Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
11.05.2016 15:44:56
Deli članek:

Bo Giro 2018 zgodovinski?

Reuters

Če je verjeti virom blizu organizatorjev kolesarske dirke po Italiji, bo 101. izvedba dirke leta 2018 zgodovinska. Eden najbolj informiranih novinarjev Giorgio Viberti je namreč v La Stampi sporočil, da se naj bi Giro 2018 začel na Japonskem, doslej se je dirka že 13-krat začela izven Italije, a še nikoli izven Evrope.

Viberti trdi, da je direktor dirke Mauro Vegni že obiskal Japonsko, kjer naj bi že podpisal predpogodbe, prave pogodbe pa naj bi podpisali v naslednjih dveh tednih, ko naj bi japonska delegacija obiskala letošnjo dirko. Na Japonskem naj bi pripravili štiri uvodne etape, v eni se bi kolesarji povzpeli na znameniti Fuji, s 3776 metri najvišjo japonsko goro. Organizatorji dirke, navdušeni nad uspehi etap izven domovine, so prepričani, da bi azijske etape pomenile korak naprej v globalizaciji tega športa, prinesle pa naj bi tudi finančni dobiček.

La Stampa tudi poroča, da bi bil proračun japonskih etap okoli 35 milijon evrov, vsaka ekipa pa bi prejela od 250.000 do 500.000 evrov, da bi sprejela 14-urno potovanje na Japonsko. V primeru, da bo dežela vzhajajočega sonca res gostila dirko, bosta po njihovih etapah na dirki dva dneva premora.

Organizatorji Gira so si leta 2012 želeli start dirke prirediti v ZDA, v Washingtonu, a so pogovori z Američani padli v vodo, potem ko so zamenjali takratnega direktorja dirke Angela Zomegnana. Prav tako je bilo v preteklosti tudi že nekaj govoric, da se bo dirka slej kot prej začela v Dubaju ali Abu Dabiju.