900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

ku
ku
17 13.12.2017 08:49:08

CHRIS FROOME POZITIVEN NA DOPINŠKEM TESTU!

Reuters
Zmagovalec Toura in Vuelte v letošnji sezoni je po navedbah številnih medijev padel na dopinškem testu.

O tem poročajo najbolje obveščeni francoski in španski mediji, ki navajajo, da je bil Chris Froome, zmagovalec Toura in Vuelte v letu 2017 pozitiven na testu, ki ga je opravil 7. septembra.

Toda zadeva seveda ni tako črno-bela kot se zdi na prvi pogled. Že več let (odkar je vse razkrila ruska hekerska organizacija FancyBears) namreč uporablja Salbutamol kot terapevtsko izjemo za astmo, za katero trpi.

Toda v tem primeru Wada, svetovna antidopinška zveza prek inhaliranja dovoljuje uporabo salbutamola v vrednostih 1600 mikrogramov v 24. urah, ali v primeru drugačne rabe 1000 nanogramov/mililiter.

Froomove vrednosti so bile tisti dan v višini 2000 ng/mililiter, medtem ko ostali testi v vseh ostalih 20. etapah niso pokazali povišanih vrednosti. Vse je zapisalo tudi njegovo moštvo v izjavi za javnost.

Froome kljub obrazložitvi tako Skyja, kot njegove PR ekipe ter športnega šefa Skyja, lahko ostane brez Vuelte, vprašanje pa je, ali bo sledil tudi suspenz.

Britanec, štirikratni zmagovalec Toura (2013, 2015, 2016, 2017) je ob tem dejal tole. "Znano je, da imam astmo in zavedam se, kakšna so pravila. Uporabljam inhalator, da v dovoljenih količinah lajšam simptome in vem, da bom vsak dan testiran ob nošenju majice vodilnega."

"Moje stanje se je med Vuelto poslabšalo, zato sem se z moštvenim zdravnikom posvetoval, glede tega in se strinjal z njegovim nasvetom, da dvignemo dozo salbutamola. Kot vedno sem pazil na to, da je bila količina uporabljenega zdravila v dovoljenih mejah."

"Svoje vodilne vloge v športu se zavedam in jo jemljem zelo resno. UCI ima pravico preverjati teste, zato bomo skupaj z moštvom vedno na voljo ob razkritju vseh mogočih informacij."

Šef moštva Sky Sir Dave Brailsford pa je ob tem sporočil: "Obstajajo kompleksni medicinski in psihološki učinki na metabolizem ob uporabi salbutamola. Odločeni smo, da bomo razkrili dejstva in razumeli, kaj se je v tem primeru zgodilo." 

"Imam vso zaupanje, da je Chris sledil navodilom zdravnikov v lajšanju simptomov ter ostal v dovoljenih mejah uporabe salbutamola. Seveda bomo storili vse, kar lahko, da pomagamo pri preiskavi."


Galerija

Članki iz rubrike