Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 14.12.2018 20:48:57

Roglič in kolegi v zgodovino slovenskega kolesarstva

Primož Roglič
Profimedia
Leto 2018 je bila za slovensko kolesarstvo zgodovinsko. Tako veliko uspehov ni beležilo še nikdar, pa čeprav je bilo že leto 2017 tako uspešno, da so redki verjeli v napredek. Primož Roglič, ki je nizal uspeh za uspehom, je bil znova prvo ime med Slovenci. Zmagovalne občutke je dokončno našel Matej Mohorič, blestel je tudi Tadej Pogačar.

Že sezona 2017 je bila za slovensko kolesarstvo zgodovinska. Jan Polanc je zmagal etapo na Giru, Roglič na Touru in Mohorič na Vuelti. Roglič je bil med vsemi daleč najuspešnejši, saj je dobil etapo na dirki po Franciji, dve etapni zmagi je dosegel na dirki po Baskiji, dirko po Algarveju je zmagal skupno, zbral je še prvo mesto v etapi na dirki po Romandiji, ob tem pa še srebro na svetovnem prvenstvu na Norveškem v vožnji na čas. Simon Špilak je drugič v karieri osvojil skupno zmago na dirki po Švici.

Čeprav se je zdelo, da bodo slovenski kolesarji v sezoni 2018 težko ponovili te uspehe, jim je to uspelo v še večji meri. Prvo ime med slovenskimi kolesarji je bil Roglič s skupnimi zmagami na dirkah po Baskiji in Romandiji, obe sta šteli za svetovno serijo, ter na dirki po Sloveniji. Na julijski dirki po Franciji je slovenske ljubitelje kolesarstva prikoval ob televizijske zaslone, saj je bil do zadnjega dne v igri za zmagovalne stopničke na Elizejskih poljanah.

Na koncu je končal na četrtem mestu, navdušil pa je z napadalnim kolesarjenjem v vseh gorskih etapah ter prišel še do svoje druge etapne zmage na največji etapni dirki na svetu.

Po Touru je za navdušujoča tedna poskrbel Matej Mohorič. Državni prvak v cestni dirki je najprej slavil na dirki po Beneluksu in "slovenski" ekipi Bahrain-Meridi prikolesaril prvo etapno zmago na v skupnem seštevku na dirkah svetovne serije v zgodovini moštva, ki obstaja od leta 2017. Zatem je Mohorič prišel še do prvega mesta skupno na dirki po Nemčiji. Sedem od desetih profesionalnih zmag je osvojil letos.

Istočasno je do zelo odmevnega rezultata v Franciji prišel obetavni Tadej Pogačar, ki je v dresu slovenske reprezentance osvojil največjo etapno dirko za mlajše člane, Tour de l'Avenir. Pogačar je s sovrstniki v reprezentanci osvojil prvo mesto v pokalu narodov za leto 2018. Ob njem se je na enodnevni dirki Gent-Wevelgem z zmago izkazal še Žiga Jerman, ki je bil še drugi na Gran Premio della Liberazione, ki je prav tako štela v omenjeni pokal.


S številnimi uspehi se je izkazal tudi Jan Tratnik. Za najbolj odmeven rezultat je poskrbel z zmago na klasiki Volta Limburg, na več dirkah je nase opozarjal z napadalnimi vložki in uvrstitvami na zmagovalne stopničke.

Pogačar in Jerman sta prva predstavnika mladega vala slovenskih kolesarjev. Pogačar bo v letu 2019 imel priložnost dirkati v svetovni seriji, dogovoril se je za sodelovanje z ekipo UAE Emirates. Jerman bo nastopal za razvojno ekipo francoskega moštva FDJ, če se bo izkazal, bi avgusta lahko dobil možnost dirkati med najboljšimi kolesarji sveta.

Nekaj grenkega priokusa sta prinesli evropsko in svetovno prvenstvo. Izidor Penko je sicer osvojil srebro v vožnji na čas med evropskimi mladinci, manj uspešni so bili člani v Glasgowu, ko se je Mohorič uspešno boril, a na koncu prehitro "izpraznil svoj rezervoar". Najboljši slovenski izid SP v Innsbrucku je s sedmim mestom vpisal Pogačar, Rogliča in kolege je od boja za najvišja mesta za zelo zahtevni trasi oddaljil padec.

Slovenska "falanga" v svetovni seriji bo še naprej zelo številčna. Roglič bo še naprej član LottoNL-Jumba, ki bo v prihodnje nosil ime Team Jumbo-Visma. Za Bahrain-Merido bodo pedala vrteli Mohorič, Kristijan Koren, Luka Pibernik, Grega Bole, Domen Novak in novinec Jan Tratnik. Poleg Pogačarja bo dres UAE Emirates še naprej nosil Polanc, Špilak Katjušinega, Mezgec pa ostaja v vrstah Mitchelton-Scotta.

Po avgustovskem evropskem prvenstvu v Glasgowu je dolgoletni slovenski reprezentant Borut Božič razkril, da se poslavlja od pelotona v vlogi tekmovalca, hitro pa je našel nove izzive. Službo pomočnika športnega direktorja je dobil pri zadnjem moštvu v njegovi dolgi karieri Bahrain-Meridi, kjer je glavni športni direktor še en Slovenec Gorazd Štangelj.

V svetovni seriji pa bo še naprej nastopala edina slovenska profesionalna ženska ekipa BTC City Ljubljana. Ta je sicer ob koncu sezone ostala brez serijske državne prvakinje Polone Batagelj, ki se je upokojila, a je zadržala Eugenijo Bujak, ki je od začetka leta 2018 nastopala s slovenskim potnim listom. Bujakova je bila z naskokom najboljša Slovenka iztekajočega se leta. BTC City Ljubljana je ekipno točkovanje končala na 11. mestu.

Značke: kolesarstvo, sta

Članki iz rubrike