategoriji ima pet zmag. Najboljši je bil na klasiki Limburg (2018), postal pa je tudi državni prvak na cestni dirki (2016).

Značke: jan-tratnik, giro

Članki iz rubrike