Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 25.07.2019 17:53:14

Je TOURA že konec? ALAPHILIPPE se drži in odbija napade tekmecev

Reuters
Kolumbijec Nairo Quintana je zmagovalec kraljevske, 18. etape kolesarske dirke po Franciji. Po celodnevnem begu si je po 208 kilometrih v Valloiru prikolesaril sedmo mesto v skupnem seštevku. Rumeno majico vodilnega je obdržal Francoz Julian Alaphilippe, čeprav se je pod vrhom zadnjega vrha dneva Galibierja znašel v težavah.

Drugo mesto v prvi od treh zaporednih zahtevnih alpskih etap je osvojil Francoz Romain Bardet, ki je zaostal 1:35 minute. Tretji je bil Kazahstanec Aleksej Lucenko z zaostankom 2:28 minute.

Quintana je napadel dobrih 26 kilometrov pred ciljno črto, preostanek Galibierja premagal na vso moč in prednost pred favoriti iz metra v meter povečeval. S tem je nekaj skrbi povzročil najboljšim v skupnem seštevku, saj je začel ogrožati nekatere med njimi.

Alaphilippe se je pod vrhom tretjega prelaza dneva Galibierja znašel v težavah. Prvi je namreč napadel Kolumbijec Egan Bernal, ki se je podal v zmanjševanje zaostanka za Quintano, ta je virtualno ogrožal njegovo mesto v skupnem seštevku. Mladi zvezdnik Ineosa je dobro napredoval in hitro povečal razliko pred favoriti in si sam prikolesaril drugo mesto skupno. Na to je moral odgovoriti njegov moštveni kolega, lanski prvak Valižan Geraint Thomas, ob njegovem pospeševanju je Alaphilippe zaostal.

Zdelo se je, da bo do konca etape Francoz izgubil nekaj sekund v boju za rumeno majico, a je na spust do Valloira favorite pred seboj ujel in se hitro postavil prednje.



Bernal se je z izvrstno vožnjo prebil na drugo mesto skupno, za Alaphilippom zaostaja minuto in pol. Pet sekund več zaostaja Thomas, 17 sekund četrti Nizozemec Steven Kruijswijk in 20 sekund peti Francoz Thibaut Pinot.

Quintana je s tretjo etapno zmago na Touru izenačil dosežek rojakov Luisa Herrare ter Santiaga Botera, vsi imajo zdaj za Kolumbijo rekordne tri. "To je bil zame res poseben dan. Z ekipo smo pripravili dobro taktiko. Bil sem pripravljen na vse. Zmage je res lepa, ker gre za kraljevsko etapo, ima profil za kolesarje, ki so najboljši v gorah, zato sem še toliko bolj čustven," je v cilju dejal 29-letnik.

Prvi Slovenec na cilju je bil na 97. mestu Jan Tratnik, zaostal je 29:59 minute. Njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Matej Mohorič je na 120. mestu zaostal 32:54 minute. Skupno je Tratnik 83., Mohorič 110.

Pred kolesarji sta še dve zahtevni alpski etapi. Petkova jih bo vodila na prelaz Iseran, cilj bo navkreber v Tignesu. Še bolj zahtevna etapa bo sobotna, ki se bo končala s 33-kilometrskim vzponom v Val Thorensu, tam bo znan zmagovalec 106. francoske pentlje. Nedeljska etapa bo parada šampionov na Elizejskih poljanah.

Značke: tour, francija

Članki iz rubrike