Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
19.06.2016 16:01:51
Deli članek:

Estonec potrdil zmago na slovenski pentlji

alesfevzer.com

Na sklepni etapi, ki jo je zaznamoval dež, je zmagal Rus Aleksander Porsev, medtem ko je bil najboljši Slovenec danes David Per.

Kot je to že v navadi, se je tudi 23. slovenska pentlja zaključila v Novem mestu, kamor je po 179,1 kilometra najhitreje prikolesaril Rus iz ekipe Katjuša. Glavni junak dneva je bil kljub temu njegov moštveni kolega iz Estonije Rein Taaramäe, ki je postal skupni zmagovalec dirke.

Taaramäe si je vrata do končne zmage odprl v petek, v kraljevski etapi na Golte, ki jo je dobil, delo pa je dokončno opravil v zelo zahtevni sobotni etapi, kronometru na Celjsko kočo, takrat je bil drugi. S tem si je prikolesaril 1:42 minute prednosti pred Avstralcem Jackom Haigom, kar je bilo dovolj, da je moral le še mirno prikolesariti do Glavnega trga v Novem mestu. Rumena majica ni bila ogrožena niti za trenutek, saj je v cilj prikolesaril v prvi skupini. To je 12. zmaga tujcev, Slovenci jih imajo 11. Estoncu sta družbo na zmagovalnem odru delala Avstralec Jack Haig na drugem in Čeh Jan Barta na tretjem mestu.

Najboljši Slovenec skupno je bil Jure Golčer iz Adrie Mobila, ki je dirko Po Sloveniji končal kot peti.

Ko se je karavana ob 11. uri odpeljala iz Rogaške Slatine, je večina kolesarskih navdušencev upala in pričakovala sprinterski boj na Glavnem trgu v Novem mestu, v središču obračuna pa Dolenjsko puščico Marka Kumpa, ki je lani v dresu Adrie Mobila dobil zadnjo etapo, letos pa je domov prišel kot član Lampre-Meride.

Že po startu, vreme ni bilo nič kaj prijazno do tekmovalcev, saj jih je močil dež, je bil ritem precej divji, na ta način so bili vsi napadi neuspešni. Po nekaj minutah se je izoblikovala petčlanska skupina ubežnikov, v kateri je bil tudi Adriin Jon Božič, bežal je tudi v prvi in drugi etapi. V tej skupini na srečo nekdanjega evropskega prvaka Jana Tratnika, sicer kolesarja avstrijske ekipe Amplatz-BMC, ki jo vodi slovenski športni direktor Luka Žele, ni bilo nobenega kolesarja, ki bi mu lahko odvzel modro majico najboljšega na gorskih ciljih.

Na zadnjem vzponu na dirki na Bogenšperk je brez moči ostal Božič, v ospredju so bili le še tuji tekmovalci, najdlje je vztrajal Italijan Daniele Colli, ki pa ga je glavnina ujela. Ekipe s sprinterji so bile razumljivo na čelu dirke, med njimi tudi Matej Mohorič, ki je pripravljal teren za Marka Kumpa ali Sacho Modola. Vendar je kot kaže pred zadnjim krogom po Novem mestu prišla do padca, ki je Kumpa močno oddaljil od prvih.

Na koncu je prišlo do sprinta, največ moči je na mokrih kockah ohranil Porsev, za njim sta končala Nemec Rudiger Selig (Bora Argon) in Italijan Kristian Sbaragli (Dimension Data).

Poleg Taaramäeja, lastnika rumene majice, so na oder za zmagovalce na koncu prišli še Tratnik, ki je dokončno osvojil modro majico, talentirani Kolumbijec Egan Arley Bernal, najboljši mladi kolesar, Avstralec Jack Haig, ki si je prikolesaril rdečo majico najboljšega po točkah, prvi med ekipami je končal italijanski Androni Giocattoli.