Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.07.2016 18:47:02
Deli članek:

Do zmage s spektakularno vožnjo

Reuters

Chris Froome na spustu pobegnil in oblekel rumeno majico.

Britanec Chris Froome (Sky) je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Franciji. Na 183 km dolgi etapi v Pirenejih od Pauja do Bagneres-de-Luchona je tekmece presenetil z napadom na zadnjem spustu in si do cilja prikolesaril 13 sekund naskoka, kar je bilo dovolj, da je tudi oblekel rumeno majico vodilnega.

Na koncu je bil v prvi zasledovalni skupini najbližje Irec Dan Martin (Queick Step), tretji je bil Španec Joaquim Rodriguez (Katjuša). Eden od favoritov za končno zmago Španec Alberto Contador si je po današnji etapi precej poslabšal možnosti za uspeh, saj je za Froomom zaostal kar minuto in 40 sekund.

"Rekel sem si, da bom poskusil. Videl sem priložnost, zato sem skočil naprej. Res sem se zabaval, a vem, da me jutri čaka še en zelo težak dan. Zato je pomembna vsaka sekunda, ki sem jo dobil danes," je bil prvi odziv novega vodilnega na francoski pentlji, ki je napadel s spektakularno vožnjo v napadalnem položaju na kolesu, ko se je karavana spustila z 2115 metrov visokega prelaza Col du Tourmalet proti cilju.

Froome ima zdaj skupno 16 sekund naskoka, drugi je njegov rojak Adam Yates (Orica-BikeExchange), tretji pa Rodriguez. V nedeljo čaka kolesarje še ena zelo zahtevna etapa v Pirenejih, ki se bo končala s ciljnim vzponom v Andori.